Manaus – betonrengeteg az őserdő mélyén

0
(0)

Létezik egy több mint kétmilliós nagyváros Brazíliában, amelynek elhelyezkedése minden logikát nélkülöz. Legalábbis első látásra. Mert ugyan mit keresne egy ekkora település az amazóniai esőerdő kellős közepén, magányos szigetként, távol a civilizációtól? Manaus lakossága megélt egy tündöklő fénykort és egy csúfos bukást is. A város azonban évszázadok óta áll és kitart.

Hogy kerül ennyi beton az őserdő közepére?

Manaus az Amazonas és a Rio Negro folyók összefolyásánál található. Lakossága 2,1 millió, de a környező agglomerációval együtt 2,6 millió ember él itt. Ez Brazília hetedik legnagyobb városa, és egyben Amazonas szövetségi állam székhelye is.

Manaus, ami nevét valószínűleg az itt élő manao indiánokról kapta, a 19. század második feléig csupán kis városka volt. A portugál misszionáriusok jöttek ide először Európából, majd a katonák 1669-ben kis erődöt építettek, és e köré telepítették le a megtérített indián családokat.

A város még 1850 körül is csak egy kis jelentéktelen településecske volt, egészen az autóipar beindulásáig. Miután Goodyear felfedezte a vulkanizálást, melynek során kaucsukból kén hozzáadásával és hevítéssel gumit lehet előállítani,

Manaus jelentősége ugrásszerűen megnőtt. A kaucsukot az indiánok ismertették meg az európaiakkal, de ekkor még csak a csónakjaik tömítésére és világításra használták. Az autóipar robbanásszerű fejlődése azonban óriási keresletet generált a kaucsuk iránt, ezért aki Manausban jókor volt jó helyen, felfoghatatlan gazdagságra tett szert. A brazil városkából metropolisz lett, és az itt szinte kiskirályként élő kaucsukbárók bevételéből bőven jutott infrastruktúra-fejlesztésre, és akár olyan fényűző kiadásokra is, mint az ezer férőhelyes operaház megépíttetése.

Ám, mint mindennek a fényűző korszaknak is vége szakad egyszer. Manaus aranykorának az tette be a kaput, hogy bár a brazil kormány előzőleg megtiltotta a kaucsukfa – hevea – szaporítóanyagának kivitelét, egy angol botanikus, krokodilbőrökben kicsempészett egy jó adagot az értékes magból, és London környéki tanyáján továbbszaporította, majd Délkelet-Ázsiában, Malajziában és Ceylonban (ma Sri Lanka) ültetvényeket hozott létre. A történet szomorú vége borítékolható: az ázsiai kaucsuk szállítási költsége jóval alacsonyabb volt, mint az amazonasi, és az angol gyarmatok olcsóbb kaucsukja kiszorította a piacról a manausiak portékáját. A kaucsukbárók korszaka ezzel lezárult, közülük sokan saját kezükkel vetettek véget életüknek.

Manaus a 20. században

Néhány évtizednyi vegetálás után 1967-ben kezdődött új fellendülés a város életében. Ekkor született meg egy szabadkereskedelmi övezet, melynek keretében adómentességgel új iparágakat hoztak Manausba. Rengeteg gyár létesült, többek között hajógyárak, kőolajfinomító, vegyipari cégek, faipari vállalatok és sok más egyéb ipar képviselő döntöttek úgy, hogy a Rio Negro és az Amazonas összefolyásához teszik át székhelyüket. Ez a fellendülési szakasz jelenleg is tart. Manaus lakossága növekszik, a város pedig egyre nagyobb szeletet szakít ki magának a brazil össz-GDP-ből.

A város népességére – mint a legtöbb brazil városéra – a sokszínűség jellemző. A lakosság 64 százaléka több rassz keverékeként határozza meg magát, a fehérek aránya 32 százalék, de él itt 2-3 százalék fekete és 1 százalék körüli az indián őslakosok aránya.

Éghajlat

Aki Manausba utazik, jobb, ha felkészül arra, hogy kell némi idő az akklimatizálódáshoz. A város éghajlata trópusi monszun, de száraz évszak gyakorlatilag nincs. A legkevesebb csapadék (43 mm) augusztusban hullik, de decembertől májusig havi 2-300 mm is lezúdul. Összességében évente nagyjából 2300 milliméternyi eső áztatja a gyenge minőségű trópusi talajt. Télikabátra itt nincs szükség, minden hónap középhőmérséklete meghaladja a 25 fokot. A rekordhideg pedig 12 fok, ezt júliusban (a déli félteke telének kellős közepén) mérték.

Látnivalók Manausban

Teatro Amazonas

Ez az a híres-hírhedt operaház, amelyet a kaucsukbárók virágkora alatt építettek fel. A reneszánsz jegyeit magán hordozó épület jelenleg mintegy 700 fő befogadására alkalmas. A fényűzést jól mutatja, hogy az operaház alapanyagait a többségében Európából hozatták, például a tetőcserepeket Elzászból, az acélt Glasgow-ból, a székekhez carrarai márványt használtak, míg a szobrokat és oszlopokat, valamint a 198 csillárt Olaszországból hozatták.

Az operaház kupolája 36 000 díszített kerámiából tevődik össze, és – kissé túldíszített módon – a brazil nemzeti színeket mutatja, az épület többi részétől élesen elkülönülve.

Vizek találkozása

Valószínűleg a világ leghíresebb összefolyása található Manaus közelében, ez pedig a Rio Negro és a Solimões (Amazonas) folyó találkozása. Hivatalosan ezen egyesülés után hívják a folyamóriást Amazonasnak.

A látvány önmagáért beszél. A Rio Negro – neve is azt jelenti: fekete folyó – vize sötét és melegebb, és sok kilométeren keresztül nem keveredik össze a szürkésnek ható Amazonaséval. Az Amazonas általában 22 fokos, míg a Rio Negro 28 fok körül van.

A két folyó nagyjából 6 kilométeren keresztül produkálja ezt a gyönyörű látványt. Érdemes időt szakítani egy Rio Negr-Amazonas hajótúrára.

Változatos élővilág

Manaus és környéke különlegesen gazdag élővilággal büszkélkedhet. Biológusok, geográfusok és lelkes amatőrök egyaránt kedvelt célpontja ez a hely. Manaus környékének legnagyobb nevezetessége a csupaszpofájú tamarin, ami az egyik legveszélyeztetettebb majomféle.

A folyókban előfordult a Föld egyik legnagyobb édesvízi halfaja, a lenyűgöző arapaima. Láthatunk rózsaszín folyami delfineket, fekete kajmánt, szürke delfineket, folyami vidrákat. A vizekben itt is találkozhatunk pirája fajokkal, melyek hírükkel ellentétben különösebben nem veszélyesek. Azért a szárazabb évszakban nem tanácsos vérző sebbel vízbe menni!

A Manaus-menti esőerdőkben honos a fenséges hárpiasas, gyalogtúránk során pedig lépten-nyomon színes Macow-papagájokba botolhatunk. A fák között pedig kisebb-nagyobb kígyófajok tekergőznek, utóbbiakhoz sorolható az óriás anakonda. Ha rikító színó, ugráló kétéltűvel találkozunk, biztosak lehetünk benne, hogy a bőre által rendkívül mérgező váladékot termelő nyílméregbékával van dolgunk.

Parkok

A város betondzsungelét számos zöldövezet teszi valamelyest élhetőbbé.

Az egyik legnevezetesebb a Ponta Negra kultúr-, sport- és szabadidőpark. A belvárostól mintegy 13 kilométerre található, és híres a 15 ezer fő befogadására alkalmas amfiteátrumáról.

Az Adolpho Ducke botanikus kertet is érdemes végigjárni. A 100 négyzetkilométeres területen ritka növény- és állatfajokat gondoznak.

A Mindú közpark is fontos látnivalója Manausnak. 1992-ben alapították, és jelentős szerepet vállal az ökológiai sokszínűség megőrzésében. Ez a hely a már említett és veszélytetett csupaszpofájú tamarin egyik utolsó mentsvára. Itt is van egy 600 fő befogadására alkalmas amfiteátrum. Tanösvényeken haladva megismerkedhetünk Amazónia élővilágával, miközben utunkat orchideák és különböző illatos gyógynövények szegélyezik.

Strandok

A város közelében lévő strandokat legtöbbször csak hajóval tudjuk megközelíteni. A fürdőzésre alkalmas partszakaszok csak alacsonyabb vízállás idején tűnnek elő, amikor már egy ideje tart a száraz évszak. December elején a folyók vize emelkedni kezd, és elönti a strandokat.

Legnépszerűbb a várostól 21 kilométerre található Tupé Beach, amely hétvégén és ünnepnapokon eléggé zsúfolt tud lenni. A félhold alakú, ritka növényzettel borított Moon Beach a Negro folyó bal partján, Manaustól 23 km-re érhető el. Mindkét strand csak hajóval közelíthető meg.

Vízesések

A Negro-folyó jobb partjánál, egy kis mellékfolyó részeként látható a Paricatuba-vízesés, amelynek vize üledékes kőzeteken zúdul végig. Csak hajóval lehet ide eljutni, erre a legalkalmasabb az augusztus-február közötti időszak.

Guedes bayou-ban látható, a hideg és kristálytiszta vízzel rendelkező Love Cascade, ami szintén csak hajóval érhető el, majd gyalogosan kell még hozzá átvágnunk az erdőn.

Az Oroszlán-vízesés is kedvelt Manaus-közeli látványosság. Ez a hely az AM-010 autópálya (Manaus-Itacoatiara) 34. kilométerénél taláható.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük