Keszthely látnivalói, nyaralás a Balaton délnyugati csücskében

0
(0)

Keszthely a Balaton legnyugatibb pontján, a Keszthelyi-öböl partján fekszik. Tőle kissé délre található a Zala torkolata, nyugatra pedig a Kis-Balaton sás- és nádrengetege.

A várost a Keszthelyi-hegység és a Zalai-dombság öleli körül, délre pedig sík terület, illetve a Kis-Balaton határolja. Keszthely éghajlatán már érezhető az Adriai-tenger mérséklő hatása – a nyár kicsit hűvösebb, a tél valamivel enyhébb, mint az ország kontinentálisabb részein.

Keszthelyi látnivalók

A város nevét hallva szinte mindenkinek múzeumok és persze a világhírű Festetics-kastély jut az eszébe. Nem is alaptalanul persze, de ma már kijelenthető, hogy aki Keszthelyre jön nyaralni, minden igényét kielégíti a város sokrétű és sokszínű programkínálata.

Fotó: MTI

Festetics-kastély

Keszthely első számú látnivalója. A kastélyt az 1745-ben kezdték építeni Festetics Kristóf utasítására, de csak az 1880-as évekre nyerte el eredeti formáját. Számos kulturális eseménynek is otthont ad, önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

A Festetics-kastély hőlégballonról – Fotó: Varga György/MTI

A kastély állandó kiállításai:

  • Főúri életforma – Helikon könyvtár
  • Amazon ház látogatóközpont
  • Pálmaház
  • Vadászati kiállítás
  • Hintókiállítás
  • Történelmi modellvasút kiállítás

A kastély körül fekvő 42 hektáros park természetvédelmi terület. Különleges fafajtákat is rejt, a kínai páfrányfenyőket még Festetics Györgyidejében ültették. A legidősebb fa egy 400 éves mocsári tölgy.

8360 Keszthely, Kastély u. 1
Tel: (+36 83) 314-194
E-mail: info@helikonkastely.hukhelikon@freemail.hu
Honlap

A keszthelyi Festetics-kastély

Városháza

A keszthelyi városház a Fő téren áll. 1769-ben építették késő barokk stílusban, tervezője Hofstädter Kristóf volt. A városháza eredetileg megyei szállásháznak épült. Copf stílusban újították fel. Miután kép épületszárnnyal bővítették, 1865-től 1897-ig a Georgikon mezőgazdasági tanintézetének ad otthont. Később a Főposta, majd a Balatoni Múzeum székelt itt. 1931-ben előbb a posta, majd 1935-ben a múzeum is elköltözött. 1935-óta a Városháza épülete, amit 1985-ben újabb épületszárnyakkal bővítettek.

Sétálóutca

A keszthelyi Kossuth Lajos utcát gránitlapokkal és bazaltkockákkal alakították sétálóutcává. Több műemlék-jellegű és műemléki védettséget élvező, többnyire a XIX. század második felében létrejött épület található itt. Akkoriban romantikus vagy eklektikus stílusban építkeztek. A sétálóutca végét a Georgikon és a meredek Szalasztó utcák keresztezik.

Georgikon Majormúzeum

A Bercsényi utca 3. szám alatt található Európa első mezőgazdasági főiskolája, melyet Festetics György alapított. A Georgikon Majormúzeumban megtekinthető az egykori major, valamint az itt használt korabeli felszerelések és gépek.  A tangazdaság a Georgikon megszűnéséig, mintagazdaságként működött, 1848 után pedig a keszthelyi uradalom része lett. A II. világháborút követően 1969-ig termelőszövetkezetként működött. Ezután elkezdődött a régi gazdasági épületek műemlékké nyilvánítása. Az épületegyüttes jelentős részét átvette a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, és azt mezőgazdasági gyűjteménytárrá, illetve kiállítótermekké alakította át.

Fotó: keszthely.hu

Az 1825-ben épült négyszintes barokk magtár számos kiállítással csábítja a turistákat: Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Majorok és népe a XVIII-XX. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; Gabonatisztítás és -tárolás. A magtár árkádjai alatt található az angliai Fowler gyárban készült kétmozdonyos gőzeke-garnitúra. A szekérszín közelében látható – a már 1801-ben is helyén álló – Nagyváthy János instrukciói alapján készült háromfolyosós kukoricagóré. A szomszédos udvar L-alakú épületében 2002-ben két nagy helyiséget tanácsteremmé, illetve kiállító- és rendezvényteremmé alakítottak.

A régi cselédlakások helyén a Majorcsárda, alatta száztíz négyzetméteres boltívekkel osztott pincében Borház várja a vendégeket. A harmadik udvar nyári rendezvények kedvelt színtere, az U-alakú, régi juhhodály ma gyűjteménytár. A három udvarra osztott majorsághoz 1,2 hektáros kert tartozik, amelyet a múzeum történelmi bemutatókertté tervez alakítani, a Georgikon korának jellemző szőlő, gyümölcs, zöldség, és szántóföldi növényeinek, fajtáinak bemutatására.

8360 Keszthely, Bercsényi u. 65-67.
Tel: +36 83-311-563; +36 30-429-7655
E-mail: titkarsag@majormuz.t-online.hu
Nyitva: 04.01 – 09.30. K-V 10:00-17:00
Honlap

Gótikus plébániatemplom

A ferencesek számára épült templom első írásos említése 1386-ra datálódik. A templomot a város főterén csodálhatjuk meg, belsejét nagyon szép gótikus festmények díszítik. Az elkerülhetetlen pusztulás (főleg a török hódoltság alatt) után a templomot barokk stílusban állították helyre, 1880-ban pedig neogótikus tornyot is kapott.

Szentélyében balra Festetics Kristóf fekete márvány síremléke, a másik oldalon Laczkfy István nádornak vörösmárvány sírfedele látható. A templom  mennyezetén egy 1974-ben feltárt XV. századi reneszánsz freskó található, amely hazánk legnagyobb gótikus freskótöredéke.

Balatoni Múzeum

Zala megye legrégebben alapított múzeuma. A Balatoni Múzeum 1898 óta várja azokat, aki szeretnének a Balaton történetével, az itt élő emberek világával, szokásaival megismerkedni. A múzeum bemutatja a halászat a hajózás és a fürdőélet emléketi is.

1986-tól új, komplex kiállítás mutatja be a Balaton és környékének életét. Müller Róbert vezetésével a múzeum fontos tudományos kutatóhellyé vált, nemzetközi kapcsolatokkal. A számos, különböző profilú időszaki kiállítás sok látogatót vonz, a szakgyűjtemények gyarapodása pedig többségében folyamatosnak mondható; jelenleg az összállomány eléri a 380 000 darabot.

8360 Keszthely Múzeum u. 2.
Tel/Fax:  (+36) 83 312 351
E-mail: info@balatonimuzeum.hu
Honlap
Nyitva:     01.19-04.30: K-SZ 10.00-17.00;
05.02-10.31: K-V 10.00-18.00;
11.02-12.12: K-SZ 9.00-17.00

Babamúzeum

Keszthely büszkélkedhet Közép-Európa legnagyobb babamúzeumával. A nemrégiben felújított, közel 200 éves épület a sétálóutcánál (Kossuth u. 11.) található. Az itt kiállított mintegy ötszáz baba hűen ábrázolja a magyar népviseletet. A figurák feje és végtagjai kerámiából és porcelánból készültek, ezeket pedig textiltest fogja össze. A múzeumban bemutatják a történelmi Magyarország nép öltözékeit, iparos- és polgári öltözeteit.

8360 Keszthely, Kossuth u. 11.
Tel/fax: +36 83 318-855; +36 30 855 6533
Web:
www.babamuzeum.mool.hu/;
www.panoptikum.mool.hu/;
www.csigaparlament.mool.hu/;
www.babamuzeum-keszthely.hu/kiallitasok/horror/kinzo.htm
Nyitva: egész évben; télen 10.00-17.00, nyáron 9.00-18.00

Marcipán Múzeum és Cukrászda

A Festetics Kastély közvetlen közelében, a Kastély tornyával szemben lévő mellékutcában található. A családias hangulatú cukrászdában saját készítésű könnyű, tejszínes tortákat, házias süteményeket kínálnak, de lehet itt kapni kávé-és fagylaltspecialitásokat, marcipán desszerteket és figurákat, széles választékban.

A Marcipán Múzeum a cukrászda mögött található. Az állandó cukrászati kiállításon 50 m2-en 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka látható, amelyek helyben készültek, főként a cégtulajdonos, Simonfai Jenő és felesége, Ágnes művei.

Katona József utca 19.
Tel.: (+36 83) 319-322
E-mail: mail@marcipanmuzeum.hu
Nyitva: K-V 10.00-18.00
Honlap

Csigaparlament

Ez a világon egyedülálló makett a Kossuth u. 11. alatt látható. 1975-tól 14 éven át készült. Alkotója, Miskei Ilona néni 1920-ban született, és majd másfél évtized alatt építette be művébe a felhasznált csigákat.

Az építményhez 4,5 millió darab 28 millió éves pannon-tengeri csiga házát használta fel, melyek az ország különböző pontjairól származnak. Miután Ilonka néni a külföldi vevőket kikosarazta, a Csigaparlamentet a keszthelyi Viselettörténeti Múzeumnak adományozta.

Erotikus panoptikum

Egy igazán különleges és pikáns kiállítás nyílt Keszthely sétálóutcájában 2010 áprilisában. Az erotikus panoptikum viaszfigurákkal mutatja be a reneszánsz irodalom erotikus történeteit. A naturalista ábrázolásmód miatt a kiállítást csak 16 éven felüliek látogathatják.

A bábukat a Képzőművészeti Egyetem hallgatói készítették, mellettük fekete-fehér képek, metszetek, domborművek és mini kerámiaszobrok igyekeznek átadni a letűnt idők fülledtségét.

Természetesen a panoptikumban megelevenedik Boccaccio Dekameronja, mellette világhírű francia szerzők (Voltaire, Rousseau) műveit is megidézik itt.

A múzeum harmadik emeletén az előző két szinten kiállított babák házai, templomai, és gazdasági épületei láthatóak. A letűnt idők falusi hangulatát különleges fénytechnikával adják vissza, igen eredményesen.

Balaton Kongresszusi Központ és Színház

Keszthely első színháza, az Uránia 1910 után épült fel szecessziós stílusban. A 30-as évek közepétől garázsként funkcionált, majd 1964-ben lebontották, és “tértől idegen” “betondoboz” színház működött a helyén egészen a 80-as évekig.

A Balaton Kongresszusi Központ és Színházat 2002-ben avatták fel, Csontos Csaba felújítási tervei alapján. Homlokzata a régi épületet idézi. Az építmény színházi arculatát Schrammel Imre domborművei gazdagítják.

Pető (Goldmark-ház)

A barokk stílusban épült Pethő- vagy Goldmark-ház a sétálóutca legrégebbi műemlék-jellegű épülete. Ahogy mélyen benyúlik az utcába, úgy jelzi a sétálóutca Korábbi szélesságét.

A ház nevét onnan kapta, hogy itt született Goldmark Károly, a híres zeneszerző. A ház helyén már a XV. században egy Pethő-kúria állt, mai formáját a XVIII. században nyerte el.

Helikon emlékmű és park

A XX. század elejétől kezdték kialakítani a parkot, ami mára Keszthely legnagyobb zöldterülete lett. Közepén található az 1921-ben emelt, oszlopokon álló, kupolás épület, a Helikon-ünnepségek emlékműve. Az emlékmű közelében több jelentős, a városhoz kötődő személyiség szobra található.

Festetics György gróf német mintára tartott irodalmi ünnepséget uradalmi székhelyén, Keszthelyen. 1817 és 1819 között évente kettőt is, az egyiket február 12-én, I. Ferenc király születésnapján, a másikat május 21., a georgikoni vizsgák táján. A gróf ünnepségére a dunántúli földbirtokosok, írók és tudósok voltak hivatalosak. Az ünnep előestéjén a gimnáziumban színielőadást tartottak, a várost kivilágították.

A második nap szentmisével kezdődött, ezt díszülés követte, melyen a Georgikon tanárai és növendékei magyar, német és latin nyelven tartottak előadásokat, közben szavaltak, magyar és német dalokat adtak elő. A Helikon-ünnepségek programjához hozzátartozott a hangverseny, a fényűző lakoma és a bál is. Fát ültettek a korábban élt magyar írók emlékére, majd a gróf jutalmakat, írói ösztöndíjakat osztott ki. Az utolsó ünnepséget 1819 februárjában tartották, mert rá két hónapra a gróf meghalt.

Strandok Keszthelyen

Fotó: Varga György/MTI

Városi strand

Legjellegzetesebb épülete az 1864-ben épült szigetfürdő. A Balaton partján egyedülálló módon korhű stílusban felújított épület 2007-ben nyerte el ismét méltó formáját, a rekonstrukciót követően. A létesítmény funkciójában is illeszkedik a strandhoz, amelyet a 21. századi igényeknek megfelelően, a legmodernebb technikai és építészeti megoldásokkal alakítottak ki. A strandbelépő ára tartalmazza a Balaton alakú élménymedence használatát is. A nyári hónapokban itt található a trópusi hangulatot idéző, zenés részben fedett szórakozóhely a Viviéra. A városi strand felújított vizesblokkokkal, igényes kiszolgáló egységekkel, több röplabda és strandfoci pályával, valamint modern játszótérrel várja a Balaton szerelmeseit.

Szolgáltatások: napozóágyak,óriáscsúszda, elektromos csónakkölcsönző, vízibicikli, gokart, játékterem, mini golf, asztalitenisz, légvár, trambulin, vízen járó labda (Zorb), snooky, masszázs, strand-könyvtár

Cím: Keszthely, Csík Ferenc sétány

Helikon

 Az I. világháborút követően a megnövekedett vendégforgalmat a szigetfürdő már nem tudta fogadni, ezért a partot rendezték és 1927-ben megnyílt az új strand, amit az elmúlt évtizedben tovább bővítettek. A szabad strand helyén az ’50-es évektől fokozatosan épült ki a Helikon strand. Az impozáns öböl melyet a strand fog közre kedvelt helye a nyugodtabb kikapcsolódásra vágyóknak.  A Helikon strand a forgalomtól távol, csendes helyen, a város délnyugati szélén található. Főleg családoknak ajánljuk. 19000 nm napozófelülettel, és több vendéglátóhellyel rendelkezik. Rengeteg szolgáltatást nyújtunk partnereinken keresztül, akár aktív pihenésre vágyik, akár nyugodtan, passzívan szeretne kikapcsolódni. A strandon őrzött kerékpártároló is van. A parkolás ingyenes a strand előtt és mellett.

Szolgáltatások: vízibicikli, Snooky, napozóágyak, masszázs

Cím: Keszthely, Entz Géza sétány

Libás

 A zámori városrészhez közel található a Libás strand. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően megújult vizesblokkok, igényes kiszolgáló egységek épültek a strandon melynek közvetlen közelségében, 2004 óta üzemel a Phoenix vitorláskikötő. Korszerű és nagy játszótér valamint homokozó található a strandon, minden gyermek korosztály számára. Vizibicikli kölcsönző, trambulin és ajándékbolt működik a főszezonban a strandon. A néhány éve elkészült korszerű büfésor melegkonyhai, és hagyományos büfé ételekkel és italokkal várja kedves vendégeit a strand nyitva tartási idején túl is. A nyugodt környezet, a homokos és füves területek megfelelő aránya miatt a strand a legnagyobb népszerűségnek talán a gyerekekkel érkező fiatalok és nagyszülők, családok körében örvend. A strand nagysága mintegy 15000 m2, ligetes és napos füves területekkel, a vízparton széles homokos fövennyel. A víz – függetlenül a vízállástól – lassan mélyül, a talaj kemény, homokos. A fürdőterület öblös, félkör alakú kialakítása, lassan mélyülő vize a lehető legalkalmasabb a legkisebbek biztonságos fürdőzéséhez.

Szolgáltatások: wifi, ingyenes parkoló, strandröpladba pálya, korszerű gyermek játszótér, napozóágy bérlés, kabinbérlés, biciklitárolóhely bérlés, ugrálóvár, trambulin, kajak, kenu, vizibicikli, szörf

Cím: Keszthely, Libás strand út

Felhasznált forrás: www.keszthely.hu

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük