Mentsük meg a balatoni szabadstrandokat!

0
(0)

Ha elegendő aláírás érkezik a petícióra, a szervezők megkeresik a polgármestereket a témában.Egyre kevesebb a szabadstrand a Balaton körül, az önkormányzatok nem akarnak rájuk költeni, és a tópart beépítettsége is rohamosan növekszik. Alig húsz olyan település van már csak a tó körül, ahol ingyenesen lehet fürödni – írja a Népszava.

Egy szabadstrand fenntartásának költsége évi több tízmillió forintra rúg, ezért az önkormányzatok jobban járnak, ha fizetős strandokat alakítanak ki – a Magyar Turizmus Zrt. ugyanis csak ezek fejlesztését támogatja, a szabadstrandokét nem.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere azt mondta:

a város éves szinten több tízmilliót költ szabadstrandjára. Balatonmáriafürdőn a központi fizetőstrand mellett hét szabadstrand is van: az előbbiből évi 12-14 millió forint bevétele van a településnek, de még ez sem fedezi a szabadstrandok fenntartását.

A szabadstrandok eltűnéséhez nagyban hozzájárult a tó körüli telkek felvásárlása is: az utóbbi években Mészáros Lőrinc és Tiborcz István rengeteg területet (kempingeket és partszakaszokat) felvásárolt. Az ezekre tervezett fejlesztések pedig egyértelműen nem az ingyenesen strandolni vágyóknak kedveznek.

Néhány nappal ezelőtt a Hang oldal nevű civil kezdeményezés petíciót indította balatoni szabadstrandok megmentéséért. Azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok hozzák nyilvánoságra a szabadstrandokra vonatkozó terveiket, és garantálják, hogy a következő 5 évben nem csökken az ingyenes partszakaszok száma – ha összegyűlik a szükséges 5000 aláírás, a szervezők megkeresik a polgármestereket az üggyel kapcsolatban.

A petíciót itt lehet aláírni >>

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük