Hága: látnivalók, nevezetességek Hollandia kettes számú fővárosában

0
(0)

Hága látnivalók terén nem a leghangsúlyosabb, mégis az egyik legfontosabb város Hollandiában, amit az ország politikai fővárosaként tartanak számon. Itt található a parlament, a királyi család és a Nemzetközi Bíróság székhelye is. Ha egy tartalommal teli kiruccanásra vágyunk, ideális úti cél.

Hága az ország harmadik legnagyobb városa Amszterdam (a másik főváros) és Rotterdam után.

Hága látnivalói

A Hollandia nyugati részén, az Északi-tenger partján fekvő város nagyon hangulatos, különösen, mert 600 ezer fős lakosának jó része előszeretettel használja a kerékpárt a közlekedésre. Tegyünk mi is így és fedezzük fel Hága meghatározó nevezetességeit két keréken!

Városháza - Hága látnivalók

Városháza

Hága kihagyhatatlan épületei

Az egyik legfontosabb épület Hágában a 13. században épült Binnenhof, ahol a holland parlament ülésezik. Ez a világ legrégebbi ma is parlamentként működő épülete, a város központjában, csodás helyen, a Hofvijver tó mellett található.

Hága látnivalók - Binnenhof

Binnenhof

A Binnenhof központi udvarának végén áll Hága egyik leglátványosabb történelmi épülete, a Ridderzaal lovagcsarnok, ami az egykori holland grófok kastélya volt.

Hága látnivalók - Binnenhof

Binnenhof

A városközpontban van a Noordeinde-palota is, ami a holland királyi család egyik hivatalos palotája, itt fogadják az állami vendégeket. A 17. században épült palota épületei csak bizonyos napokon látogathatóak, a palotakert azonban mindig nyitva áll a turisták előtt, érdemes tenni benne egy sétát.

Noordeinde-palota Hága

Noordeinde-palota

A 20. század elején épült gótikus és neoklasszikus elemeket is tartalmazó Vredespaleis, vagyis a Béke-palota ad otthont a Nemzetközi Bíróságnak, az ENSZ elsődleges bírói szervének. Az impozáns téglaszínű épületet a 80 méter magas tornyával el sem lehet téveszteni. A Béke-palota tíz évvel ezelőtt egy látogatóközponttal bővült, de érdemes a könyvtárát is meglesni, illetve a palotában található békeaktivistákat ábrázoló mellszobrokat is.

Hága legszebb parkjai

A 16. században épült Landgoed Clingendael kastély és az azt körülvevő kert egy igazi oázis a városban. A park egész évben nyitva van, angol- és japánkerttel, teaházzal és egy nagy játszótérrel várja a turistákat. Ha szeretnénk a szabadban lenni, a Haagse Bos is tökéletes választás, ez a város egyik legszebb parkja és a leghosszabb is: két kilométer hosszan sétálhatunk rajta, miközben megcsodálhatjuk az ország legidősebb erdejét is.

Landgoed Clingendael kastély - Hága látnivalók

A legismertebb park Hágában azonban minden kétséget kizáróan a Madurodam. Az 1952-ben nyílt 18 ezer négyzetméter alapterületű hatalmas makettpark Hollandia híres épületeit és tájait mutatja be, persze kicsinyítve, 1:25 méretarányban. Ez az ország egyik legnagyobb turisztikai látványossága, olyan épületeket is szemügyre vehetünk benne, mint az amszterdami Rijksmuseum vagy éppen Anne Frank háza.

Madurodam - Hága látnivalók

Madurodam

Múzeumok Hágában

A 17. században épült Mauritshuis hercegi palota ma már múzeumként működik. Hatalmas gyűjteménye van a holland mesterművekből, itt állították ki többek között Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóval című festményét is, melyet a holland festészet egyik legtökéletesebb alkotásának tartanak, s a holland Mona Lisaként is emlegetnek.

Emma királynő egykori téli palotájában található az Escher in Het Paleis múzeum, ami M. C. Escher holland grafikus művész munkáit mutatja be.

A Panorama Mesdag nagyon különleges művészeti múzeum. Itt lehet megtekinteni az alkotó, Hendrik Mesdag gigantikus, 120 méter hosszú és 14 méter magas strandot ábrázoló panorámafestményét, ami a világ legnagyobb körfestménye, és azt az illúziót kelti, mintha mi épp a festmény kellős közepén állnánk.

Ha szeretjük a különleges autókat, a Louwman Múzeumba is térjünk be, ahol több mint 250 különleges járműben gyönyörködhetünk a világ minden tájáról. A legkorábbi itt található modell 1886-ból származik.

Louwman Múzeum Hága

Louwman Múzeum

Hága felfedezéséhez tökéletes befejezést nyújt egy séta a Scheveningen környékén. A hatalmas móló, a világítótorony, a homokos part és az óriáskerék mind kikapcsolódásra csábítják a turistákat és a helyieket egyaránt. Számos programot és fesztivált rendeznek itt, nyáron pedig szörfösökkel telik meg a part. Ha épp nincs nyár, akkor se keseredjünk el, remek benti programot kínál a SEA LIFE Scheveningen, ahol a tenger élővilágával lehet megismerkedni.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük