Ilyen az élet a szibériai Jakutföldön, ahol télen a mínusz 70 fok sem ritka

0
(0)

Jakutföld, hivatalos nevén Szaha Köztársaság Szibériában, az orosz Távol-Keleten fekszik, több mint 3 millió négyzetkilométeren. A kevesebb mint 1 millió lakos Oroszország fennhatósága alatt éli mindennapjait, de identitásukat a jelenkorig eredményesen örizték meg a szláv hatás ellenére is.

A jakutok a török nyelvcsalád északi ágába tartoznak, és a szaha nyelvet beszélik. Természetesen döntő többségük oroszul is tud, de ránézésre is rögtön lerí a különbség egy szláv „echte” orosz és egy őslakos között. A jakutokról elmondható, hogy antropológiai és nyelvi sajátosságok terén is körükben a legerősebb a mongoloid jelleg.

Jakutföld

Jakutföld

Foglalkozásukat tekintve két csoportra oszlanak. Az északi területen élő törzsek főként rénszarvascsordák terelésével, a déliek pedig ló- és szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkoznak.

Szélsőséges éghajlat: vagy alkalmazkodsz, vagy véged

Ojmjakon példáján keresztül már valamelyest sikerült ismertetnünk a jakutföldi extrém éghajlati viszonyokat, de találtunk egy helyi bloggert/vloggert, aki testközelből, teljesen autentikusan mutatja be, hogy milyen az élet az orosz Távol-Kelet  legelviselhetetlenebb éghajlatú vidékén.

Kiun B Yakutia

Kiun B.

Ő itt Kiun B, aki a Youtube-on lassan 1 millió feliratkozóval rendelkezik. A fiatal lány a tartomány székhelyében, Jakutszkban született. A mintegy 300 ezer lakosú nagyváros 450 kilométerre délre fekszik az északi-sarkkörtől. Nem egyszerű itt az élet, de a lányról süt a vidámság és az életöröm. Imádja lakhelyét, és szívesen be is mutatja a jakutföldiek mindennapjait.

Itt van például a 65 éves Samuil, aki 20 éve él két kutyájával az erdőben, 30 kilométerre a legközelebbi lakott területtől. Napi rutinja korán reggel indul, a civilizációval egyedül rádióján keresztül tartja a kapcsolatot. Meghallgatja a híreket, majd indul fát vágni, hogy a különleges szigetelésű házikójába meleget varázsoljon. Nincsenek nagy igényei, napi két étkezéssel elvan.

Vadászat helyett csapdákat állít, de ha nincs fogás, akkor bizony caplatnia kell a legközelebbi faluig. A vizet egy közeli tóból nyeri csákánnyal, mint mondja, ez biztonságosabb, mintha havat olvasztana.

A következő videóból megtudhatjuk, hogy a házakat mohával szigetelik a nagy hidegekben. A házak építésekor az összeilesztett gerendák, lécek közé mohát tesznek, így sokkal jobban megtartható a meleg a lakásokban. Az ablakok kétrétegűek, és ezeket is mohával szigetelik.

Egy átlagos télen mintegy 30 köbméter tűzifára van szüksége egy jakut családnak. Ha vetünk egy pillantást Jakutsz éghajlati adataira, látható, hogy a fűtésszezon 9 hónapig tart:

Jakutszk éghajlata

Radomir, a videóban szereplő férfi speciális, téglából rakott kályháját is megmutatja. A fűtőalkalmatosságot a ház közepére építette, hogy a lakás minden pontjára eljuthasson a meleg, és minimalizálja a nyílászárókon át távozó hőveszteséget.

Nagyon érdekes, hogy a zuhanyzást, fürdést miképpen oldják meg itt az emberek. Mivel a csövek elfagynának a nagy hidegben, a jakutok kis fürdőházakat építenek az udvaron. Hetente egyszer használják, mert nagyon sokáig tart ezeket felmelegíteni. A mosakodás a gőzszobában kezdődik, majd kimennek, és hóval is lecsutakolják magukat. Végül száraz nyírfavesszőkkel csapkodják testüket.

A vécé szintén az udvaron van, ezért minimalizálniuk kell azt az időt amit ott töltenek.

Hűtőre Jakutföldön nincs szükség, az élelmet a fészerben, odakint tárolják. Az épületet cölöpökre emelik, és lelekatolják a medvék, egerek és egyéb éhes vendégek ellen. Ha a rövid, de azért egészen meleg nyáron is akad tárolnivaló ételük, azt földbe ásott vermekbe helyezik – a talaj ugyanis a felső néhány decimétert leszámítva egész évben fagyott.

Autóvezetés -50 fokban

Jakutföldön a nagy hidegben és szigetelés hiányában percek alatt megfagynak az autók. A motort ilyenkor akár két órába is beletelik, mire kiolvasztják. Persze tárolhatják a járművet fűtött garázsban is, de a helyiek többsége inkább kiveszi az akkumulátort, és megvárja a tavaszt, amikor az autó magától kiolvad.

Néhányan úgy veszik elejét az autó fagyásának, hogy októbertől áprilisig folyamatosan járatják a motort. Ez persze nem olcsó mulatság, jelentős környezetszennyezéssel jár, és ha a kocsi sokáig áll így egy helyben, a kerekei is eldeformálódhatnak.

Öltözködés

Mondanunk sem kell, hogy Jakutiában a meleg öltözet kulcsfontosságú. Különösen a nőkre ró ez komoly feladatot, hiszen azért ők sem különböznek a világ többi táján élő hölgytársaiktól: szeretnek csinosan öltözködni. Vagy legalábbis megteszik a tőlük telhetőt, de ez itt nyilván csak másodlagos.

Nagy trükkök nincsenek, a jakutok téli öltözéke a sok rétegen és a gyapjún alapszik. Ez a fiatal lány vattával bélelt nadrágot hord, csizmái pedig rénszarvasbőrből készültek, szőrmével bélelve.

Szibéria jakutföldi öltözködés

A jakutföldi nők alapvetően kétféle öltözetet viselnek. Ha tetszelegni akarnak, akkor a prémes bundát részesítik előnyben, ha viszont praktikusabb viseletre van szükségük, egy olcsóbb, bélelt kabátot akasztanak le a fogasról. Fejfedőjük is többnyire szőrméből készül, ehhez sivatagi rókák prémjét használják.

További érdekességeket láthatsz még Kiun B. folyamatosan frissülő Youtube-csatornáján.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük