Isztambul elképesztő látnivalói

5
(1)

Ha bitangul vágyunk már egy igazán színes, kalandos utazásra, akkor célozzuk meg a Boszporusz partját: irány Isztambul! A török város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán fekszik, és annak ellenére, hogy a nagyobbik része már Ázsiában található, mégis európai városként tekint rá mindenki. A félig európai, félig ázsiai fekvése, a keleti és nyugati tradíciók keveredése igazán különlegessé varázsolja Isztambult, nem véletlenül kedvelt úti cél a magyarok körében.

Isztambul, Kék mecset

Kék mecset

A 15 milliós Isztambul Törökország legfejlettebb városa, gazdasági, kereskedelmi és kulturális központ. Építészetében visszaköszön a történelmének és etnikumainak sokszínűsége, találunk a városban szép számmal mecseteket, zsinagógákat, templomokat, palotákat és várakat is, az ókori görög épületektől a modern felhőkarcolóig számtalan különböző stílusú épület tarkítja a várost. Ha szeretjük a sokszínűséget, Isztambulban remekül fogjuk érezni magunkat. A legjobb, ha egyszerűen belevetjük magunkat a város színes forgatagába és szabadon fedezzük fel azt. Persze azért vannak olyan épületek és helyszínek, amiket feltétlenül látnunk kell, ha Isztambulban kalandozunk. Az alábbiakat akkor is keressük fel, ha nem akadnak az utunkba.

Antalya, a török riviéra gyöngyszeme

Kihagyhatatlan látnivalók Isztambulban

A bizánci építészeti stílusú ortodox bazilika, a Hagia Sophia 532-537 között épült. Igazán különlegessé óriási méretei mellett (belső tere 81 méter hosszú, az épület átmérője 31 méter, főkupolája 55 méter magas) többszörös kupolamegoldása teszi.

Hagia Sophia, Isztambul

Hagia Sophia

A Hagia Sophia a vallási csatározások középpontjában áll, szimbólumnak tekintik a keresztények és muzulmánok is, illetve Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság első elnökének követői is. Jelenleg mecsetként működik. A kívülről robosztus, belülről légies épület a Világörökség része.

Vele szemben, mintegy válaszként áll a Kék mecset, mely az ottomán kor tökéletes építészetére hívja fel a figyelmet. A 8 kupolás, 6 minaretes dzsámi 1609-1616 között épült, nevét a belső falait borító, kézzel készült kék csempékről kapta. A Kék mecset a Világörökség rész, a világ egyik legismertebb épülete, 2006-ban még XVI. Benedek pápa is felkereste és cipőjét levetve imádkozott a mecsetben.

Kék mecset, Isztambul

Kék mecset

1348-ban olasz kereskedők építették újjá az eredetileg világítótoronynak szánt Galata-tornyot, mely 528-ban épült, de az 1202-1204 közötti keresztesi hadjáratnak köszönhetően megsemmisült.

Galata-torony, Isztambul

Galata-torony

A torony csaknem 70 méter magas, kiváló kilátás nyílik a tetejéről Isztambulra és a Boszporuszra.

Isztambul, Boszporusz

Boszporusz

A Boszporusz partján található Törökország legnagyobb palotája, a csodaszép, eklektikus stílusú Dolmabahce palota. Nem túlzás: ez a világ egyik legszebb palotája. A fényűző palota több mint 14 ezer négyzetméter területen fekszik, 285 szoba, 46 terem, 6 fürdő, 68 mellékhelyiség található benne. Itt hunyt el 1938 november 10-én 9 óra 5 perckor Mustafa Kemal Atatürk elnök, a palota valamennyi órája azóta is ezt az időpontot mutatja.

isztambul

A Kiz Kulesi torony egy apró szigetre épült a Boszporusz tengerszoros partjainál. A már ókorban is ismert torony kedvelt turisztikai látványosság Isztambulban, legendája mellett (a szultán ide zárta be a lányát, hogy megvédje egy jóslattól, mely szerint 18 éves korában egy kígyó halálra marja) már csak azért is, mert szerepet kapott „A világ nem elég” James Bond-filmben.

Kız Kulesi Torony, Isztambul

Kız Kulesi Torony

A Topkapi palota 1465-ben épült, az oszmán építészet remeke. Az épületkomplexum az oszmán múltba repít vissza bennünket. Udvaraiban gyönyörű szökőkutakat, pavilonokat, virágoskerteket, kincstárat, kórházat, pékséget és istállókat is találunk, falai között pedig a kor öltözeteit, ékszereit és fegyvereit csodálhatjuk meg. A 300 szobás háremet semmiképp se hagyjuk ki, ha szeretnénk átélni az évszázadokkal ezelőtti török mindennapokat.

Topkapi Palota, Isztambul

Topkapi Palota,

A múltidézés után nézzünk szét Isztambul modern városrészeiben is, melyek közül az egyik legfontosabb a Levent. Itt látható Törökország legmagasabb felhőkarcolója, a 181 méter magas, 52 emeletes Is Bankasi Tower 1.

Isztambul - isbankasi-tower

Is Bankasi Tower

Bevásárlóközpontokat, bankokat, az ország legnagyobb cégeit is elsősorban itt találhatjuk.

Utazásunk végére hagyjuk az isztambuli Nagy Bazárt vagy más néven Fedett Bazárt! Semmiképp se menjünk haza anélkül, hogy ne shoppingolnánk itt kicsit.

Nagy bazár, Isztambul

Nagy bazár

A fedett utcákból álló bevásárlóközpontban helyieket nem igen találunk, leszámítva persze az eladókat, akik alig várják, hogy ránk sózzák portékájukat. Hagyjuk nekik, de mindenképp alkudjunk! Válogassunk a meseszép, színes török holmik közül és lepjük meg velük otthon maradt ismerőseinket, akiknek nem volt olyan szerencséjük, hogy felfedezzék ezt a káprázatos várost.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük