Madeira, portugál gyöngyszem Afrika partjainál

5
(2)

Madeira szigete közigazgatásilag Portugáliához tartozik, de földrajzi szempontból Afrikához sorolható, tektonikailag is az Afrikai lemezen fekszik. Ez az igen kellemes éghajlatú, változatos, természeti szépségekben bővelkedő sziget egyre több magyar turistát vonz.

madeira-tengerpart

Az 57 kilométer hosszú és 23 km széles Madeira és a közeli, jóval kisebb Porto Santo sziget területe 780 négyzetkilométer. 1800 méter fölé emelkedő hegycsúcsai jelzik, hogy a sziget vulkanikus eredetű. Mivel a hegységlánc a középvonaltól valamivel északabbra húzódik, az északi lejtők meredekebbek.

A lávapadokon alakultak ki Madeira jellegzetes geomorfológiai képződményei, a fajã-k. Ezek olyan, a környező domborzati elemeknél enyhébben lejtő lávapadok, melyeket a külső erők lepusztítottak.

 

Egész évben kellemes meleg

A nagy magasságkülönbségek miatt az egyébként mediterrán éghajlatú sziget klímája övezetes, változatos. A magassággal együtt csökken az évi középhőmérséklet és a csapadék. Legtöbb esőt a sziget északnyugati része kap.

Ha Madeirára utazunk, nem létezik, hogy ne virágozna valami. A sziget eredeti növényzete, a babérlombú erdő csak nagyon kis területen maradt meg, a többit évszázadokkal ezelőtt kiirtották. A csekélyke őshonos babérerdő darabka ma már a világörökség része. Madeira jellegzetes növényfajai a hibiszkusz, leander, aloé félék, magnólia, és többféle eukaliptuszfaj.

madeira-novenyzet

Az állatvilág kissé szegényes, már ami a magasabb rendű osztályokat illeti. Madarak közül a tüzesfejű királyka, a babérgalamb, a madeirai viharmadár és a Madeira-pinty tekinthető bennszülött fajnak. Gazdag viszont a környező tenger halállománya, valamint a sziget rovar- és puhatestű fajai is szép számban fordulnak elő.

Madeira látnivalói

Aki Madeirára jön, mindenekelőtt a tengert szeretné élvezni. A sziget szebbnél szebb partszakaszokkal dicsekedhet, melyeket a szubtrópusi növényzet és a bizarr kőzettani formációk elegye övez. A strandok aljzata apró kavicsokkal borított.

Madeira a túrázók számára is különleges élményt nyújt. Másszuk meg a vulkáni csúcsok valamelyikét, csodáljuk meg a gyönyörű növényzetet majd látogassunk el sziget valamelyik tavernájába, és pihenjük ki eredeti portugál borokkal a nap fáradalmait. Helyi különlegesség az avinált borból utólagos hőkezeléssel készített madeira-bor, illetve a madeira-mártás, mellé pedig feltétlenül kóstoljuk meg a fekete kardhalból (espada) készült ételeket.

madeira-espada

Espada

A madeirai konyha klasszikus mediterrán jellegű, egyaránt megtalálható benne a tenger gyümölcsei mellett a kecskehús, az édesburgonya, mellé rengeteg zöldség-gyümölcs, és természetesen az elmaradhatatlan fűszerkavalkád.

Könnyűbúvárkodásra Madeira déli partján van lehetőség, a Ponta do Garajau-félsziget partjainál. Nem mellesleg itt találjuk a halászati tilalommal óvott tengeri nemzeti parkot – Portugália történetében az elsőt -, ahol a gazdag élővilágot vehetjük szemügyre. Az itt található 120 méter magas sziklafal tetején a rióihoz hasonló, annál valamivel kisebb Krisztus szobor vigyáz a hajósokra.

Megkerülhetetlen, hogy ne érintsük a sziget fővárosát, Funchalt, ahol a tengerpartot övező különleges sziklaalakzatok mellett az emberi kéz csodáit is megtekinthetjük. Természetesen itt minden Portugáliát idézi, az építészettől kezdve a gasztronómián keresztül a templomokig. Funchalban tekintsük meg az orchideagyűjteményt, majd vegyüljünk el a virágpiac színes forgatagában. A virágot a helyiek nagy becsben tartják, erről árulkodik az itteni fejlett kertkultúra. Vessünk csak egy pillantást erre a csodára:

madeira-funchal

 

 

 

 

 

 

 

 

Machico, a tradicionális halászatáról híres város Madeira második legnépesebb települése. Modern szállodái és turistákat kiszolgáló vendéglátóipari egységei sorra épülnek, és mára a sziget legnépszerűbb üdülővárosává nőtte ki magát.

Madeira azok számára nyújt feledhetetlen élményt, akik a nyugalmat szeretik, és a természeti szépségek mellett nem vetik meg a gasztronómiai élvezeteket sem.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat