Mályi-tó

Mályi-tóA Mályi-tó Észak-Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb vízi-kirándulóhelye. A hegyek lábánál fekvő mesterséges, tengerszemjellegű tó sokféle kikapcsolódási lehetőséget biztosít a pihenni, feltöltődni vágyók számára.A tó a 4000 fős, Miskolci agglomerációhoz tartozó Mályi községtől keletre található, a vasútvonal jobb oldalán. Budapest felől az M3-as autópályán lehet megközelíteni, Miskolc előtt kell róla letérni, majd Nyékládháza után Mályi lesz a következő település.

A honfoglalás idején már létezett a település, ezt követően a Bors-Miskóc nemzetség tulajdonába került. Első írásos említése 1233-ra datálható, ekkor Mali néven szerepel az iratokban. A község neve a hegyoldalt jelentő “mál” szóból ered. Mályi 14. században a diósgyőri uradalom alá került, a török hódoltság és a Rákóczi szabadságharc alatt többször elnéptelenedett, majd véglegesen az 1711-es szatmári béke után népesült be újra.

Vízisportok, fürdőzés, horgászat

A Mályi-tó partvonala 80 százalékban üdülőövezet. Előszeretettel látogatnak ki a partjára a környező települések, elsősorban Miskolc lakói. Az üdülőtelepen éttermek és szálláshelyek sorakoznak, sporteszközöket, vízibiciklit is kölcsönözhetünk, ha kedvünk úgy tartja. A szélviszonyok kedveznek a vitorlázóknak és a szörfözőknek. A tó partján szabadstrandot is találunk, nyári napokon 8:00-20:00-ig van nyitva.

Mályi-tó

A kavicsbányászat során keletkezett tavat sokrétűen hasznosítják. A tó hasznos vízfelülete 34 hektár, a vízminősége I-II. osztály. Átlagos mélysége 6 méter körüli, de a legmélyebb pontján eléri a 15 méteres mélységet is. Ez már bőven elegendő ahhoz, hogy az úszóversenyek mellett rendszeresen szervezzenek búvárversenyeket is. A tó tiszta vize sokféle édesvízi halfajnak ad otthont, a horgászok nagy örömére. De fogtak már itt be invazív medúzát is.

A Mályi tó halállománya a népszerű nemes halakra épül, sok ponty, harcsa, csuka és süllő él benne, de jelentős a kárász- és keszegállománya, él itt balin, compó, amur, angolna és sajnos törpeharcsa is.

Mályi-tó

Nem veszélytelen

Figyelem, a Mályi-tó a többi bányatóhoz hasonlóan halálos veszedelemmé is válhat az óvatlan fürdőzők számára. A hirtelen mélyülő víz alsóbb rétegei jóval hidegebbek a felszín közelieknél, így nem várt hatással lehet szervezetünkre. Sok esetben úszni tudó embereket is megtréfálhat az efféle vizek, és könnyen rosszullét lehet egy frissítő fürdőzésből. Mindig maradjunk a kijelölt fürdőhelyen, és felhevült testtel végképp ne ugráljunk vízbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük