Külföldi nyaralás – így tudsz rajta spórolni

0
(0)

TuristaSzeretnél külföldön nyaralni, de szűkösek a kereteid? Néhány egyszerű és hasznos tanáccsal akár több ezer forintot is megspórolhatsz.

Gondolkodj előre!

Ha időben eldöntöd, hogy külföldön szeretnél nyaralni, akkor élhetsz az úgynevezett előfoglalási lehetőséggel. Igaz, már kora tavasszal döntened kell, és ki kell fizetned az utazást, de cserébe akár 10-30 százalékkal kedvezőbb áron kaphatod meg a különböző utazási irodák csomagajánlatait.

Foglalj időben – foglalj online

Több utazási iroda is kedvezményt biztosít azoknak, akik online foglalnak, de ha magánszervezéssel vágsz neki a nagy utazásnak, akkor is spórolhatsz.

Busszal: A Volán Európa több nagyvárosába indít járatokat, igaz vannak csak időszakosan működők (pl.: a horvát nyaraló járatok). Ha online foglalsz, bizonyos buszokra korlátozott számban ugyan, de a teljes ár töredékéért tudsz jegyet váltani. Kipróbáltam, és működik. Mi idén közel húszezer forintot „nyertünk” így vissza.

Vonattal: Érdemes folyamatosan figyelni a MÁV különböző akcióit. Időráfordításunk könnyen megtérülhet.

Repülővel: a repülőjegyeken is spórolhatsz, ha több héttel (akár 2-3 hónappal előtte) indulás előtt lefoglalod a repülőjegyeket.

Tömegközlekedés

Európa nagyobb városaiban általában megbízható, jól szervezett a tömegközlekedés. Buszra szállva többet láthatunk a városból, nem kell állandóan parkolóhelyet vadászni, nincs drága parkolás, aggódás, hogy mi lehet a kocsival, és elkerülhetjük a magas büntetést, ha véletlenül lejárt a parkolójegyünk. Nem árt utánajárni, hogy melyik városban milyen jegytípusok válthatóak és számunkra melyik lehet a legmegfelelőbb. Érdemes korlátlan utazásra feljogosító napi, 3 napi vagy heti jegyet váltani.

Kedvezményes múzeumi belépők

Bizonyos városokban léteznek olyan jegyek, bérletek, amelyek kedvezményt biztosítanak több múzeum, kiállítás belépőjegyeinek árából, sőt vannak ingyenesen látogatható múzeumok is.

Költőpénz – Valutaváltás

Itt is érvényes a gondolkodj előre, vásárolj időben szabály. Ha korán eldöntjük, hogy hova szeretnénk utazni (de legalább az országot tudjuk), akkor időben elkezdhetjük gyűjteni a költőpénzünket. Indulás hónapjában ugyanis fel kell készüljünk addig nem tervezett, elfelejtett költségekre – gondolok például a baleset és poggyász biztosításra, elfogyott napkrémre, eltört napszemüvegre. Ezért a költőpénzt ajánlott előre összegyűjteni. Figyelve a napi árfolyamokat, minden hónapban vegyünk az országnak megfelelő valutát kb. 3-5 ezer forint értékben. Ezt az összeget még tudjuk nélkülözni a havi költségvetésünkből és a valutát nehezebb elkölteni. Érdemes egy perselybe gyűjteni, ami lehet egy szép befőttes üveg is.

Ma már egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni, akár külföldön is. Éljünk ezzel a lehetőséggel. A bankunk napi középárfolyamon vonja majd le az összeget a számlánkról. Nincs készpénz levételi költség, ami külföldön különösen drága. De fokozottan figyeljünk a kártyánkra, nehogy elhagyjuk, ellopják vagy valahol „véletlenül” nagyobb összeggel terheljék.

Útikönyvek, térképek

A jó útikönyvek nagyon hasznosak lehetnek. Összegyűjtik a látnivalókat, hasznos infókat és térképeket is tartalmaznak. De sajnos nagyon drágák. Ha tudjuk, kérjük kölcsön barátoktól, kollégáktól, ismerősöktől. A könyv  hasznos tippekkel szolgálhatnak nekünk – mit érdemes megnézni, vagy mit nem. Ha vásárolni kényszerülünk, érdemes megnézni a könyvkiadók saját oldalait, ahol olcsóbban tudjuk beszerezni a könyveket, illetve meglepő akár -70-90 % kedvezménnyel is hozzájuthatunk kiadványokhoz. Az antikváriumok kirakataiban is megbújhat a számunkra megfelelő útikalauz.

Biztosítás

Fontosnak tartom, hogy megemlítsem a baleset és poggyászbiztosítás kérdését. Senkinek nem ajánlom, hogy biztosítás nélkül induljon külföldre. Spórolni ugyan nem igazán lehet a biztosítás összegén (egy hétre 2900-4000 Ft/fő). A biztosító társaságok általában hasonló árakon dolgoznak, ha az alapbiztosításra gondolunk. DE! Ha ellopják a táskánkat, iratainkat, feltörik az autónkat vagy valamilyen orvosi ellátásra szorulunk, a biztosító megtéríti kárunkat vagy annak egy részét. És az néha megfizethetetlen.

Ha nincs útleveled, utazz EU-n belül!

5 évig érvényes magánútlevélnél 7 500 forintba kerül, a 10 évig érvényes magánútlevélnél 14 000 forint. Sürgősségi útlevéligénylés 19000-39000 forintba is kerülhet. Nem kis költség, de EU állampolgárként EU-ban megspórolhatod az egészet.

LAST MINUTE – ha már lekéstünk a fenti tanácsokról

Nyáron örök sláger a last minute. Miért jó? Mert az utazási irodák akár a költségek felét is elengedik. Magasabb színvonalú szállodát és ellátást is tudunk választani, kedvező áron.

Mi szól ellene? Nem feltétlenül oda tudunk elutazni, ahová tényleg szerettünk volna. Hirtelen kell dönteni, akár 2-3 nappal az elutazás előtt, így nem biztos, hogy kapunk szabadságot.

Nem mellesleg a last minute út esetében kimarad az izgalmas tervezgetős, számolgatós, álmodozós rész, így nehezebb hangolódunk majd rá a nyaralásra.

Pilipe

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük