Lenyűgöző felvételek! Ezek lettek az év természetfotói

0
(0)

Közzétették azt a 15 felvételt, amely elnyerte a 2019-es évben az Év Természetfotója díjat.

A fotók témái között a természet még létező csodái mellett helyet kaptak a Földünkre és élővilágára leselkedő veszélyek is.

Az élet körforgása (Circle of life). 25 méter átmérőjű kört alkot egy makrélaraj a Vörös-tengerben. Ez a viselkedés része a párzási szokásaiknak, és segít elriasztani az ellenségeiket is.

Hűsítő ital (Cool drink). A japán Hokkaido-szigetén egy csapat északi őszapó és barátcinege jelent meg az egyik jégcsap körül. A két madárfaj közös munkával tudott inni.

A mászó halott (The climbing dead). Egy zombi gomba támadta meg a zsizsiket, a bogarat megölte, majd az izmait mozgásra kényszerítve elérte, hogy felmásszon vele a magasba. A bogárból már a gomba termőtestei nőnek ki.

Medúzabébi (Jelly baby). Tahitinél (Francia Polinézia) kaptak lencsevégre egy medúzát, amelyikben egy kis csuka lelt menedékre.

Szerencsés betörő (Lucky break). A kanadai Saskatchewan államban fotózták le ezt az 1970-es Ford Pintót, melyben egy mosómedvecsalád lelet menedékre. Az anya épp a szélvédőn kandikál kifelé, a hátsó ülésen pedig öt kölyke játszik.

Így alszik a fóka (Sleeping like a Weddell). Ralf Schneider egy Weddell-fókát kapott lencsevégre alvás közben, a Déli-Georgiánál található Larsen-öbölnél.

Szégyenfal (The wall of the shame). Egy fesztivál kedvéért csörgőkígyókat öldösnek halomra a texasi Sweetwaterben, majd a fehér falra húzzák a szerencsétlen állatok bőrét. A véres kéznyomok alá a büszke gyilkosok felírják neveiket.

Tengerparti hulladék. A mára erősen megfogyatkozott állományú atlanti fattyúteknős egyik példánya az alabamai Bon Secour Nemzeti Vadvédelmi Menedékhelyen, amint hurokba szorult fejjel kínlódik.

Bizalmas érintés (Touching trust). Egy kíváncsiskodó fiatal szürke bálna közelíti meg egy turista vízbe lógatott kezét a nyugat-mexikói Baja California öbölben. Az állat rendkívül barátságos, így nem ritka, hogy az ember meg is tudja érinteni őket. Az öböl bálnamenedékként szolgál, mert a vadászat a kihalás szélére sodorta az állatot.

Szieszta a lombok között (Canopy hangout). Egy, a környezetébe remekül beleolvadó háromujjú lajhár a panamai Soberanía nemzeti parkban.

Kutya-nagymacska “barátság” (Big cat and dog spat). 12 vadkutya vett körbe egy gepárdot az afrikai szavannán. Ma már mindkét állatfaj rendkívül ritka.

A hajhálóbáb (The hair-net cocoon). Egy WC falán bebábozódott rovar várja a kikelésre alkalmas pillanatot.

Ha a pingvinek tudnának repülni. (If penguins could fly). Leopárdfóka támadt egy szamárpingvinre az antarktiszi Cuverville-szigetnél.

Az édesvízi erdő (The freshwater forest). Ez az erdőnek látszó növényzet valójában egy hínármező a svájci Neuchâteli-tóban. A növények szára több méter hosszúságú.

Utolsó lélegzet (Last gasp). Szomorú, de ez is a természet rendje. Egy hím víziló próbálja megölni az alig néhány napos újszülött kicsit a zimbabwei Kariba-tóban.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük