Interaktív térképen a világörökség helyszínei

5
(2)

A Világörökség Program célja, hogy védje és nyilvántartásba vegye az emberiség kulturális és természeti örökségét. Magyarul: megakadályozza, hogy az enyészetté váljon mindaz, ami szép és jó ezen a világon.

A programot az UNESCO alatt működő Világörökségi Bizottság (World Heritage Committee) igazgatja, és évente egyszer dönt az esetlegesen bekerülő új értékekről. A nemzetközi szerződést máig 193 ország képviselői írták alá.

Angkor városa, Mianmar

Angkor városa, Mianmar

A szerződést aláíró országok mindegyike vállalja, hogy a területén található világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára. Ellenkező esetben az értéket akár törölhetik is a listából.

Az UNESCO interaktív térképen jelöli a világörökség részeit. Kattints a képre, és megelevenedik:

Világörökség részei UNESCO

Hogyan lehet felkerülni a világörökségi helyszínek közé?

A szerződést elfogadó országoknak először egy javaslati listát kell készíteniük azokról a helyszínekről, amelyek szerintük alkalmasak a megtisztelő címre, majd ezt legalább egy évvel bármilyen jelölés előtt be kell nyújtani a Világörökség Központnak. Az UNESCO ugyanis csak azokat a jelöléseket vizsgálja, amelyek szerepelnek az adott ország javaslati listáján.

A világörökségi listára való felkerülést az Egyezményt ratifikáló tagállamok maguk kezdeményezhetik a Világörökség Bizottságnál. A felterjesztésben szerepelniük kell a helyszín megóvását és kezelését tartalmazó részletes terveknek is. A benyújtott felterjesztésekről a Bizottság évente egyszeri gyűlésén dönt. Az értékelést két független tanácsadó testület, az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), valamint az IUCN (World Conservation Union) végzi. Egy harmadik szakértői csoport, az ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) végzi a védett helyszínek állagmegóvására és helyreállítására vonatkozó szakmai anyagok készítését.

Gízai piramisok, Egyiptom

Gízai piramisok, Egyiptom

A listára kerülésnek van néhány kritériuma

A kulturális helyszínekre vonatkozó 6, a természeti értékekre vonatkozó kritérium 4 létezik. de 2005-ben az addig különálló két kritériumcsoportot összevonták. Világörökséggé váláshoz a jelölt helyszínnek a tíz kritérium közül legalább egynek meg kell felelni.

Kulturális kritériumok

I. Az ember alkotó géniuszának kimagasló megnyilvánulása
II. Az emberiség kultúrájának fontos állomása – valamely történeti korszak, vagy a világ valamely kulturális régiója tekintetében – az építészet, a technika, a művészetek, vagy a város- és látképtervezés-fejlődés szempontjából kimagasló megnyilvánulása.
III. Valamely kulturális hagyomány, illetve eltűnt vagy máig létező civilizáció egyedülálló, vagy legalábbis kimagasló tanúsága
IV. Valamely épülettípus, építészeti vagy technikai megoldás, vagy tájtípus olyan kimagasló példája, amely az emberiség történelmének jelentős állomásait reprezentálja
V. Valamely tradicionális településtípus vagy földhasználati forma olyan kimagasló példája, amely egy bizonyos kultúrára (vagy bizonyos kultúrákra) jellemző, különösen, ha az a környezet visszafordíthatatlan megváltozása következtében veszélyeztetetté válik
VI. Közvetlenül vagy közvetett módon kapcsolatos olyan eseményekkel vagy élő hagyományokkal, elképzelésekkel, illetve hiedelmekkel, művészeti és irodalmi alkotásokkal, amelyek egyetemes értéket képviselnek.
Az utolsó kritériumot a Bizottság csak kivételes esetekben fogadja el a felvétel indokaként.

Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang

 

Természeti kritériumok

VII. Egyedülálló természeti jelenségek és képződmények előfordulási helye, illetve páratlan természeti szépséggel és kimagasló esztétikai értékkel bíró terület
VIII. Kimagasló példája bolygónk története meghatározó szakaszainak, ideértve az élet kialakulásának és fejlődésének emlékeit, a föld felszínét alakító jelentős geológiai folyamatok nyomait és a meghatározó geomorfológiai és fiziográfiai formációkat
IX. Kimagasló példája a szárazföldi, édesvízi, parti, illetve tengeri ökoszisztémák, valamint növény- és állattársulások kialakulását és fejlődését meghatározó ökológiai és biológiai folyamatoknak
X. A biológiai diverzitás természetes előfordulási helyén és környezetében történő, megőrzése szempontjából döntő fontosságú élőhely, ideértve a veszélyeztetett, illetve a tudomány vagy a biológiai örökség megőrzése szempontjából kimagasló és egyetemes értékű fajok élőhelyeit.

Tihanyi apátság

Tihanyi apátság

Világörökségi helyszínek Magyarországon

Hazánkban eddig nyolc helyszín érdemelte ki, hogy felkerülhetett az UNESCO világörökségi listájára, tizenegy pedig egyelőre a javaslati listán várja, hogy döntsenek sorsáról.

Ami már a világörökség része (zárójelben az évszám, amikor felkerült a listára):

Budapest

  • a Duna-partok és a Budai Várnegyed (1987)

a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Széchenyi lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és a Citadella, valamint a Budai Vár épületei és a Duna-part a Margit híd-ig.

A pesti oldalon a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Széchenyi István (volt Roosevelt) tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham-palota épületével, valamint a Duna-part egészen a Petőfi hídig.

  • az Andrássy út és történelmi környezete (2002)

az Andrássy út és történelmi környezete, a millenniumi földalatti vasút és a Hősök tere.

Hollókő ófalu és táji környezete (1987)
Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)
Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete (1996)
Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta (1999)
Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője (2000)
Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)
Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj (2002)

Ezek a helyszínek is esélyesek, jelenleg a javaslati listán várakoznak:

Tihanyi-félsziget (1993)
Rózsadombi termálkarszt területe (1993)
Esztergom középkori erődítménye (1993)
Visegrádi királyi székhely (2000)
Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság (2000)
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (2000)
Magyarországi tájházhálózat (2000)
Az északkeleti Kárpát-medence fatemplomai (2000)
A Komáromi erődrendszer (2007, Szlovákiával közösen)
Lechner Ödön független pre-modern építészete (2008)
A Római Birodalom határa (2009)

Visegrád

Visegrádi látkép

Világörökségi helyszínek a világon

A legtöbb világörökségi helyszínnel holtversenyben Kína és Olaszország büszkélkedhet, mindkét országban 55-55 ilyen érték található.

A világörökség részei, legismertebbek:

Machu Picchu, Peru

Gízai piramisok, Egyiptom

Kínai nagy fal, Kína

Colosseum Rómában, Olaszország

Angkor, Kambodzsa

Húsvét-sziget

Stonehenge, Egyesült Királyság

Bagan, Myanmar

Akropolisz, Görögország

Yosemite Nemzeti Park, USA

Petra, Jordánia

Rapa Nui Nemzeti Park, Chile

Pamukkale, Törökország

Borobudur, Indonézia

Canaima Nemzeti Park, Venezuela

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük