Ha Szigetváron jársz, ezeket a látnivalókat ne hagyd ki! + térkép

0
(0)

Dicsőséges város Szigetvár, melynek utcáin járva felelevenedik a hősies múlt. Különösen szeptemberben, amikor a Zrínyi Napok keretében kézzelfoghatóvá válik a történelem, de alapjában véve egész évben tartalmas programokat és egyedülálló látnivalókat kínál Szigetvár, így bármikor is járunk arra, nem fogunk csalódni.

A Baranya vármegyei Szigetvár a Dél-Dunántúlon fekszik, Pécstől 35, a horvát határtól pedig 31 km-re. Akár a megyeszékhely, akár a csodás Isztria az úti célunk, érdemes útközben legalább pár órácskára meglátogatnunk és kicsit tanulmányoznunk Szigetvár történelmi látnivalóit.

Zrínyi Miklós, Szigetvár hőse

Szigetvár első számú nevezetessége a Szigetvári vár vagy Zrínyi vár, mely mai alakját az 1566-os ostrom után nyerte el. A hős Zrínyi Miklós horvát bán alig 2500 fős seregével a végsőkig küzdött a hatalmas török túlerővel szemben több mint egy hónapon keresztül, de végül alulmaradt az ostrom során. A 34. napon, szeptember 7-én 300 fősre csappant seregével kitört a belső várból egy utolsó, végső összecsapásra, hogy társaival hősi halált haljon.

Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposza is a vár ostromáról szól, ha már elfelejtettük, érdemes újra átolvasnunk. A vár helyreállítását győzelmük után a törökök azonnal megkezdték, majd felhúzták a várudvar közepére Szulejmán szultán dzsámiját is a csonka toronnyal és Mekka felé néző imafülkéjével együtt. A belső vár udvarán ma megtaláljuk a hős Zrínyi Miklós 1968-ban felavatott lovas szobrát, valamint a várvédő katonáknak emléket állító Zrínyi emlékművet is.

Zrínyi napok Szigetváron

Zrínyi napok Szigetváron. Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Zrínyi téren, a város gyönyörű történelmi főterén is található egy emlékmű, ami a hadvezér előtt tiszteleg. Ez a város jelképévé is vált Oroszlán szobor, amit 1878-ban emeltek adományból a hős Zrínyi Miklós tiszteletére. Ha jól megfigyeljük, az oroszlán a török félholdas zászlóra tapos. További látnivalókat is találunk a Zrínyi téren. Ilyen a Postakocsiállomás épülete, melyben ma képzőművészeti kiállításokat lehet megtekinteni.

Szigetvár látnivalói - Szulejmán sírja

Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexuma régészeti feltárásának helyszíne 2019. július 11-én. – fotó: Sóki Tamás / MTI

A Szent Rókus római katolikus templom, korábbi nevén Ali pasa dzsámija tölgyfacölöpökre épült 1588-89-ben, de a törökök kiűzése után átalakították és felszentelték, eltüntették a korábbi imafülkét és Ali pasa sírkápolnáját is. A Szent Rókus templom kupoláját érdemes tüzetesebben megnézni, ugyanis Szigetvár elfoglalását és felszabadítását ábrázolják freskói. A templom mellett egy Szent Rókust ábrázoló szobrot is találunk, őt tartják a pestisből felgyógyulók védőszentjének.

A Makovecz Imre tervei alapján készült Vigadó tornyaival, oldalszárnyaival és három egymásba hatoló kupolájával igen izgalmas és modern alkotás a városban. Az építész szakmai tevékenysége egyik csúcsának tartja a szigetvári Vigadót, ami előtt azért ugyancsak találunk egy Zrínyi szobrot, hűen a város történelméhez.

Másfél milliárd forintos fejlesztés indul a szigetvári vár

Szigetvár, 2020. július 24.
A szigetvári vár a mintegy másfél milliárd forintos turisztikai fejlesztésé alapkõletételének napján, 2020. július 24-én. Megújult várkerttel, várfalsétánnyal és különleges, interaktív kiállítással is várja a látogatókat a szigetvári vár 2022. második felében.
MTI/Varga György

Török emlékek Szigetváron

Két helyszínt érdemes felkeresni a városban, melyek a törökök egykori jelenlétére utalnak. A Magyar-Török Barátság Parkot a törökök kezdeményezésére hozták létre 1994-ben, Szulejmán szultán születésének 500. évfordulója alkalmából. Ezen a helyen állt Szulejmán sátra Szigetvár ostromakor. A park megépítését hosszas diplomáciai egyeztetések előzték meg, fennállása óta több tízezren látogatták meg Törökországból is.

Magyar-Török Barátság Park Szigetvár

A Magyar-Török Barátság Park Szigetvár közelében (MTI/Sóki Tamás)

Más a helyzet a Karavánszerájjal, más néven Török házzal, ami még a 16. században épült Szigetváron. Ez a kétszintes épület az egyetlen olyan lakóház a városban, ami még a hódoltság idejéből származik és épségben maradt.

Ha egy kicsit szeretnénk fellélegezni a sok történelmi emlék után, és időnk is engedi, a Szigetvári Gyógyfürdőt kell felkeresnünk, ami garantálja a kikapcsolódást és a lazítást. 62 fokos gyógyvize kiváló minőségének köszönhetően regenerálja testünket, kiváló hatással van a reumatikus, ízületi, mozgásszervi panaszokra és lassítja az időskori csontritkulást is.

Hiába a modern fürdő, nem tudja levetkőzni magáról Szigetvár sajátosságát, a történelmet: az épület kupolája és tornyai abszolút török hatásúak, de hát mit lehet tenni? A múltat elfelejteni nem lehet, különösen Szigetváron nem.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük