Hol lehet síelni Magyarországon? Sípályák, síterepek hazánkban

Bár Magyarország jóval kevésbé van hegyvidékekkel megáldva, mint a környező országok többsége, azért idehaza is szép számmal találunk síelésre alkalmas területeket. Idehaza jelenleg 13 jelentősebb sípálya üzemel a téli időszakban, lássuk, melyek ezek.

Bánkút, Bükk-hegység

A bánkúti síterep a Bükki Nemzeti Parkban található. 7 húzólift (ebből 4 tányéros, 3 pedig tolókaros) üzemel itt, 6 különböző nehézségű lesikló pálya és 2 könnyű tanulópálya áll a síelők rendelkezésére. 

Bánkút

Fiatalok fényképezkednek a havazásban Bánkúton 2019. május 6-án.
MTI/Vajda János

A tanfolyamok október végétől hétvégenként több csoportban folyamatosan indulnak, előzetes bejelentkezés szükséges. Felszerelést a helyszínen lehet bérelni. Ha nincs hó, tanulni a Bánkúti Síiskola műanyag sípályáján is lehet.

A Bánkúti Sícentrum honlapja

Eplény, a Bakonyban

Az eplényi sípálya közúton 120 km-re található Budapesttől. A település külterületén egy bekötőúton juthatunk el az Ámos-hegyi Pihenőerdőig, ahol az Intersport Síaréna nevű megújult sípályarendszer található.

Az eplényi síterep jól felszerelt, hómentes időszakokban is biztosítani tudja a kellő minőségű havat.  A teljesen kezdő pályáktól a meredekebb lejtőkig sokféle tudásszintű sielő talál itt magának megfelelő nehézségű terepet.

Síelni sötétedés után tudunk, ugyanis több mint 4 kilométeres kivilágított szakasz is rendelkezésünkre áll.

Síoktatás, síóvoda is van a helyszínen, felszerlést is kölcsönözhetünk.

Dobogókő , Visegrádi-hegység

A méltán népszerű dobogókői sípálya közelsége miatt a budapestiek nagy kedvence. Magyarország legrégebbi síterepe, 1923 óta működik. 

624 méter hosszú tányéros sífelvonója 9-16 óráig működik, de – ha az időjárás kegyes a síelőkhöz – márciusban tovább is nyitva tart. A kezdő síelők a 7. oszlopnál kiszállhatnak, ezzel a meredek részt elkerülhetik.

Dobogókőn két sípálya van:

  • 1. pálya: 860 m hosszú, szintkülönbsége 178 m – a meredek felső rész csak gyakorlott sízőknek ajánlott, az alsó szakaszon kezdők oktatása is lehetséges.
  • 2. pálya: 1260 m hosszú , szintkülönbsége 178 m – a felső része erdei szerpentin út. A pálya lankás alsó felén kezdők is gyakorolhatnak . A pálya felső szakasza nem használható.

Szánkósok számára a sípálya használata tilos és balesetveszélyes, számukra egy külön lejtő van kijelölve, amely a Dobogókő első parkolója melletti erdőben található.

Kékestető

Magyarország teteje, ugyebár. Az 1014 méter magas Kékesről indul az 1,8 km hosszú déli (hazai viszonylatban ez a második leghosszabb) lesiklópálya. A pálya egészen a Mátraszentimre fölötti Veronika-rétig tart.

Kékes

Fényképet készít egy férfi a Kékes csúcsát jelölő kőről a hóesésben 2019. május 6-án.
MTI/Komka Péter

A felső szakaszon egy 700 méter hosszú tányéros felvonó és két tanulólift is üzemel. A pálya felső 700 m-es része hóágyúzható. Síkölcsönző, szervíz és oktatás is a vendégek rendelkezésére áll. A pálya enyhe lejtésű, így kezdők számára is ideális terep a gyakorláshoz.

Az északi pálya nem hóágyúzható, használhatósága a természetes hótól függ.  Az 590 m hosszú pálya csákányos felvonóval ellátott, ám merőben ellentétes a délivel, ugyanis ez hazánk egyik legnehezebb sípályája.

A Kékestetői sícentrum jegypénztárának telefonszáma:
06 37 560 008
info@kekesteto.hu

Mátraszentistván

A Mátraszentistváni Sípark a Felső-Mátrában, Galyatetőtől 6 kilométerre található. A sípályarendszer változatos nehézségű pályákat kínál, itt az egész család megtalálja a számára legoptimálisabb terepet – a síóvoda mellett hazánk egyik legmeredekbb pályája is itt próbálható ki.

Mátraszentistván

Az új ülőszékes libegőt télen a sízők, nyáron a hegyibringások és a turisták használhatják /Fotó: MTI/ Komka Péter

Mivel a terep északi kitettségű, évente 50-90 napot lehet itt síelni, jellemzően március elején-közepén ér véget a szezon. Tiszta időben a Magas-Tátra is idelátszik.

A hat sípálya hossza összesen 4300 méter, egy 8000 m3-es és egy 2500 m3-es tározó az egész szezonban képes biztosítani a hóágyúk vízszükségletét. A 2017/18-as szezonra elkészült a négyüléses lift a 2-es pálya mellett. A pályákon éjszakai világítás is működik.

Friss hírek a honlapon.

 Nagy-Hideg-hegy, Börzsöny

A Nagy-Hideg-hegyen fekvő 4,2 km hosszú sípálya 580 – 850 m magasságban húzódik, 4 sílift működik itt. 

A 220 méterével magyar viszonylatban legnagyobb szintkülönbségűnek számító pálya csak ritkán üzemel, pedig igen változatos lehetőségeket kínál a síelők számára. Az északi oldalon egy fekete (1,3 km) és egy piros (1,6 km) pálya várja a tapasztaltabbakat, míg a déli oldalon könnyebb a terep. 

A sípályák többnyire hétvégén üzemelnek, hétköznap csak elvétve lehet itt szerencsénk. Felszerelést nem lehet kölcsönözni. 

Elérhetőség:

Nagy Hideg-hegy Sí- és Túraközpont
Tel.:(06-27) 999-444
E-mail: nagyhideghegy@gmail.com

Normafa

A budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye télen is várja vendégeit. Bár sílift nem üzemel, a 77 méteres szintkülönbséget is szívesen legyűrik lesiklás a után a síelők, szánkósok és snowboardosok. A pályákon világítás és hóágyú sincs kiépítve, de ezek létesítése már tervbe van véve.

A Kis-Norma pályája a hegy északi oldalán vezet lefelé. Felső része enyhe meredekségű, kiválóan alkalmas kezdők számára is, az alsóbb részek viszont egyre meredekebbek, így csak gyakorlottabb sízők számára ajánlott. A pálya hossza kb. 300 m, szélessége a 130 m és 30 méter között változik lefelé keskenyedve. A pályán több síiskola rendszeresen tart edzéseket és tanfolyamokat. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben a felső részen „kék”, alsó részen „piros”.

A Nagy-Norma pályája a Kis-Normával párhuzamos, attól a gerinc felől nézve balra található. Pálya végig kifejezetten meredek, az alsó részén jelentősen leszűkül, ezért használata csak a minden pályán biztonságosan síelők számára javasolt. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben „fekete”.

A Harang-völgyi sípálya alulról a 155-ös busz végállomásától, vagy fentről a Kis és Nagy Norma illetve Kis és Nagy-Egyetemi sípályák felől a Mátyáskirály út alatt közelíthető meg. Lejtése változatos, ezért biztos tudást igényel. A területén lévő értékes növényzet miatt használata inkább nagyobb hó esetén javasolt. Kiváló sítúrázó terep. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben „piros”.

Kis és Nagy-Egyetemi sípályák az Anna rét alatt találhatók, változó szélességűek és a pályákon belül egy-egy különálló fa található. A területén lévő értékes növényzet miatt használata inkább nagyobb természetes hó esetén javasolt. Kiváló sítúrázó terep. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben „piros”.

Pécsi sípálya, Misina-tető

A 140 méteres szintkülönbségű, síliftes pálya 370 – 510 m magasságban helyezkedik el Pécs közelében, a Mecsekben.

Misina tetőn két sípálya, egy komfortos síház és egy alsó vezetésű drótköteles sífelvonó áll a síelők és snowboardosok rendelkezésére. Ratraku és hóágyú nincs.

Az üzemeltetők javasolják, hogy egy minimum biztonságosnak mondható sí- vagy snowboard-tudással érkezzenek a sporttársak, mert ez szükséges az igencsak régimódi felvonó használatához.

Az egy szezonban síelhető napok száma átlagosan 30 nap. 

Összesen kettő, egy 600 m és egy 450 m hosszú sípálya használható a Misinán, az ügyesebbekre ugratók, korlátok és titkos erdei útvonalak. A síházat és sípályát a PVSK sí szakosztálya működteti és tartja karban kizárólag a sport szeretetéért, társadalmi munkával több, mint 50 éve.

A sífelvonó havas napokon megbeszélés szerint, de általában munkanapokon délután, hétvégén pedig egész nap üzemel. A pécsi sípályákról azt kell még tudni, hogy mindkettő kezeletlen piros-kék minősítésű pálya. A felvonó használatához legjobb egy bélelt munkáskesztyű valamint ajánlott olyan síléc használata, amit nem annyira sajnál az ember.

Jelenleg a sípályán egy alsóvezetésű drótköteles felvonó működik, melyet tagsági díj ellenében, vagy napijeggyel lehet használni.

Éves tagdíj: 18.000 Ft
Napijegy: 2500 Ft

Diákjegy: 1500 Ft

Családok és csoportok számára további kedvezményeket biztosítunk.

Minden síelőt szeretettel várunk a Misinán.

Információ:

Farkas Péter

+36 30 558 48 71

www.pecsisipalya.hu

Facebook: Pécsi Sípálya

Sátoraljaújhely, Magashegy

A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark egész évben az alábbi élmény elemekkel várja kedves látogatóit. 4 db, különböző nehézségi fokú kalandtúra pálya képzett és gyakorlott túravezetőkkel. Három hóágyúzott sípálya sí iskolával és síkölcsönzővel.

A Zemplén Kalandpark területén 3 sípálya várja a sportolni vágyókat.
Ezek közül az egyik az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája. A téli havas időszakon kívül a műanyag pálya használata időjáráshoz, létszámhoz és előzetes bejelentkezéshez kötött. Kérjük kedves látogatóinkat mindenképp érdeklődjenek előre! A sípálya teljes felületét borító, ú.n. ,,NEVEPLAST” lefedés teszi lehetővé a havas időszakon kívüli síelést is.  A NEVEPLAST a legkorszerűbb típusok közé sorolható, hiszen nem tesz kárt a sífelszerelésben, és abszolút környezetbarát.

A sípályák hossza 2 km, a szintkülönbség 167 m.

Honlap

Soproni-hegység – Vasfüggöny sífutópálya

Az ingyenesen használható pálya elnevezését onnan kapta, hogy a 4 pályából a legmagasabban fekvő 3 az egykori Vasfüggöny vonalán lett kialakítva.

A pályarendszer 2013-14. szezontól 4 fő és két kiegészítő pályaszakaszra tagolódik. Az egyes pályák saját színnel és számmal kerülnek megkülönböztetésre. A rendszer logikája, hogy legyen néhány magasabban fekvő körpálya, melyek relatív hóbiztosak, de jó hóviszonyok mellett legyen egy folyamatos összekötés egy városi (tömegközlekedéssel és parkolóval ellátott) kiinduló- és célponttal. Ezt biztosítja alapvetően a 4-es számú pálya, majd a Károly-magaslati parkolótól a 4A párhuzamos pálya, ami gyakorlatilag a műút mentén halad felfelé.

Az 1-2-3 sz. pálya ily módon a Soproni hegység Muck-Ultra-Várhely környéki fennsík jellegű területein került kijelölésre. A három pályának van egy közös pontja (a 3-Pálya-Pont), ill. páronként a műszaki zár vonalában átfedésben haladnak. Ez a három pálya kb. 500 m magasságban fekszik, ezért a leghóbiztosabbak, hosszúságuk egyenként kb. 4 km.

A pályák aszfaltozott erdészeti közúton megközelíthetők, célszerű parkolási lehetőség elsősorban a Muck környékén adott, de a felvezető út mentén is van néhány kisebb parkoló.

A 4. és 4-A sz. pályáknak összekötő szerepe van. Az előzőekben leírt 3 pályát kötik össze a Károly-magaslati parkolóval ill. a várossal. Hosszuk egyenként kb. 3-4 km. A pálya emelkedése kb. 120 m. A Károly-magaslati parkoló kiinduló ponti célszerűségét adja, hogy lényegesen közelebb van a városhoz, sokkal jobb minőségű (szélességű) úton érhető el, és a lényegesen több és jobb parkolóhellyel rendelkezik.

Kelta-kör. Ha valaki a 4 km-es egyedi körnél hosszabb távra vágyik, és nem csak egymás után kívánja venni a pályákat, az a lehetőségeket oly módon is variálhatja, hogy pl. a 3 felső pálya külső nyomvonalát járja végig. Ez a külső kör így kb. 8 km hosszúságú.

A Király-kört akkor tesszük meg, ha a Károly-magaslati parkolóból- jó hóviszonyok esetén a város széli „Sopron Start” ponttól – indulva a Kelta-körhöz felmegyünk, azt bejárjuk, és visszatérünk a kiindulási ponthoz. Ennek a pályának a hossza kb. 14 km.

Honlap

Szilvásváradi sípályák – Bükk-hegység

A 360 – 390 m magasan húzódó, 30 méteres szintkülönbségű pálya enyhe lejtéső, kb. 300 méter hosszú, ratrakkal és hóágyúval kezelt, egy tárcsás felvonó szolgálja ki.

Szilvásvárad, 2018. március 20.
A helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum a megnyitó napján a Szalajka-völgyben, Szilvásváradon 2018. március 20-án. A 2017 tavaszán egy havazás miatt csaknem megsemmisült kiállítóhelyet az Egererdõ Zrt. munkatársainak összefogásával, 6 millió forint saját forrásból az eredeti állapotnak megfelelõen helyreállították.
MTI Fotó: Komka Péter

Esti villanyfényes sízésre is van lehetőség. A sípálya főleg kezdő síelőknek, kisgyermekes családoknak ideális. A pálya mellett síkölcsönző, étterem és szálláslehetőségek széles választéka várja a vendégeket.

A 6 használatra szóló felvonó bérlet ára: 1000 Forint.

Itt található a Doppelmayr csákányos sífelvonó segítségével működtetett egycsöves téli-nyári bobpálya, ami 620 m hosszú, és 52 m szintkülönbségű.

Aktuális hírek a síterep honlapján.

Tokaji sípálya – Kopasz-hegy

Az 512 méter magas Kopasz-hegy északi oldalán húzódik a 600 méter hosszú tokaji sípálya. A pálya kétharmad része egyenletes, sima, kék, tanuláshoz kiválóan alkalmas, az alsó harmada meredekebb, talán pirosnak is mondható. A pálya végig egyenletes lejtésű.

10 használatra szóló felvonó bérlet ára felnőtteknek 1500 Ft, 14 év alatti gyerekeknek pedig 500 Ft.

Tárcsás felvonó és melegedő házikó szolgálja ki a sportolni vágyókat. A felvonó szombaton és vasárnap üzemel 10-16 óráig (amennyiben a hóviszonyok engedik). A pálya talaja füves, kezelt és még kevés hó esetén is használható. Elsősorban családoknak és kezdőknek ajánljuk. A pályáról csodálatos kilátás nyílik a Bodrogzugra és a mögötte elterülő Zempléni-hegység sátorhegyeire, a TV-adó parkolójából pedig körpanoráma az Alföld felé.

A sípálya üzemeltetője:
Tokaj város önkormányzata / SÍKLUB TOKAJ
Csócsics Lajos , Tel: 70/625-9201
Postacím: 3910-Tokaj, Kossuth tér 12.

Visegrád – Nagyvillám sípálya

A Visegrádi-hegység egyik legjelentősebb hegyének pályája a füves talajnak köszönhetően már kevés hómennyiség esetén is jól sízhető. Kiválóan alkalmas tanulóknak, mivel a pálya enyhe lejtésű, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz.

Visegrádon több mint 40 éves hagyománya van a síelésnek. Az első felvonó a Nagy-Villám-hegy déli oldalán, a mai bobpálya helyén épült, különlegessége, hogy már akkoriban gyepsíeltek a területen. 

A 80-as évek közepén új pályák és felvonók épültek, a hegy északi oldalán, majd a természetes havas telek egyre inkább elmaradoztak, ezért 2005-ben már hóágyúk biztosították a hóréteget, a bővített, lankás részeken. 

Már műanyag alapú pályákon is oktatják a környékbeli gyerekeket.

Jelenleg 9 db felvonó üzemel, az 5 db hóágyúzott, minden este világítással üzemelő pályán (a Nagy-Villám-hegy északi oldalán), elsősorban a gyerekes, családos réteget kiszolgálva, Budapesttől alig egy karnyújtásra. Snowpark, snowtubing (hófánk), ingyenes szánkópálya egészíti ki a szolgáltatásokat, természetesen büfével, melegedővel, és elegendő természetes hónál, a meredek és erdei pályák is üzemelnek. Fő profil a sí-és snowboard oktatás, zárt pályával, kölcsönzővel.

Elérhetőségek:

2025 Visegrád, Nagyvillám, Tel.: Gutbrod Rezső +36 20 959 0213, E-mail: info@visegradsipalya.hu

Weboldal: visegradsipalya.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük