Kehidakustány: fürdő, wellness és látnivalók

0
(0)

Ha kiszabadulnánk a mindennapi rohanásból és egy kifejezetten pihentető nyaralás a célunk, Kehidakustányban a helyünk. A település természeti adottságai, a falu körül található források, patakok, az erdők, mezők és a Zala-folyó évezredekkel ezelőtt is hatással volt az emberekre, a településen már a bronzkorban is éltek. Ahogyan az elődeink, mi is odáig leszünk a településért, ami ma már az ország egyik legkedveltebb üdülőhelyének számít. Nyugalmat árasztó hangulata és gyógyhely minősítése miatt rengetegen keresik fel.

Gyógy- és élményfürdő Kehidakustányban

Kehidakustány Zala megye északi részén, a Zala folyó északdél irányú völgyében fekszik. Neve a két korábbi település, Kehida és Kustány összeolvadásával alakult ki. Legfontosabb turisztikai célpontja a gyógyfürdő, mely kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű gyógyvizével várja a vendégeket.

A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő gyógyvize mozgásszervi, nő- és bőrgyógyászati panaszok, valamint idegrendszeri bántalmakra nyújt enyhülést. De persze nemcsak regenerálódni, szórakozni is lehet a fürdőben, ami összesen 2400 négyzetméternyi vízfelülettel, 13 medencével, 94 méteres óriáscsúszdával és kamikaze csúszdával fogadja a kikapcsolódni vágyókat. A család minden tagja megtalálja a számításait a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben, télen-nyáron, kint és bent egyaránt.

Kehidakustány fürdő

Látnivalók Kehidakustányban

A vizes kikapcsolódás mellett számos egyéb látnivaló is akad a szép településen. Érdemes először Deák Ferenc nyomába eredni, aki ötéves korától lakott Kehidán egy kúriában a falu közepén. 46 éven át ezt tekintette otthonának, a reformkori Magyarország idején hazánk valamennyi kiemelkedő személyisége megfordult itt nála. „A haza bölcsének” egykori otthonát Deák Ferenc Kúria és Múzeum néven találjuk Kehidakustányban, melynek állandó kiállításán Deák Ferenc használati tárgyait is megtekinthetjük.

Deák Ferenc Kúria és Múzeum

Deák Ferenc Kúria és Múzeum

Ha szeretünk a múltba révedni, keressük fel a Tájházat is, ami egy 1900-ban épült lakóház, döngölt padlója még mindig látható. Tisztaszobát, lakószobát, konyhát és kamrát találunk benne, megnézhetjük, hogyan éltek egykor a településen. A Tájházzal szemben helyezkedik el a Hagyományőrző Mariska udvar, ahol a régi helyi szokásokat szokták feleleveníteni. Egész évben szerveznek itt programokat, legyen az kézműves foglalkozás, népi étel készítés vagy pajtaszínházi est.

A Mariska udvarban van Zala-Völgye legnagyobb bejárható gyógynövénykertje, ahol meg is kóstolhatjuk a különleges növényeket. Ha szeretjük a hagyományokat, vagy ha gyermekkel vagyunk Kehidakustányban, a Babamúzeumot is nézzük meg. A Deák Ferenc Kulturális-Rendezvény- és Közösségi Házban találjuk a 60 darabból álló babakiállítást, ahol a babákat sváb és magyar hagyományos népviseletbe öltöztették.

Kehidakustány leglátogatottabb temploma a Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus templom. Berendezése barokk korabeli, szobrokkal díszített, diadalívszerű főoltára az angyali üdvözletet ábrázolja. De nem ez az egyetlen templom, amit meg kell, hogy nézzünk a településen. A Kustányi Romtemplom hangulata páratlan: misztikus és méltóságteljes. Az erdőben található, amitől még sejtelmesebbé válik a romtemplom, ami valamikor a 11. században teljes pompájában állhatott. Ha már eltávolodtunk a település szívétől, barangoljunk egy kicsit tovább és menjünk el a Deák-kúthoz is, ami Deák Ferenc egykori kúriájától 2 km-re található, jelzett hegyi út vezet el hozzá. A legenda szerint Deák Ferenc gyakran pihent meg ennél a forrásnál, s csak ennek a vizét fogyasztotta.

Kehidakustány ideális hely a feltöltődéshez, pihenéshez, nyaraláshoz. Ha valamilyen színesebb programot is beiktatnánk az itt töltött napjainkba, érdemes ellátogatni a nagyjából 20 km-re fekvő Keszthelyre, ahol a kihagyhatatlan látnivalók, mint például a Festetics kastély, a Történelmi Panoptikum vagy a Csigaparlament mellett izgalmas rendezvényeket is találunk nyáron. Ilyen a Festetics Parkfesztivál, ahol népi játék, lovas program, óriásbáb felvonulás, virágvásár várja a látogatókat, vagy a Régmúlt Idők Lovas Fesztiválja, ahol különböző lovasbemutatókat lehet megtekinteni. A keszthelyi Kult Piknik is sok jót ígér: színházi előadásokat, koncerteket, fényjátékokat és piknik kosarakat.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük