Margitsziget: érdekességek, látnivalók

4.6
(5)

Budapest tipikus európai főváros: kereskedelmi, gazdasági, politikai, közlekedési és kulturális központ. Itt mindig történik valami, hatalmas a tömeg, a város éjjel-nappal lüktet, zaja olykor már azoknak is sok, akik megszokták és szeretik a főváros pörgős ritmusát. Nekik kínál tökéletes lehetőséget egy kis természetes feltöltődésre a Budapest szívében, a budai és pesti oldal között elhelyezkedő Margit-sziget.

Margitsziget látnivalók

A Margit-sziget Margitsziget néven önálló városrésznek számít Budapesten belül. Nagyon könnyen megközelíthető, a helyeik és a turisták egyik kedvenc helye, ha a természet megnyugtató közelségére vágynak a zajos fővárosban.

Margitszigeti látnivalók

Fotó: MTI/Ladjánszki Máté

Margitsziget olyan, mintha egy hatalmas park lenne. Nem túl sok épület található a szigeten, ellenben hatalmas fák, szobrokkal díszített sétányok, kisebb tavak annál inkább. Nem beszélve híres zenélő szökőkútjáról és kisállatkertjéről.

Érdekességek a Margit-szigetről

A sziget a nevét Árpád-házi Szent Margitról, IV. Béla király lányáról kapta valamikor a 17. században, annak emlékére, hogy Szent Margit a sziget apácakolostorában élt a 13. században. A Margit-sziget név előtt a sziget Nyulak szigeteként, Urak szigeteként, Budai-szigetként és Boldogasszony szigetként volt ismert. A terület eleinte három szigetrészből állt, a 19. században egyesítették egy szigetté. 1900-ig csak csónakkal lehetett megközelíteni a Margit-szigetet. Ekkor épült meg a Margit híd szigetre vezető része, 1950-től pedig, az Árpád híd megépítését követően létrejött a sziget második kapcsolata is a szárazfölddel.

Margitsziget látnivalók


Az Árpád híd látképe a Margitszigettel 2020. december 23-án.
MTI/Máthé Zoltán

 

A Margitsziget látnivalói

A Margit-szigetre csak a taxik hajthatnak be, illetve a szigeten át közlekedő 26-os számú autóbuszjárat. A nyári időszakban üzemel még a turistákat szállító „Margitszigeti Sétajárat” is, de ezeket leszámítva a sziget csak a sétálókra vár, hogy felfedezhessék rejtett szépségeit. Na és persze a futókra.

Margitsziget látnivalók


Az Árpád híd látképe a Margitszigettel 2020. december 23-án.
MTI/Máthé Zoltán

A budapesti futók kedvenc helye a margitszigeti városrész. A szigeten található futókör több mint 5 km hosszú. Útvonalán futás közben a budai oldalon elhaladunk a Palatinus Strandfürdő, a Hajós Alfréd Sportuszoda, az Atlétikai Centrum mellett, a pesti oldalon a Margitszigeti Vadasparkot és a Grand Hotelt láthatjuk.

Palatinus Strand

Palatinus Strand

A Palatinus Strandfürdő volt az első fürdő Budapesten, ahol a szabadban is lehetett fürdőzni. 1919-ben nyitotta meg kapuit. A Hajós Alfréd Sportuszoda a nemzeti vizes sportok központja, 8000 nm-en várja a sportolni és kikapcsolódni vágyókat. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban számtalan sportszolgáltatást vehetünk igénybe, nemcsak atlétikai sportágakkal ismerkedhetünk itt meg, a labdarúgástól a kettlebellig igen széles a repertoár. A Margitszigeti Vadasparkban házi, erdei és egzotikus állatokat láthatunk. Az ENSANA Grand Hotel Margitsziget egy négycsillagos gyógyszálloda, melyet egyedülállóvá tesz a régi korokat idéző belső tere, valamint a platánfák alatt elhelyezkedő terasza.

Ha nem futunk, akkor is van mire rácsodálkozni

Margitsziget belső részein is csodás látnivalók rejlenek. A Szent Mihály Kápolnát a 12. században Szent Mihályról elnevezett templom alapfalaira építették, ennyi maradt meg az eredeti templomból a török időket követően. A kápolna közelében állnak annak a kolostornak a romjai, ahol Szent Margit is élt.

A Zenélő Szökőkút hazánk legnagyobb szökőkútja, a sziget Margit híd felőli végén találjuk. A kutat 1962-ben adták át, de az évtizedek alatt nagyon leromlott az állapota. Először 2002-ben, majd 2013-ban korszerűsítették, azóta töretlen a sikere, Budapest egyik látványossága. Minden órában más-más műfajú zenét játszik, hol gyerekdalokat, hol komolyzenét, hol rock- vagy popzenét.

Zenélő szökőkút, Margitsziget

Zenélő szökőkút/Fotó: Wikipédia

A Margitsziget másik végén, az Árpád hídhoz közel is találunk zenélő érdekességet, az 1936-ban épült zenélő kutat, melynek hangszóróiból minden órában térzene hallható. Legutóbb 2014-ben újították fel, a szomszédjában található Japánkerttel együtt.

A Japánkert egy igazi oázisnak számít nem pusztán Margitszigeten, de egész Budapesten is. Kanyargós ösvények, többszázéves fák, vízi növényekkel díszített tavak, mesés szobrok, káprázatos színű, buja virágok, japán kultúrát idéző padok is találhatóak a 10.000 nm nagyságú gyönyörű kertben. Budapest egyik legszebb jelképe is Margitszigeten van: az 1911-ben vasbeton technológiával épült 57 méter magas víztorony ma kiállítóteremként és kilátótoronyként működik. Egyik látnivaló szebb, mint a másik! Érdemes mindegyiket felkeresni, ha a Margitszigetre látogatunk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4.6 / 5. Szavazatok: 5

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük