Madrid látnivalói, a spanyol főváros nevezetességei

0
(0)

Madrid látnivalói elsősorban az építészeti és kulturális emlékekből állnak, de érdemes elvegyülni a spanyol hétköznapokban is, és beszippantani a mediterrán élet minden előnyét.

2020 sajnos nem az európai városnézős kiruccanások éve számunkra. Pedig annyi felfedezésre váró hely vár ránk. Ilyen Madrid is, Spanyolország fővárosa. Vannak nála sokkal szebb és látogatottabb városok az országban: elég csak a lenyűgöző Barcelonára, a francia határ közelében található káprázatos üdülőhelyre, a Costa Bravára vagy az ország déli csücskében található Gibraltárra gondolni, ahonnan szép idő esetén Afrika partjai is láthatók. Azonban Madrid az a város, amit látnia kell a spanyol kultúra és életstílus szerelmeseinek legalább egy hosszú hétvége erejéig.

Madrid látnivalói, bikaviadal

Madrid Spanyolország legnagyobb városa, lakosainak száma 3,2 millió, a külvárosokkal együtt 6,3 millió fő. Európa legmagasabban fekvő fővárosa, 660 méterrel a tengerszint felett található.

Éghajlata kontinentális mediterrán, a nyári átlaghőmérséklet 24 fok, így a napimádók bátran keressék fel a várost a nyári időszakban. Aki nem nagyon bírja a meleget, inkább tavasszal vagy ősszel foglaljon szállást Madridban, bár valószínűleg télen is hangulatos ez a mindig pezsgő, élettel teli város. Rengeteg szórakozóhely várja az ide látogatókat, de gyönyörű parkjai és világhírű múzeumai a spanyol kultúra kedvelői számára is tökéletes kikapcsolódást nyújtanak.

Kezdjük is a kultúrával. A Prado a világ egyik legnagyobb múzeuma, itt találhatjuk meg a legfontosabb spanyol festményeket, szobrokat és egyéb alkotásokat, de pl. Botticelli, Tiziano, Rubens és Rembrandt műveit is.

Prado, Madrid

Prado

A Thyssen-Bornemisza múzeumban impresszionista és expresszionista alkotásokat tekinthetünk meg, míg a Reina Sofia múzeum olyan 20. századi mesterek munkáival vár bennünket, mint Picasso vagy Dali. A Sorolla múzeum Joaquín Sorolla spanyol impresszionista festőről kapta nevét, ha valaki szereti munkásságát, mindenképp tekintse meg a múzeumot, mert korábban az alkotó maga is itt élt.

Káprázatos parkok, lenyűgöző épületek

A Királyi palota Spanyolország legnagyobb barokk palotája, a spanyol király hivatalos otthona, bár VI. Fülöp egy másik, Madrid külvárosában található kisebb palotában, a Zarzuela palotában lakik életvitelszerűen. A Királyi palota pompája hivatalos események, ünnepségek rendezésére szolgál. Gyönyörű belső tereit többek között Velázquez és Goya művei díszítik.

Madrid látnivalói - királyi palota

Királyi palota

A palota kertje lélegzetelállító: szobrokkal, szökőkutakkal, fákkal, virágokkal, sövénylabirintussal ejti rabul szívünket.

A Retiro park Madrid leglátogatottabb parkja, mind a helyiek, mind a turisták körében. Hétvégén művészekkel, zenészekkel, festőkkel is találkozhatunk a parkban, ahol XII. Alfonzo király emlékművét tekinthetjük meg egy káprázatos, mesterségesen kialakított csónakázótó mellett.

Retiro park, Madrid

Retiro park

A Retiro parktól nem messze található az Alcalá kapu, mely korábban a város kapuja volt.

A legszebb tér Madridban a Plaza de Cibeles, melynek szobrai és szökőkútjai Madrid ikonikus szimbólumává váltak. Kis érdekesség: a Real Madrid focicsapata is itt szokott találkozni szurkolóival a legfontosabb kupagyőzelmei után egy kis ünneplésre. A téren található gyönyörű épület a Városháza.

Madrid látnivalói közül a város főtere nagyon különleges. Korábban bikaviadalok, kivégzések helyszínéül szolgált, ma fesztiválokat, vásárokat, koncerteket, különböző kulturális eseményeket rendeznek itt, környékén számtalan bár, étterem, kávézó, üzlet várja a kikapcsolódni vágyókat.

A modern Madrid

Madrid látnivalói

Madrid látnivalói mellett akkor is tökéletes úti cél, ha egy kicsit lazítani, csavarogni, shoppingolni szeretnénk. Az előkelő helyek száma alapján vetekszik Marbellával. A Gran Vía a spanyol főváros bevásárló utcája, hatalmas, modern ruhaüzleteket, éttermeket és kávézókat találunk itt. A Gran Vía végére érve rácsodálkozhatunk a Metropolis nevet viselő, 24 karátos arannyal díszített irodaházra. 2008-ban készült el Madrid üzleti negyede, mely négy torna miatt a Cuatro Torres nevet kapta. Négy hatalmas felhőkarcolóra csodálkozhatunk itt rá, a legmagasabb 250 méter magas, az Európai Unió 4. legmagasabb épülete.

A végére maradt talán az egyik legfontosabb létesítmény, amely miatt turisták ezrei keresik fel Madridot: a Bernabéu stadion.

Madrid látnivalói, Bernabeu

Bernabéu

Ez a világ egyik legismertebb és legkiválóbb focicsapatának, a Real Madridnak a szentélye, és ahol turistaként még a kispadra is leülhetünk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük