Hévízi-lefolyó: egzotikus szabadstrand trópusi halak gyűrűjében

5
(3)

A Hévízi-lefolyó (Hévízi-kifolyó, Hévízi-csatorna) egészen különleges hely Zala megyében. A vízfolyás a Hévízi-tó fölöslegét az Ingó-berek nádrengetegén keresztül vezeti le a Zalába, majd a Balatonba jut.

A Hévízi-kifolyó 13 kilométer hosszú, és 10-12 méter széles csatorna. Mélysége többnyire 1-1,5 méter közötti, de helyenként a 2 métert is elérheti.

Hévízi-lefolyó

A csatorna különlegességét az adja, hogy vize annyira meleg, hogy a legnagyobb fagyok alatt sem fagy be. A tótól távolodva fokozatosan hűl, de az első 1-2 kilométere állandóan 20 fok fölötti hőmérsékletű, így otthont biztosít olyan trópusi és szubtrópusi élőlények számára, amelyek hazánkban télen elpusztulnának.

Hévízi-kifolyó

Fürdőzés a csipkelődő halak között

Aki először csobban a Hévízi-lefolyóban, meglepődve tapasztalja majd, hogy kíváncsiskodó sügérrajok veszik körbe, és ha nem mozog túl gyorsan, bizony bele-belekóstolnak a bőrébe. Megijedni nem kell tőlük, ezek a néhány centis halacskák nem tudnak komoly sérülést okozni, de az ijedősebb fürdőzők azért készüljenek fel az élményre.

Hévízi-lefolyó

A Hévízi-csatornában ingyenesen lehet fürödni, a zsiliptől számított 200 méteren belül viszont tilos megmártózni. A kifolyó partján árnyas fák biztosítják a napsugarak elleni védelmet, infrastruktúra nincs, de így talán meg jobb is – igazán vadregényes a hangulat.

Hévízi-csatorna

A zsilipnél igazi masszázszuhany-élményben lehet részünk, ha a lezúduló víz alá állunk. Egyszerre hat fő élvezheti a különlegességet.

Mivel itt ugyanaz a gyógyvíz folyik, mint amelyet kissé borsos áron a Hévízi-tóban is élvezhetünk, az alábbi betegségek esetén számíthatunk panaszaink enyhülésére:

 • Reumás mozgásszervi panaszok minden degeneratív kopásos, meszesedéses típusa (arthrosisok, a csigolya-, szalagrendszer-, kis ízületi és porckorongproblémák – spondylosis, spondylartrosis, discopathia).
 • Gyulladásos izületi és gerincbetegségek nyugalmi stádiumban (arthritis, poliarthritis, pl. PCP, spondylarthritis, pl.: Bechterew-kór). A csúzos megbetegedésekre csak akkor hat, ha a heveny állapot már lezajlott.
 • Az idült izületi megbetegedések tünetei viszont hatásosan enyhíthetők. Kötőszöveti reuma (izom-, ínszalagok megbetegedései).
 • Másodlagos izületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló izületi panaszok (pl. köszvény).
 • Belső elválasztású mirigyek zavara.
 • Bőrbetegségekhez társuló izületi gyulladások (pl. psoriasishoz társuló ízületi és gerincváltozás).
 • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációra alkalmas stádiumban.
 • Anyagcsere csontbetegségek (manifeszt, súlyos, tehát a T-score < 2,5, és nem-traumás törésekkel járó osteoporosis eseteinek) ellátása.
 • Traumatológia – sérüléseket követő (posttraumás) mozgásszervi kórképek rehabilitációja;
 • Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak (pl. ischialgia, polyneuropathia, paresis).
 • Izületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét (sérv – discus hernia) utókezelése. Műtéteket követő (posztoperatív) esetek rehabilitációja, a kis- és nagyízületi protézisek és egyéb ízületi rekonstrukciós műtétek utáni állapotok.
 • Ideggyógyászat- és idegsebészet, hernia disci opusa után manifeszt neurológiai kiesési „maradvány” tünettel járó esetei.
 • Krónikus nőgyógyászati betegségek.

A kifolyó szabadstrandját legkönnyebben a Hévízi-tóval szembeni parkolóból érhetjük el. Csak sétáljunk néhány száz métert a csatorna mentén, és meg fogjuk ismerni a szinte sosem üres fürdőhelyet.

A Hévízi-kifolyó élővilága

Mivel a csatorna vize állandóan meleg, számos trópusi és szubtrópusi élőlény telepedett itt meg. Gyönyörű, hazánk hidegvizes élőhelyein nem látható tündérrózsák pompáznak a vízben:

Hévízi-csatorna

A Hévízi-csatornában hemzsegnek a trópusi sügerek, melyek a felelőtlen akvaristák által népesítették be a vízfolyást, és úgy elszaporodtak, hogy sűrű rajokban úszkálnak és csipkelődnek. A lefolyóból kimutatták, illetve horgászok fogtak már tűzfejű tarkasügeret, továbbá előkerült még pompás malawisügér, citromsügér, jaguársügér, ötfoltos tarkasügér is. Az elevenszülőket a jukatáni fogasponty képviseli.

Hévízi-kifolyó

Mivel az itt meghonosodott növény- és halfajok veszélyt jelenthetnek a helyi ökoszisztémára, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai folyamatosan monitorozzák ezek állományait, és rendszeresen ritkítják őket.

A Hévízi-kifolyóban elszaporodott invazív fajok kártékonyságát nem szabad alábecsülni, mert bár egyelőre a hidegebb vizekben elpusztulnak, teleink egyre enyhébbekké válnak, és így egyre nagyobb területen veszélyeztethetik az őshonos fajok fennmaradását. Sőt, az is előfordulhat, hogy egyes példányok áttelelnek, de ebbe már jobb, ha bele sem gondolunk, mekkora kárt jelenthet.

Hévízi-csatorna

A Hévízi Tv 2021. március 8-i adásában arról számolt be, hogy 25 kihelyezett varsa segítségével szűrik meg a halállományt a termáltóban az őshonos élőlények védelme érdekében.

„Különösen veszélyesnek tartom a márványrák megjelenését, ez eddig a tóban még nem volt, nem tudtuk, hogy van, de a Hévízi-csatornában igen, ami sajátos módon egy szűznemzéssel szaporodó akváriumokból kiszabadult díszállat, jól megtudott telepedni, megtalálta az életfeltételeit és az őshonos hazai rákfajokat, mint a folyami rák, kecske rák, vagy a kövirák, azokat a hazai vizekből kiszorítja.”

– mondta Sinka Gábor,a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Veszprém, Kelet-Zala Tájegységének vezetője.

Kenuval a Hévízi-lefolyón

A csatorna nem csak a fürdőzők számára biztosít élménydús kikapcsolódást. Legalább ennyire kedvelt helyszíne a kenutúrázóknak is.

A látvány mesés, az élővilág gazdag, a víz sodrása pedig kellően enyhe. Mivel a kifolyó a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található, szigorú szabályok vonatkoznak a túrázókra. A 2,5-3 órás vízi túrát csak november elseje és március közepe között tehetjük meg itt, Az útvonal kötött, az evezhető szakasz a hévízi zsiliptől Fenékpusztáig tart. Indulni 9:30 és 12 óra között lehet, és naponta csak 250 túrázó evezhet a csatornán.

Vízi túrák

Vidra Vízi túra

Mikor? szombat, vasárnap, igény esetén hétköznap is

E-mail: info@vidra-vizitura.hu

Telefon: 06 30/216-4668, 06 30/238-5600

 

Vízi túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal

Mikor? novemberben csak szombat-vasárnap

E-mailbfnp@bfnp.hu

 

Vizitura.hu

Mikor? szombat-vasárnap, részletes naptárt lásd a weboldalon.

E-mailinfo@vizitura.hu

Telefon: 06 70/577-5351

 

Euro vízi túra

Mikor: előre egyeztetett időpontban

E-mail: major.tamas@eurovizitura.hu

Telefon: +36 (30) 204 – 6386

 

Indián vízitúra

Mikor? szombat-vasárnap, részletes naptárt lásd a weboldalon.

E-mail: info@indian-vizitura.hu

Telefon: 06 20/ 321 08 11

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 3

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük