Kik a legelhízottabbak a világon?

0
(0)

Nem kérdés, hogy az elhízás a 21. század egyik legégetőbb egészségügyi problémája. Számos betegség kialakulás köthető hozzá, de mintha mindenki a fülén ülne. Az elhízottak aránya egyre csak nő, és Fekete Afrika, valamint néhány fejletlen ázsiai ország kivételével szinte mindenhol durvul a helyzet.

Hol él a legtöbb kövér ember?

Ami az elhízottak arányát jelenti, a köztudatban az él, hogy az Egyesült Államok áll az élen, és szorosan követik a nyugat-európai államok. Az igazság viszont az, hogy néhány apróbb országocska 90 százalék fölötti elhízási aránnyal is büszkélkedhet. Abszolút számokban viszont tényleg az USA áll az élen.

Az elhízás leginkább a kis csendes-óceáni szigetországok lakosságát veszélyezteti.

Elhízottak aránya, top 10:

1. Amerikai Szamoa – 74,6%
2. Nauru – 71,1%
3. Cook-szigetek – 63,4%
4. Tokelau – 63,4%
5. Tonga 57,6%
6. Szamoa – 54,1%
7. Palau – 48,9%
8. Kiribati – 46%
9. Marshall-szigetek – 45,4%
10. Kuwait – 42%

Tehát az első 9 helyen óceániai államok sorakoznak, és csak a 10. helyre tudott beférkőzni a Közel-Kelet egyik leggazdagabb olajállama, Kuwait.

Mi a helyzet világszerte? Beszédes térképes következnek.

Európa:

Az elhízottak aránya Európában

Az elhízottak aránya Európában

Európában hagyományosan a magas szénhidráttartalmú étrendet követő nemzetek állnak az élen. Csehország vezet, de igen magas az elhízottak aránya Németországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és többek között Magyarországon is.

Alacsonyabb elhízási rátával büszkélkedhetnek Olaszország és Franciaország – ezekben az országokban igen népszerű a mediterrán étrend; illetve Svájcban Luxemburgban, Hollandiában és Svédországban is átlag alatti az elhízottak aránya. Köszönhető mindez a fejlett egészségkultúrának és a rendszeresen sportolók magas számának. Románia e tekintetben kakukktojás, de tény, az elhízás itt sem eget rengető probléma még.

Észak-Amerika:

Elhízott aránya - Észak-Amerika

Elhízott aránya – Észak-Amerika

Észak-Amerikában csak Kanada tudja 30% alatt tartani az elhízottak arányát. Köszönhetően az igen népszerű junk foodnak és gyorséttermeknek, az USA és Mexikó lakosságának nagyjából harmada számít kövérnek.

Közép-Amerika:

Közép-Amerika - elhízottak aránya

Közép-Amerika – elhízottak aránya

A kontinensrész helyzetéből adódóan változatos képet láthatunk.

Dél-Amerika:

Dél-Amerika - elhízottak aránya

Dél-Amerika – elhízottak aránya

A dél-amerikai országok közül egyedül Venezuelában okoz súlyos problémát az elhízás. Néhány állam (Peru, Bolívia, Ecuador) fejletlenségének “köszönheti”, hogy kevés elhízottat számlálhat.

Ázsia és Ausztrália:

Ázsia és Ausztrália - elhízottak aránya

Ázsia és Ausztrália – elhízottak aránya

Néhány arab államot leszámítva Ázsiában még viszonylag kevés elhízott személy él. Egyes helyeken (Afganisztán, Irak) a napi betevőt sem egyszerű megszerezni, de a hagyományos kelet-ázsiai étrendnek köszönhetően a fejlett Japánban és a dinamikusan fejlődő Kínában sincs még sok kövér ember. Ausztráliában viszont növekszik a számuk, noha összességében még nem kétségbeejtő a helyzet.

Afrika:

Afrika – Elhízottak aránya

Jól látható, melyek azok az országok, ahol nincs éhezés. A fejlettebb arab országokban gyorsan szaporodik az elhízottak aránya. Leginkább Egyiptom és Líbia sorolható ide, de nem jobb a helyzet délen sem, ahol a Dél-Afrikai köztársaság viszi a prímet. A Szaharától délre fekvő Száhel övezet és Fekete-Afrika országai valószínűleg még hosszú évekig nem kell, hogy az elhízottak magas száma miatt aggódjanak.

Képek forrása: www.independent.co.uk

 

A világ legmélyebb folyói – top 10

Miben halunk meg? Halálozási okok világszerte

A legélhetőbb városok 2014-ben

A top 10 látnivaló Londonban

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat