Koper, a szlovén tengerpart gyöngyszeme

5
(1)

A szlovén tengerpart korántsem olyan felkapott még, mint mondjuk a horvát vagy a görög, de a természeti és ember alkotta szépségeben ez a kis partszakasz is jócskán bővelkedik. Szlovénia keskeny tengerparti sávjának legjelentősebb települése Koper (olaszul Capodistria, horvátul Kopar).

A tenger Kopernél

A mintegy 25 ezer lakosú városka nevével ellentétben egyáltalán nem kopár, hiszen pálmafás sétányok vezetnek a belvárosból egészen a tengerpartig, és a környező hegyek mind erdővel fedettek.

Koper, az Adria kapuja

Koper tulajdonképpen Magyarország tengeri kapujának tekinthető, mivel itt található a hazánkhoz legközelebbi, és kikötésre is alkalmas tengerpart. A város eredetileg egy szigeten terült el, melyet neve is megőrzött (Caprea – Kecske-sziget).Egy 2002-es felmérés szerint a lakosság 74%-a szlovén, 8%-a horvát, míg 4% a szerbhorvátok, 2,8 a bosnyákok, 2,7 a szerbek, és 2,2 százalék az olaszok aránya. Példamutató az olasz kisebbség kezelése itt, hiszen szinte minden felirat két nyelven van kiírva.

koper-palmafak

Nyaralás Koperben

Aki Koperben szeretne nyaralni, már számos szálloda közül válogathat, a legolcsóbbtól a csúcskategóriásig mindent megtalál. A vendéglátóipari egységek a tenger közelségével egyre sűrűsödnek. Érdemes ellátogatni a forgalmas kikötőbe, ahol a halászok jókedvűen tisztogatják, foldozgatják hálóikat, és készülnek a nagy fogásra. Aki szeretné a kulturális értékeket szemügyre venni, tekintse meg a 15. században épült Prétori palotát és a 14. századi Szent Nazarius székesegyházat.

Koper-strand

A strand sajnos köves, ezért a fürdőzés nem jelent olyan hatalmas élményt, de úszni tudóknak semmiképp sem ajánlatos kihagyni a nyáron is viszonylag hűs víz nyújtotta lehetőségeket. A víz hirtelen mélyül, legmelegebb augusztusban szokott lenni, ilyenkor eléri a 24 fokot is.

Koper éghajlata mediterrán, de hűvösebb, mint a dalmát és a görög tengerparté. Minden hónap 0 fok fölötti átlaghőmérsékletű, viszont gyakran fúj a bóra (szárazföld felől érkező északi szél).

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük