Limassol, Dél-Ciprus ékköve

0
(0)

Limassol 101 ezres lakosságával (a főváros, Nicosia után) Ciprus második legnépesebb városa. Itt található a Földközi-tenger egyik legforgalmasabb kereskedelmi kikötője, fontos tranzitközpont. Limassol oktatási központként is funkcionál, itt található például a Ciprusi Műszaki egyetem.

Limassol

A város kulturális és régészeti értékei a kedvező éghajlat miatt egész évben vonzzák a turistákat. A tengerparton luxusszállodák és apartmanok várják a tehetősebb látogatókat, de a vékonyabb pénztárcájúak is találnak itt kedvükre való szállást – csak kitartóan kell keresgélni.

Limassol éghajlata

A város klímája mediterrán. A nyár itt legalább fél évig tart, legmelegebb a július és augusztus (28-28 fokkal), tőlük nem sokkal marad le a szeptember (26 fok) és a június (25,5 fok). Jellemző, hogy még decemberben is kellemesen langyos időben lehet részünk, hiszen a napi maximum még ekkor is megközelíti a 20 fokot.

Pálmafa Limassolban

A csapadék valamivel kevesebb, mint Magyarországon, és nagyon egyenlőtlenül hullik le. A téli hónapok bőséges csapadékkal látják el az ekkorra már kiégett füvet, és a ciprusi lakosok  – okulva az aszályos évek kellemetlenségeiből – igyekeznek víztározókban felhalmozni a télen felesleges, de nyáron annál inkább óhajtott édesvizet. Az éves csapadék körülbelül 400 mm, ennek zöme novembertől áprilisig hullik, míg májustól októberig  a ragyogó, valószínűtlenül kék ég, és a forróság uralja a limassoli tájat.

Gekkó

Strandolás egy üveg bor mellett

Limassol Ciprus görög részén fekszik, rohamos fejlődése 1974-től datálható, amikor a törökök elfoglalták a főbb nyaralóhelyeket: Famagustát és Kyreniát. Famagusta ráadásul fontos kikötő is volt, ezt a szerepet a hódítás után Limassol vette át. Az északi török bábállamot egyébként Törökországon kívül egyetlen ország sem ismeri el.

A város lakosságának összetétele vegyes képet mutat. Többségében görög ciprióták élnek itt, de jelentős a ciprusi törökök, az örmények és az oroszok aránya is.

A környéken számtalan strand biztosít lehetőséget fürdőzésre és úszásra, a tengerparton pedig nem árt az elővigyázatosság, mert a perzselő mediterrán nap mértéktelen élvezete könnyen leégéshez vezethet.

A Troodos-hegység déli lejtőin a ciprusi borászat kiváló adottságokat talál. A helyi borokból nem csak Limassolban és a környező településeken fogy sok, hiszen Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendnek, és egyúttal fontos exportcikknek is számítanak. Maga a hegység kedvelt célpontja a hegymászóknak és a síelőknek.

A borfogyasztás elmaradhatatlan kellékei a fesztiválok. A Limassoli Karnevél például 10 egész napon át tart, és a helyiek pogány rítusokat idéző jelmezes felvonulásával kezdődik. A népi hagyományhoz alkalmazkodva, a szállodák is nagy bulikat rendeznek vendégeik számára. Pezsgő éjszakai szórakozóhelyek, bárok, valamint üzletek színes forgataga teszik izgalmassá és kívánatossá az üdülőhelyet. A szórakozónegyed Potamos Yermasoyias körzetében található, az óvárostól kissé északra. Némelyik szálloda saját zenekarral is rendelkezik.

Szeptemberben a borfesztivál tereli össze a város – sőt, az egész sziget – apraját-nagyját, és ekkor bárki megkóstolhatja a finomabbnál finomabb ciprusi borkülönlegességeket. Az ünnepet néptánc és különböző hagyományőrző zenés programok kísérik.

Borfesztivál

2003 júliusától az árpalé szerelmesei sem maradnak szomjan Limassolban. Ekkor rendezték ugyanis az első Sörfesztivált. A rendezvények a város központjában zajlanak, és természetesen ez a fesztivál sem a csendjéről híres. Hazai és import söröket kóstolhatunk itt méltányos áron, három egész napon keresztül.

A teljesség igénye nélkül említésre méltó rendezvény még a Yermasogeia Virág Fesztivál májusban, a júniusi Özönvíz Fesztivál, valamint a Shakespear-i éjszakák, és az Ősi Görög Dráma Fesztiválja.

Látnivalók

Középkori vár, és benne a középkori múzeum. A legenda szerint 1191-ben itt lépett frigyre Oroszlánszívű Richárd és Berengária.

Óváros. A város legrégebbi szegleteit bebarangolva utazást tehetünk a múltba, a lenyugvó nap romantikáját sem nélkülözve.

A régészeti múzeumban Limassol különböző korszakaiból őriznek itt leleteket, legnevezetesebbek az Amathusból és Kourionból származók.

Aki itt jár, ne hagyja ki az állatkertet sem, annál is inkább, mert 2012-ben felújították.

Bár a város lakói többségében görögök, a török építészet nyomai is felfedezhetőek, ide tartozik például a Nagy Mecset, vagy a 2012-ben felgyújtott Köprülü Hacı İbrahim Ağa mecset.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük