A keszthelyi Festetics-kastély

0
(0)

A Festetics-kastély Keszthely legfontosabb látnivalója, a Balaton környékét felfedezni vágyó turisták kedvelt úti célja. A Festetics-kastély az egyik legismertebb kastély hazánkban, lélegzetelállító szépsége világhírűvé tette. Ma múzeumként működik Helikon Kastélymúzeum néven, de még mielőtt bemutatnánk, milyen kiállításokat tekinthetünk meg benne, ismerkedjünk meg egy kicsit ennek a gyönyörű kastélynak a történetével is.

Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély története

A kastély építése a Festetics család keszthelyi birtokosa, Festetics Kristóf nevéhez köthető. A kastély építésének első szakasza 1745-1750-ig tartott, ekkor készült el a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. A barokk stílusú kastély tovább építése Kristóf fia, Pál feladata lett volna. Több terv is készült a kibővítéshez, de ezekből végül semmi nem valósult meg. Pál fia, György 1792-ben folytatta a munkát és építtette meg a klasszicizáló késő barokk, úgynevezett copf stílusban a déli szárnyat.

Festetics-szobor, Keszthely

Végső alakját 1883-1887 között nyerte el a Festetics-kastély, amikor is Festetics Tasziló meghosszabbíttatta a keleti szárnyat, megépíttette az északi szárnyat, ahol báltermek és vendéglakosztályok kaptak helyet. Ekkor épült meg a kastély neobarokk tornya, az épület új tetőt kapott, homlokzatát, belső tereit, lépcsőházait átalakították. A Festetics-kastély elnyerte végső formáját.

A kastélypark

A kastély parkja természetvédelmi terület. Fénykorában 42 hektáron terült el, ma már csak 10 hektár járható be a parkban. Ez a 10 hektár azonban olyan káprázatos szépségeket rejt, melyek kiemelik a Festetics-kastély parkját az európai parkok közül. A szökőkutakkal, a szobrokkal, a tóval, az Oroszlános kúttal és a Hercegnői Kamarakerttel lélegzetelállító látványt nyújt az angol és francia kertépítészetet ötvöző kastélypark, ahol többszáz éves fák és egzotikus növények mellett sétálhatunk el. Ha jól figyelünk, mókusokat, békákat, denevéreket és több mint 40 féle madarat is megpillanthatunk a parkban.

Festetics-kastély, Keszthely

Kiállítások

A Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum) önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik, számtalan kulturális eseménynek, koncertnek, időszaki kiállításnak ad otthont, de állandó kiállításai is kihagyhatatlanok. A kastély 5 épületében 6 állandó kiállítást tekinthetünk meg.

Főúri életforma, Helikon könyvtár

A kastély összesen 101 helyiségből áll, melyből 20 termen keresztül tekinthetjük meg, hogyan éltek a 18-19. századi nemesi családok. A kiállításon eredeti és rekonstruált belső tereket, bútorokat, festményeket, szobrokat láthatunk, bepillantást nyerhetünk a Festetics család mindennapjaiba, a magyar lótenyésztés dicső korszakába. A 80 ezer kötetes Helikon könyvtár Európa legnagyobb sértetlenül megmaradt főúri könyvtára.

Amazon Ház Látogatóközpont

A Festetics-kastély legújabb állandó kiállítása a „Főúri utazások, úti kalandok” címet viseli és az egykori Amazon Szálló épületében található meg. A 2016 áprilisában megnyílt interaktív kiállítás a 19. századi utazások világába repít bennünket a kiállított kocsik, autók, hajók és léghajók segítségével.

Pálmaház és Madárpark

Keszthelyi Festetics-kastély, pálmaház és madárpark

Fotó: helikonkastely.hu

A kastélyparkban található Pálmaház francia tervek alapján épült 1880-ban. A Pálmaház a legcsodásabb és legritkább mediterrán és trópusi növények otthona. A Madárparkban 40 fajta vízimadár él, a honos madarak mellett Ausztráliából, Dél-Amerikából és Kínából származó madarakat is láthatunk, a legbátrabbakat kézből is megetethetjük.

Hintókiállítás

Keszthelyi Festetics-kastély, hintókiállítás

Fotó: helikonkastely.hu

Egész Európában jelentős gyűjteménynek számít a Festetics-kastély hintókiállítása, ahol elsősorban lóvontatású járműveket tekinthetünk meg, de több híres történelmi személy kocsiját vagy hintóját is, például Ferenc Ferdinánd park kocsiját is.

Vadászati Múzeum

A Festetics család szeretett vadászni, a kastély falai, folyosói, termei a vadászatok emlékeit őrizték. A család trófeagyűjteménye azonban a II. világháború után eltűnt. Ma a vadászati kiállításon öt földrész több mint 200 vadfajának trófeája tekinthető meg Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteményének köszönhetően.

Történelmi modellvasút kiállítás

A Vadászati Múzeum előterében található Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása. A terepasztalok 2,7 km hosszú sínpályáján 1800 épület között 75 különböző szerelvény közlekedik. A pályaudvarok az igazi pályaudvarok hasonmásai: az eredeti tervek és légifotók alapján készültek az állomások épületei és a vágányhálózatok is.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük