Hallstatt – Ausztria legszebb városa, amit lemásoltak a kínaiak

5
(2)

Nem sok városka dicsekedhet azzal a világon, hogy világraszóló szépsége miatt már másolják is. Az Ausztriában, Felső-Ausztria tartományban fekvő Hallstatt ezt is elmondhatja magáról.

Hallstatt egy nagyjából 800 fős mezővároska Felső-Ausztriában, a Gmundeni járásban. Turisztikailag a festői Salzkammergut régióhoz tartozik, melynek nevéből is sejthető, hogy a sóhoz lesz némi köze.

Látnivalók, érdekességek Hallstattban

Hallstatt, Ausztria

Hallstatti-tó

A városka panorámájának egyik meghatározó eleme a Hallstatti tó. Tulajdonképp e köré épült fel az egész település.

A tó igen mély, legmélyebb pontja 125 méter. Túlságosan nyáron sem melegszik fel, ám így is akad bőven, aki nem tud ellenállni a csábításnak, és mártózik egyet a kristálytiszta vízben. Érdemes ezt a strandszigeten (Badeinsel) megtennünk, ahová egy kis híd vezet a partról, a hidat a hallstatti alagút építése során kinyert kővel töltötték fel. A parton játszótér várja a gyermekeket.

Hallstatt, Ausztria, Halstatti-tó

A tavat bejárhatjuk kölcsönzött csónakkal, vagy választhatunk a két menetrendszerű hajójárat közül.

Az Alpok vonulatai minden irányból körbeveszik a várost, északon az 1975 méter magas Hoher Sarstein, déli irányban a Dachstein impozáns, 2995 méteres vonulata húzódik. A Hallstatt–dachsteini kultúrtáj ma már a Világörökség része.

A világhírű hallstatti sóbánya

Hallstatt környékén található a világ legrégebbi sóbányája, a város fölött magasodó Salzberg hegyen. Itt már 7 ezer évvel ezelőtt is folyt a bányászat, és napjainkban is zajlanak kitermelő munkálatok. A település neve egyébként épp ezt jelenti: “a só helye”.

A Salzwelten Hallstatt nevű látványsóbánya a városka leghíresebb látnivalója. 838 méter magasan fekszik a város fölött. A 7000 éve működő bánya 2002 óta múzeumként is üzemel.

A tárnarendszert még Mária Terézia korában építették ki, múzeumi látványossággá pedig Johannes Saltzenberger tervei alapján alakították ki. A bányában az újkőkorból számos használati tárgy egészen ép formában maradt meg, textíliák, cipők, szerszámok emlékeztetnek a több ezer éve letűnt kultúrára. 1734-ben egy só által konzervált holttestet is találtak itt, kb. ie. 1000-ből. Ő lett a híres Mann in Salz (ember a sóban).

A bányát másfél-két órás vezetett túrák során járhatjuk be, ismeretterjesztő anyagokban nem lesz hiányunk. Kipróbálhatjuk az igazi bányászvasutat is.

Színes, mozgalmas főtér

Hallstatt központját a rengeteg virág, a színes, jellegzetesen alpesi típusú házak és a közéjük befurakodott bárok, éttermek teszik hangulatossá. Itt található a Szentháromság-oszlop, amely az 1744-ben történt hallstatti tűzvésznek állít emléket.

Hallstatt, Ausztria

A főteret régebben piactérnek hívták, mégpedig azért, mert kereskedők laktak a város ezen részén. Az említett Szentháromság-oszlopra is ők dobták össze a pénzt.

A háromszög alakú tér déli részén egy látványos, 16. századi lakóházat is megcsodálhatunk, míg vele szemben a katolikus plébániatemplom látható.

Nincs hely a gyümölcsfáknak? Megoldjuk!

Aki Hallstattban jár, soha nem felejti el azt az igen érdekes látványt, ahogyan a helyiek a gyümölcstermesztést megoldották. Mivel a tó és a hegyek között igencsak helyszűkétől szenvednek, kitalálták, hogy a fákat a házak falára futtatják fel. Szerencsés esetben csak ki kell nyúlni az ablakon a termésért.

Szuper természetfotók: Zsola Photography

Szűz Mária mennybevétele plébániatemplom

A templom 1505 óta áll jelenlegi formájában, tornya egy korábbi, 1320-ban épített templom maradványa. A kéthajós épület jobb hajójában található egy 1515-ben készült gótikus szárnyas oltár, Leonhard Astl műhelyéből. A bal oldali, régebbi hajó pedig arról nevezetes, hogy 1987-ben ellopták négy szárnypaneljét, és csak 2007-ben kerültek vissza a templomba, miután Olaszországban bukkantak a tárgyakra.

Hallstatt

Csontház

A katolikus templom mellett található kis kápolnában igen bizarr temetkezési hagyományokkal szembesülhetünk. Megint a helyszűke itt a ludas, történt ugyanis, hogy a város teraszos temetője a 18-19. században kezdett vészesen megtelni, ezért a már a 8-10 éves sírokat is elkezdték felszámolni – kellett a hely az új halottaknak -, kiásták a tetemeket, majd csak a koponyát őrizték meg ezután.

Hallstatt, Ausztria

A koponyákat kidekorálták, az 1200 darab mintegy felére az elhunyt neve mellé virágos motívumokat is festettek. Arra is ügyeltek, hogy a közeli hozzátartozók maradványai egymás mellé kerüljenek.

Természetesen ez a temetkezési forma ma már nem általános Hallstattban, az utolsó, aki azt kérte, hogy e morbid szokást vigyék végbe holttestével, egy 1983-ban elhunyt nő volt. Koponyáját 1995-ben állították ki a kápolnában.

Skywalk Hallstatt – ha nincs tériszonyod

A Welterbeblick kilátónál járunk, nem kevesebb, mint 360 méterrel a város fölött. A látvány leírhatatlan, egyszerűen meg kell tapasztalni ott, a helyszínen.

A mesés panoráma elénk tárja a Dachstein-Salzkammergut régió szépségeit, a tavat, a várost. A kilátó elérhető egy hídon keresztül a sikló felső állomásától és gyalogosan Hallstatt központjából is.

Na de hogy jönnek ide a kínaiak?

Aki járt már Hallstattban, azt láthatta, hogy – a világviszonylathoz képest is – igen nagy számú ázsiai (főleg kínai, de sok koreai is) turista kattogtatja fényképezőgépét. Hogyhogy ennyire népszerű ez a hely arrafelé?

Az egyik ok az, hogy egyes élelmes kínaiak odahaza megépítették Hallstatt mását. Persze nem tökéletes a hasonlóság, de azért egy egészen jól sikerült utánzattal növelték az osztrák kisváros népszerűségét annyira, hogy évente több ezren kerekednek fel Kínából, hogy az eredeti Hallstattot is láthassák.

Így néz ki Hallstatt kínai másolata, pálmafákkal:

Hallstatt, Kína

A koreai turisták tömegét pedig az vonzza ide, hogy a Spring Waltz néven futott náluk egy sorozat, amelyet Hallstattban és Bécsben forgattak.

Hallstatt más ázsiai országokból is vonzza a látogatókat, sokan érkeznek Japánból és Tajvanról is.

Épp e nagyszámű turistahad okoz egyre nagyobb fejtörést a városvezetésnek, hiszen a bevétel azért jól jön, de a tömegnyomort is jó lenne elkerülni. Az autókat kitiltották már, a városba egy kilométeres alagúton keresztül lehet bejutni. A városatyák egy része a látogatók napi számának korlátozását is rendre felveti.

Mikor érdemes ide ellátogatni?

Hallstatt egész évben – ha valamelyest csökkenő lelkesedéssel is – várja a turistákat. Ha választanunk kell, a legszebb időszak a karácsony előtti, adventi hetekre tennénk le voksunkat.

Hallstatt, Ausztria

Ekkor már áll a főtéren az életnagyságú jászol, a december 8-án megnyíló karácsonyi vásárt pedig a finom, fűszeres forralt bor illata járja át.

Hallstatt, Ausztria

December 5-én, Mikulásnapon is akad látnivaló, e napon rendezik ugyanis a krampuszfutást. A jelmezesek a Marktplatzról indulnak, majd miután futottak egy jót a városka utcáin, ugyanide érkeznek vissza. A Mikulás pedig ezzel piheni ki a délutáni ajándékosztogatás fáradalmait.

 

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük