Luxusjachtok és a kijózanító halpiac – Marseille látnivalói térképpel

0
(0)

A Mediterráneum kapuja, Marseille tökéletes úti cél azok számára, akik egyaránt keresik a kulturális kincseket és a szórakozási lehetőségeket Franciaországban. Párizs után ez az ország második legnagyobb városa, látnivalói garantálják az élményeket.

Marseille a dél-franciaországi Provence-ban fekszik, a Földközi-tenger partján. Ez az ország legnagyobb és legfontosabb kikötője, ahol Id. e. 600 körül egy csapat görög kötött ki. A város történelme innen indul és épp ezért itt, az Öreg Kikötő környékén találjuk a legtöbb látnivalót is. A luxusjachtok ringatózása a kikötőben ábrándozásra csábítja, a reggeli halpiac kijózanítja a turistákat a kikötőben, amit két hatalmas erőd szegélyez.

A Fort Saint-Jean és a Fort Saint-Nicolas is a város védelmére épültek a 17. században. Innen a Városházához szűk sikátorokon át juthatunk el: a Hotel de Ville szintén a 17. században épült, ma is Marseille vezetőjének, képviselőinek és hivatalainak ad otthont.

Jachtkikötő Marseille-ben - Marseille látnivalói

Jachtkikötő Marseille-ben

A kikötő végében található Az Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeuma, a MuCEM. A modern múzeum a térség legátfogóbb gyűjteménye, ahol összekapcsolódnak a történelmi, régészeti és művészeti események. De nemcsak a kiállításai miatt látogatott a múzeum, maga az épület is nagyon modern, a gyalogoshíd pedig, ami a múzeumot összeköti a Saint-Jean erőddel, állandóan tele van.

MuCEM - Múzeum Marseille-ben

MuCEM

Marseille jelképei

Nem messze a régi kikötőtől található Marseille ikonikus épülete, a Notre Dame de la Garde bazilika, ami a város minden pontjáról látható, köszönhetően annak, hogy a település legmagasabb pontján, 161 méteres magasságban található. A kilátás innen varázslatos. A kupolás római-bizánci bazilika márványokat és falfestményeket rejt, a templom tetején pedig egy 9 méter magas, tömör aranyból készült Szűz Mária szobor áll. A helyiek csak „jó anyának” becézik a gyönyörű bazilikát, amit a város őrének is tartanak.

Marseille látnivalók - Notre Dame de la Garde bazilika

Notre Dame de la Garde bazilika

A székesegyháztól könnyen elsétálhatunk a város egyik legrégebbi épületéhez, a L’Abbaye Saint-Victorig, vagyis a Szent Viktor-kolostorig. Kriptái, kápolnái és szarkofágjai kihagyhatatlanok, ha szeretnék elmerülni a város vallási múltjában és művészetében.

Az új székesegyház, a Nouvelle Major katedrális monumentális méreteivel (146 méter hosszú és 70 méter magas) a város 19. századi gazdasági és demográfiai ugrását tükrözi. A hatalmas, újbizánci stílusban épült római katolikus templom 40 éven keresztül épült, 3000 fő befogadására alkalmas.

Marseille látnivalók - Nouvelle Major katedrális

Nouvelle Major katedrális

A város jelképének tartják If várát is. A kis szigeten fekvő várat hajóval közelíthetjük meg, mindössze 20 perc alatt. Erődítménynek épült, kezdetben védelmi feladatokat látott el, később azonban már csak börtönként működött. Itt raboskodott Dumas Monte Cristo grófja is, aki bár nem is létezett, csak kitalált szereplő, mégis turisták milliói kíváncsiak képzelt élete börtönére. Kis érdekesség, hogy a franciák még egy lyukat is fúrtak a tömlöc falába a turisták kedvéért, amin keresztül „sor került a szökésre”.

If vára - Marseille látnivalói

If vára

If várának szigetével néz szembe az elegáns Palais de Pharo palota, ami egykor Napóleon tengerparti rezidenciája volt, igaz, a császár soha nem tartózkodott benne. 1873-as halála után felesége, Eugenie császárné a kastélyt a városnak adományozta.

Szentélynek minősül Marseille-ben a Stade Vélodrome stadion, ami az Olympique de Marseille labdarúgó egyesületnek ad otthont, és ahonnan Zinadine Zidane elindult a világhírnév felé. A stadion hatalmas, 67 ezer fő befogadására alkalmas, melyet mi is bármikor megnézhetünk belülről egy egyórás látogatás keretében.

Stade Vélodrome stadion - Marseille látnivalói

Stade Vélodrome stadion

Marseille-i séták

A legszebb hely, ahol sétálhatunk a dél-franciaországi városban, az a La Corniche. A tenger felett magasodó sétány öt kilométer hosszú, csodálatos panoráma tárul elénk róla, akár az itt sorakozó luxusvillák felé nézünk, akár a Frioul-szigetek és If vára felé tekintünk.

De megér egy sétát Marseille legrégebbi része, a kikötőnél található Le Panier negyed is, ahol hangulatos kisboltokat és sikátoros utcákat egyaránt felfedezhetünk, illetve a Régészeti Múzeumot is, ahol egy jelentős egyiptomi gyűjteményt nézhetünk meg.

A Cours Julien is kihagyhatatlan. Ez a város leghangulatosabb és legsokszínűbb része: a sétálóutcában jobbnál jobb kávézókat, éttermeket és szórakozóhelyeket találunk.

Cours Julien Marseille

Cours Julien. Fotó: commons.wikimedia.org

Bárhol is bolyongunk Marseille-ben, nem lesz véletlen, ha ismerősnek tűnnek az utcák. Láthattuk őket ugyanis a Taxi és A szállító című filmek szériáiban, de a 22 lövés című Jean Reno filmet is ebben a rendkívüli városban forgatták.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük