Lampedusa – mesés tengerpart a nyomortelep szomszédságában

0
(0)

LampedusaA Pelagie szigetcsoporthoz tartozó Lampedusa Olaszország legdélebbi pontja. A mindössze 20 négyzetkilométeres földközi-tengeri sziget a szicíliai partoktól 205 km-re, Tunéziától 113 km-re, míg Máltától 140 kilométerre fekszik. Állandó lakosság 4500 fő, de a nyári turistaszezonban ez akár 10 ezerre is duzzadhat.

A szicíliai Agrimentóból majd’ minden nap indul kompjárat ide, de a főszezonban a nagyobb olasz városokból repülővel is eljuthatunk Lampedusára.

Éghajlat

Lampedusa tulajdonképpen az év bármely szakában remek célpont lehet. A napi középhőmérséklet januárban is eléri a 13-14 fokot, a csapadék pedig lényegesen kevesebb, mint a környező partvidéken – 300-400 mm évente -, melynek döntő többsége október és március között hullik. Ebből következik, hogy a sziget éghajlata átmeneti a mediterrán és a szubtrópusi sztyepp között.

Élővilág

A sziget körüli tenger élővilága messze földről vonzza a búvárturistákat, az érdekes hal- és puhatestű fauna mellett igazi kuriózumnak számít az álcserepesteknősök tojásrakóhelye. Ez utóbbi élőlények utolsó, háborítatlan mentsvára lehet a Lampedusa déli partjától nem messze lévő Nyulak szigete. Ez igazából csak egy sziklaszirt, ökológiai jelentőség viszont óriási.

Álcserepesteknős

Lampedusa belsejét a kevés csapadék miatt száraz, kopár növényzet uralja agavéval, bogánccsal, mirtusszal és tüskék bokrokkal. Néhány pálmaféle is megél a szigeten.

Gasztronómia

A helyi specialitások jellegzetesen tükrözik az olasz és az arab kultúra találkozási pontját. A keleti eredetű kuszkusz ugyanolyan megszokott itt, mint a padlizsántekercs, a kardhal, vagy a jól ismert olasz tésztafélék.

Beach kontra menekülttábor

Lampedusa számos olyan partszakasszal büszkélkedhet, melyek szépségéhez foghatót nem könnyen találunk. A helyi lakosság döntően a turizmusból él, így a fizetőképes nyugati turisták semmiben nem szenvednek hiányt.

Más a helyzet az illegális bevándorlók esetében. Mivel Lampedusa az afrikai partoktól viszonylag könnyen elérhető, évente menekültek ezrei próbálnak szerencsét, és lépnek itt partra.

Lampedusa menekültekMár ha sikerül a tervük, mert az embercsempészek egyre rafináltabb trükkökkel mentik saját irhájukat, ezeket a szerencsétlen afrikai vagy közel-keleti menekülteket sorsukra hagyva.

Mivel a sérült hajóról kötelező kimenekíteni mindenkit, nem ritkán élnek az „önlékelés” trükkjével, közvetlenül azelőtt, hogy elhagynák az immáron automata irányításra állított hajót. Ami persze külső beavatkozás nélkül a partnak csapódna, sok ember életét veszélyeztetve.

Lampedusára 2014-ben több mint 170 ezer menekült érkezett, többségében Eritreából és Szíriából.

 

Phuket, Thaiföld legnépszerűbb üdülőhelye

A top 10 látnivaló Londonban

Róma kihagyhatatlan látnivalói

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat