Kapolcs – látnivalók és a Művészetek Völgye

0
(0)

1989. július 31 óta rendezik meg a Balaton-Felvidék legnagyobb kulturális eseményét, a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivált. Az egyedülálló rendezvénysorozat rengeteg turistát vonz a Veszprém megyei Kapolcsra minden évben. Nem véletlenül: a Művészetek Völgye Fesztiválon könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi előadásokat, irodalmi esteket, kiállításokat, képzőművészeti programokat egyaránt találunk.

Kapolcs, Művészetek Völgye

Kapolcs, Művészetek Völgye

2021-ben július 23. és augusztus 1. között tartják a Művészetek Völgyét Kapolcson. Ha ebben a 10 napban a Balaton-Felvidéken járunk, feltétlenül szenteljünk legalább egy napot a fesztiválnak, mert ez az ország egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb fesztiválja. A 2021-es Művészetek Völgyének repertoárja igen gazdag: a 30Y-tól Dés Lászlón át Rúzsa Magdiig milliónyi könnyűzenei koncert, a Cimbalibandtől a Csík Zenekaron át Palya Beáig rengeteg népzenei koncert, a Talambától a Modern Art Orchestrán át Csillagh Katalin és Győri Noémi előadásáig számtalan komolyzenei koncert vár ránk, de lesznek irodalmi és színházi előadások, képzőművészeti workshopok, zöld programok, sportos és családi események is. A 2021-es kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál részletes programjairól itt tájékozódhatunk.

Pásztor Anna, Kapolcs, Művészetek Völgye

Pásztor Anna – Kapolcs, Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye mellett Kapolcs és környéke további különlegességet rejt. Kapolcs egy kis község, lakóinak száma nem éri el a 400 főt. A településen méretéből adódóan sok nevezetesség nincs, az a néhány viszont szép, érdemes megnézni őket. Az evangélikus templomot 1819-ben szentelték fel, különlegessége az egyedi kivitelezésű, 600 kg-os harangja. A kapolcsi római katolikus templom 27 méter magas tornyában lakó harang is kivételes: minden délben az elhurcoltakra és kitelepítettekre emlékezik. Nagyon hangulatos a község központjában található Faluhíd. Az Eger patak felett ívelő híd három szoborfülkéjében kerámiaszentek vigyáznak a falura, a hídra és a patakra. 1825-ben épült Kapolcs egykori malma. A Falumalom ma műemlék, korabeli berendezéseket és gabonamintákat láthatunk benne. A kapolcsi Kovácsműhelyet is nézzük meg: ha szerencsénk van, akkor egy látványkovácsolást is elcsíphetünk itt. A legérdekesebb nevezetesség Kapolcson az Országpark, mely egy Magyarországot makettek formájában bemutató látványpark.

Kapolcs, Művészetek Völgye

Kapolcs, Művészetek Völgye

A legkülönlegesebb látnivalókat azonban Kapolcs környékén találjuk. A Kapolcstól 3 km-re található taliándörögdi Szent András templom a 14. századból épült, ma már csak a romjait láthatjuk, de nagyon hangulatos és romantikus helyszín, feltétlenül készítsünk róla néhány fotót. Még szebb romokat találunk Kapolcstól 7 km-re, Nagyvázsonyon. A Szent Mihály-kolostor valamikor a 15. században épült, művelt és szorgos pálos-rendi szerzetesei számtalan kódexet írtak falai között, ezekből négy fennmaradt. Nagyvázsonyon feltétlenül nézzük meg a Kinizsi-várat is.

Nagyvázsonyi vár

Nagyvázsonyi vár

Ma vármúzeumként működik Kinizsi Pál egykori ötszintes vára, helyiségének kiállításai a középkori életet mutatják be. Öregtornya a legépebb állapotban maradt késő gótikus torony az egész Dunántúlon, még mindig igen látványos, tetejéről nagyon szép kilátás tárul elénk. Van még egy impozáns látnivaló Nagyvázsonyon, melyet érdemes megnézni: az 1762-ben épült barokk Zichy kastély ma szállodaként és lovasparkként működik, de parkjában bármikor tehetünk egy sétát akkor is, ha nem ott szállunk meg.

Térjünk vissza egy kicsit még a romokhoz és keressük fel a Kapolcstól szintén 7 km-re fekvő szentantalfai Szent Balázs romtemplomot is, mert gyönyörű. A templom valamikor a 12-13. században épült, egy kripta és egy sekrestyekápolna is tartozott hozzá. A templomromtól gyönyörű a kilátás a Nivegy-völgyre, a Balaton környékére és az egyedülálló Hegyestűre.

Hegyestű

Hegyestű

Hegyestű egy vulkán kürtőjéből maradt fent, a Balaton-felvidék legkülönlegesebb geológiai csodája. Látványa lentről nézve is lélegzetelállító, ha azonban a hegytetőre is feljutunk, a környék legszebb látványa tárul elénk. Az 1930-as évektől kőbánya működött Hegyestű területén, mivel azonban néhány évtized alatt már az egész hegyoldalt lefejtették, egyre erősebb tiltakozás indult a bazalt kitermelése miatt. A bányászati munkálatokat 1970-ben befejezték, ennek köszönhetően azonban betekinthetünk az egykori vulkán belsejébe, amire hazánkban máshol nemigen van lehetőségünk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük