IQ földrajz, avagy hol élnek Földünkön a legintelligensebb emberek?

5
(1)

Az intelligenciahányados, vagyis az IQ (angolul: intelligence quotient) egy objektív mérőszám, mely megmutatja, hogy az adott személy pillanatnyi értelmi képessége. Intelligencia alatt az egyén értelmi képességeinek összességét értjük, melynek segítségével problémákat old meg. Ide tartozik többek között a gondolkodás gyorsasága, az összefüggések átlátása és az emlékezőképesség is. A teszteket úgy kalibrálják, hogy az átlagos eredmény 100 IQ pont körül legyen, és az emberek közel 68 százalékánál 85-115 IQ pontot mérjen.

Vajon hogyan oszlanak meg a lakosság átlagos IQ-szintje alapján a Föld országai?

Évről évre végeznek újabb felméréseket, és bár az a tapasztalat, hogy az IQ mértéke lassan növekszik, az egyes országok lakói között nem változik szignifikánsan a különbség.

iq térkép országok

 

 

 

 

 

 

 

A térképen minél sötétebb egy ország színe, annál magasabb a lakosság átlagos IQ-ja, a világos színnel jelölt államokban pedig értelemszerűen alacsonyabb.

Miért alakulhatott ez így?

Jól megfigyelhető, hogy a magasabb IQ a fejlettebb országokra jellemző. Sötét egész Európa, Észak-Amerika, Japán, Ausztrália, illetve Argentína, Chile és Uruguay. Ázsiában érdekes a helyzet, mert a kevésbé fejlett Kína és Mongólia is magas értékeket mutat. Ebből következik, hogy az IQ szintje ugyan nagyvonalakban követi az ország fejlettségének mértékét, de nem kizárólag attól függ. Ékes bizonyítékai ennek a Közel-Kelet arab olajállamai, ahol a vártnál alacsonyabb IQ-t mérnek a kutatók.

Mitől függ a lakosság intelligenciahányadosa?

Teljes pontossággal nem lehet erre választ adni, de az alábbi tényezők minden bizonnyal jelentős szerepet játszanak benne:

  • Genetika –
  • Egészségi állapot
  • Oktatás színvonala

 

Az afrikai országok jellemzően alacsony IQ-szintjének legfőbb oka az alultápláltság és a fertőző betegségek gyakorisága. A legmagasabb IQ-val rendelkező távol-keleti országokban valószínűleg a magas színvonalú oktatás befolyásolja kedvezően a statisztikát.

Nem teljesen mérvadó

Számtalan álláspont ütközik e témában, melyeket összesítve arra jutunk, hogy az IQ ad ugyan támpontot, de kizárólag ezzel a mérőszámmal nem lehet felmérni egy ember szellemi képességeit. Ha a világszerte használt tesztek eredményeit feladattípusok alapján vizsgáljuk, láthatjuk, hogy a távol-keleti tesztalanyok kiemelkedően jók a matematika kérdések terén, míg a verbális intelligenciájuk elmarad az európaiak mögött. Az izraeli eredmények pedig az itt élők nagyon magas verbális intelligenciája mellett gyengébb matematikai képességekre derítettek fényt.

Most pedig nézzük az átlagos intelligenciahányadost országok alapján.

A 20 legmagasabb:

1. Hong Kong: 107
2. Dél-Korea: 106
3. Japán: 105
4. Tajvan: 104
5. Szingapúr: 103
6. Ausztria: 102
7. Németország: 102
8. Olaszország: 102
9. Hollandia: 102
10. Svédország: 101
11. Svájc: 101
12. Belgium: 100
13. Kína: 100
14. Új-Zéland: 100
15. Egyesült Királyság: 100
16. Magyarország: 99
17. Lengyelország: 99
18. Spanyolország: 99
19. Ausztrália: 98
20. Dánia: 98

Az 5 legalacsonyabb:

1. Egyenlítői Guinea: 59
2. Etiópia: 63
3. Sierra Leone: 64
4. Kongói Demokratikus Köztársaság: 65
5. Zimbabwe: 66

Örömteli, hogy hazánk jól teljesít IQ-ilag, és szorosan ott liheg az élmezőny mögött. Nézzük most meg közelebbről Európát:

iq európa

Megfigyelhető egy északnyugatról délkeletre tartó csökkenő tendencia, és jól látszanak az országokon belüli különbségek is. A hagyományosan fejlettebb észak-olasz tartományok lepipálják a délieket, Spanyolországban pedig az Andalúziai medence marad el látványosan Madrid, Kasztília, Baszkföld és Katalónia mögött.

 

Kik a legelhízottabbak a világon?

A világ legmélyebb folyói – top 10

Miben halunk meg? Halálozási okok világszerte

A legélhetőbb városok 2014-ben

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük