Hillier-tó

A Hillier-tó Nyugat-Ausztráliában, a Recherche-szigetcsoport legnagyobbikán, a Midland-szigeten található. Különleges rózsaszínű vizével feltűnő látványt nyújt, ahogyan repülőgépről nézve kivirít a környező eukaliptuszerdőből. A tó 600 méter hosszú, és mintegy 250 méter széles. A tengertől csak egy keskeny, erdővel benőtt sáv választja el.


Hillier-tóA különleges szín oka

A Hillier-tó bár nem az egyetlen rószaszínű állóvíz a Földön, bár e különleges szín kétségkívül ritkaságnak számít. Még teljes bizonyossággal a tudósok sem merik kijelenteni, hogy mi okozza a jelenséget, de valószínűsíthető, hogy az itt nagy számban élő Dunaliella salina és a Halobacteria baktériumfajok játszanak érzékeinkkel.

A tó vize sóban gazdag, és tartja a színét: képtelenség belőle kék vagy zöld színű mintát venni.

Felfedezése

A különleges színű tavat (az őslakosokat nem számítva) először a brit Matthew Flinders pillantotta meg 1802-ben. Megmászta a sziget legmagasabb pontját (ma már Flinders-csúcsnak hívják), és javában gyönyörködött a kilátásban, amikor egészen furcsa dolgot látott. A Hillier-tó azóta bekerült a világ leghíresebb természeti szépségei közé, és messze földről vonzza a kíváncsi turistákat.

Flinders nevéhez köthető Dél-Ausztrália partjainak feltérképezése is. George Bass hajóorvos társaságában felfedezte a Bass-szoros keleti bejáratánál levő szigeteket, majd magát a szorost, és körülhajózta Tasmaniát. Az utazópáros a keleti-part mentén eljutott Ausztrália északi vizeire, és a a nagy Barrier-zátonyt, a Torres-szorosnak a Prince of Wales-szigettől északra eső egyetlen biztos átjárását is feljegyezte.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>