Meteoresőben gyönyörködhetünk ma éjszaka

0
(0)

Érkezik a menetrendszerű novemberi csillaghullás – fölénk ért a Leonidák meteorraj – hívta fel a figyelmet az Earth Sky. A Leonidák meteorrajt az Oroszlán csillagkép irányából figyelhetjük meg, 23 óra után kezdődik a csillaghullás, és

a kora hajnali órákban lesz a legintenzívebb.

Óránként 10-15 meteorhullást láthatunk, ha szerencsénk van. Ebben most nem lesz segítségünkre a Hold, amely fényével jelentősen ronthatja az élményt.

Leonidák meteorraj

A Leonidák meteorraj november 17-én érkezik a Föld felé.

A Leonidák meteorraj szülőégitestje az 55P/Tempel-Tuttle üstökös, ennek darabjai hullanak minden évben, legnagyobb intenzitással november 17-én a földfelszínre.

Az üstökös 33 évente, amikor napközelben jár, ki is tör (legutóbb erre 1999-ben volt példa), ekkor akár óránként 1000 meteor is cikázhat az égbolton.

 

Mi az a meteor?

A meteor (hullócsillag) az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben, a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt.

A meteor szó kimondottan a légkörben feltűnő látványra utal, sokan összekeverik a különböző fogalmakat:

  • meteoroid – a Nap körül keringő apró porszem, törmelék
  • meteor – a Föld légkörébe hatoló meteoroid által okozott fényjelenség
  • meteorit – a Föld felszínét elért meteoroid

 

A Perseidák és Leonidák meteorraj

A hazánk égboltján megfigyelhető meteorhullások két stabil dátum köré köthetőek. A már említett Leonidák (november 17.) mellett a Perseidák a másik nagy meteorraj, ez utóbbiak július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül láthatóak az égen.

A Perseidák radiánsa (amely csillagkép felől megfigyelhető) a Perzeusz csillagkép területén van (innen kapta nevét), maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, függően a naptárszámítástól. 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük