Lillafüred, Miskolc ékszerdoboza

5
(1)

Szerencsések a miskolciak, hiszen a történelmi hangulatú Diósgyőr és az izgalmas programokat nyújtó Miskolctapolca mellett az ország egyik legszebb és legromantikusabb kirándulóhelye is a közelükben található. Lillafüred olyan, mintha a mesékben járnánk: van itt hegy, tó, vízesés, barlang, gyönyörű virágok és hangulatos sétányok. Ha egy tökéletes napot szeretnénk eltölteni valahol, irány Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc ékszerdoboza, Lillafüred, mely garantált kikapcsolódást és mesés élményeket nyújt.

Lillafüred

Lillafüred

Lillafüred a borsodi megyeszékhely, Miskolc agglomerációjában található, a város egyik legmagasabb fekvő részén, a Bükk-hegységben. Nevét Vay Lilláról, gróf Bethlen András földművelési miniszter unokahúgáról, Borsod vármegye főispánjának lányáról kapta. 1950-ig Hámor településéhez tartozott Lillafüred, akkor Miskolchoz csatolták. Könnyen megközelíthető a városból busszal, autóval, kisvasúttal, sőt, a sportosabbak számára akár kerékpárral is.

Lillafüred látnivalói

Akárhonnan is érkezünk Lillafüredre, az első látnivaló, mely ámulatba fog ejteni bennünket, valószínűleg a Palotaszálló lesz. A gyönyörű, Mátyás király korának palotáit idéző, neoreneszánsz stílusú szálloda 1925-1930 között épült. A második világháborúig a korabeli elit egyik kedvenc szállodája volt, de számos fontos konferenciát is rendeztek itt. 1933-ban József Attila egy írókongresszusra érkezett a Palotaszállóba, gyönyörű Óda című versét Lillafüred szépsége ihlette. A második világháborúban hadikórházként, majd 40 évig SZOT üdülőként funkcionált a Palotaszálló. 1993-ban az egyik neves szállodalánc tulajdona lett, ekkor került sor a szálló felújítására és korszerűsítésére. 2015-ben a Magyar Értéktár nemzeti értékévé vált a lillafüredi Palotaszálló.

A Palotaszálló mellett található gyönyörű tó a Hámori-tó. A mesterségesen megnagyobbított tó a kohászat állandó vízellátása miatt jött létre 1810-ben, előtte helyén egy kisebb tó, a Fel-tó állt. Ma már nem üzemel a kohászat, ami miatt létrejött a Hámori-tó, a víztároló szerepét azonban még mindig betölti. Na és persze a turisták is imádják: csónakázni és vízibiciklizni is lehet a tavon.

Lillafüred, Hámori-tó

Hámori-tó

A Palotaszálló alatt egy függőkertet építettek ki. A függőkert különböző teraszokból áll, melyeket egy sétányon közelíthetünk meg. A sétányon elhaladunk többek között az Anna-barlang, Herman Ottó szobra, József Attila szobra és egy „labirintus” mellett is, amíg elérünk a legszebb teraszig, a vízesés teraszáig. A Szinva-vízesés Lillafüred legkedveltebb látnivalója. Közvetlen közelről láthatjuk a 20 méter magasból lehulló vízesést, sőt, egy ösvényen még mögé is bemehetünk. Ez a vízesés hazánk legnagyobb vízesése, mely nemcsak hóolvadás, erős vízhozam esetén látványos, hanem a kifejezetten zord, téli napok során is a jégcsappá fagyott zuhatagával.

2017 januárjában például ilyen szép, és a végén megrázó látványosságokat produkált a természet:

Fotó: MTI/Vajda János

Ha a vízesés miatt figyelmünk elterelődött az Anna-barlangról függőkerti sétánk során, térjünk oda vissza! Az Anna mésztufa-barlang ugyanis nagyon különleges, csak hat hozzá hasonló mésztufa-barlang van a világon. Az 568 méter hosszú barlangban a mészkőalakzatok mellett megkövesedett növényeket és lenyomataikat láthatjuk. Lillafüreden található egy cseppkőbarlang is, a Szent István-barlang, mely szintén védett természeti érték.

Anna-barlang, Lillafüred

Anna-barlang, Lillafüred

Hűvös levegője nagyon tiszta, páratartalma csaknem 100%, 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánították. A Szent-István barlangban a csodaszép Kupolacsarnok és az Óriás-vízesés alakzatai mellett láthatjuk még a Mikulás és Jancsi és Juliska cseppköveit is. A Szeleta-barlang Lillafüred szélén, a hámori temetővel szemben található. Érdemes ezt is megtekintenünk, ha Lillafüreden járunk, mert a Szeleta-barlang volt az egyike azon barlangoknak, ahol őskőkorszaki eszközöket feltáró ásatásokat végeztek hazánkban.

Szeleta-barlang, Lillafüred

Szeleta-barlang – fotó: Bükki Nemzeti Park

Lillafüredi kirándulásunk végén látogassunk el a Lillafüred és Ómassa között található pisztrángtelepre is, ahol őshonos sebes pisztrángot, szivárványos pisztrángot és pataki szajblingot tenyésztenek. A halakat akár helyben, frissen sütve el is fogyaszthatjuk, mindössze néhány órával kifogásuk után! A páratlan gasztronómiai élmény garantáltan megkoronázza lillafüredi kirándulásunkat.

Hasonló gasztronómiai élményekkel és páratlan természeti szépségekkel vár minket a közelben lévő Szilvásvárad is a Szalajka-völggyel és benne a Fátyol-vízeséssel.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük