Hollókő: időutazás a 20. század előtti falusi életbe

5
(1)

„Nem ebben a korban kellene élnem.” Ha a mi fejünkben is megfordult már ez a gondolat, ha mi is úgy érezzük, a mai világ pörgése túl sok nekünk, akkor menjünk vissza a múltba. Hollókő a 20. század előtti falusi életével, 17-18. századi népi építészetével páratlan példája annak, hogyan lehetne másképp élni akár napjainkban is.

A Nógrád megyei település az egyetlen olyan falu Magyarországon, ami felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

 Locsolkodás Hollókõn a Húsvéti Fesztiválon

A hollókõi néptánccsoport tagjai palóc népviseletben locsolkodnak a hollókõi ófaluban tartott sajtórendezvényen 2021. április 1-jén. A településen a járványügyi helyzet miatt nem rendezik meg a húsvéti fesztivált.
MTI/Komka Péter

A hagyományőrző palóc település lakói ma is rendeltetésszerűen használják parasztházaikat, melyek többsége kőből készült, és rendre hálószoba, konyha, kamra elrendezésű. A házak némelyikében múzeum működik, melyek mind a múltba repítik az álmodozó turistákat, akik Hollókőre látogatnak.

Népviselet Hollókőn Fotó: MTI/Komka Péter

Budapesttől mindössze egy órányira fekszik Hollókő, melyet a falu határában stílusosan egy holló jelképez. A zsákfalu szívében a lejtős út szélén fekszik a település emblematikus épülete, a 19. század végén épült fatornyos, zsindelytetős, vályogból és kőből épült katolikus templom. A szerény épület Hollókő egyik legismertebb nevezetessége, hátterében csodálatos látványt nyújt a falu egészét körülölelő táj. A templom környékén található fehérre meszelt házakkal szegélyezett utcák, a Kossuth utca és a Petőfi utca képezik az ófalu részt, épületei műemlékvédelem alatt állnak.

Múzeumok Hollókőn

Néhány házból múzeumot alakítottak ki az ófaluban. A Kossuth u. 82. szám alatt található ezek közül a legfontosabb, a Falumúzeum, ami egy 19-20. század fordulóján élt háromtagú család mindennapjaiba enged betekintést. A palóc építészet példája a ház, melynek tornácáról a pitvarba, vagyis a konyhába, onnan az utcafront felé a tisztaszobába, hátul pedig az éléskamrába juthatunk el, közben szemügyre véve a palóc eszközöket és bútorokat, a lócát, a kisszéket, a rózsás ágyakat, a faragott szekrényeket és festett ládákat.

A Kossuth u. 80. alatt, a postahivatal mellett áll a Postamúzeum, ahol a magyar posta történetével ismerkedhetünk meg. Kislányok kedvenc helye a Kossuth u. 96. szám alatt található Babamúzeum, ahol 200 darab helyi népviseletbe öltöztetett babában lehet gyönyörködni.

Hollókő legkülönlegesebb házai

Nemcsak Hollókő múzeumaiban tudhatjuk meg, hogyan éltek egykor a településen, erre hivatott valamennyi ház a faluban, melyek lakói nagyon szívesen beszélnek a falu történetéről az erre járóknak. Vannak viszont konkrét bemutatóházak is, melyek különböző mesterségek titkaiba avatják be a turistákat. A Guzsalyas házban például szövőgépeket láthatunk, ahol az asszonyok és lányok éneklés közben szebbnél szebb népviseleteket, háztartási felszereléseket és tárgyakat készítettek el kendervászonból. A hideg, téli estéken a szórakozás is a szövőházakban zajlott, ide jártak mulatni, énekelni és táncolni a fiatalok.

Népviselet Hollókőn Fotó: MTI/Komka Péter

A Kézműves Nyomdaműhelyben sok eredeti szerszámot és eszközt találunk, melyek a 19-20. századi nyomdász életet segítették. A műhelyben bárki kipróbálhatja a 200 éves Gutenberg-prést is, mellyel hollókői emléket lehet nyomtatni. Az Oskolamester házában a korabeli iskolák életébe pillanthatunk be, és ez az az épület is, ahol turistacsoportok kérésére különböző kézműves foglalkozásokat is szerveznek, akik belebújhatnak egy-egy hollókői népviseletbe is.

A Fazekasház is várja a látogatókat, ahol a fazekasság, a mézeskalács készítés, a csuhézás és a nemezelés mesterségével ismerkedhetnek meg, a boltban pedig vásárolni is lehet a tárgyakból. Csakúgy, mint Gazduram Sajtboltjában, ahol ízletes házi sajtkülönlegességek között lehet válogatni.

Irány a hollókői vár!

Hollókő vendégházaiba is érdemes betérni. Ezekben egy eredeti palócleves után finom tócsnival tömhetjük meg a hasunkat, hogy aztán erőt gyűjtve az ófaluból felsétáljunk a hollókői várhoz, mely egy kiugró sziklaszakadék szélén magasodik Hollókő mellett.

Hollókői vár

Hollókői vár. Fotó: MTI/Komka Péter

A vár a 13. században épült, a kilátás a tornyából a Cserhát dombjaival és a falu kellemes képével lenyűgöző. Állandó jelleggel látható a vár fegyverkiállítása és panoptikuma, de számos rendezvénynek is otthont ad.

Az animációs film bemutatja a vár történetét kialakulásától napjainkig:

És ha már rendezvények: húsvét idején a legigazibb a település, Hollókő ófaluja ilyenkor a hagyomány, az élet és az öröm forrása. Napokon át gazdag folklórprogrammal, palóc gasztronómiai kínálattal és az elmaradhatatlan húsvéti locsolkodással várják a látogatókat, akik ilyenkor úgy érzik, az időutazás létezik és tökéletes időben, tökéletes helyre érkeztek.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük