Győr legérdekesebb látnivalói – térképpel

4.6
(9)

A turisztikai látnivalók tekintetében Győr hazánk egyik leggazdagabb települése. Nem sétálhatunk úgy a belvárosban, hogy ne csodálkoznák rá folyamatosan valamelyik gyönyörű barokk épületre, műemlékre. Mindemellett Győr egy igazi nagyváros, lüktet, fejlődik, fekvése miatt pedig a Bécs-Pozsony-Budapest vonal igen fontos közlekedési csomópontja. A megye legforgalmasabb és legsűrűbben lakott települése, lakosainak száma 2020-ban 124 627 fő.

Győr, Püspökvár

Gyõr, 2020. november 18.
Horgászok a Rába folyón, balról a Nagyboldogasszony székesehgyáz, mellette a Püspökvár tornya, a háttérben a Kármelhegyi Boldogasszony-templom Gyõr belvárosában 2020. november 18-án.
MTI/Krizsán Csaba

Győr-Moson-Sopron megye megyeszékhelyét, Győrt a folyók városának is nevezik, mert a település a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatánál található.

A Rába-parti sétány a város lakóinak kedvelt kirándulóhelye:

Rába-parti sétány, Győr

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A mesés fekvésű Győr történelmi belvárosának valamennyi műemlékét, épületét felsorolni is nehéz, nemhogy meglátogatni, ezért igyekeztünk összegyűjteni a legszebbeket és legfontosabbakat, melyek megtekintését mindenképpen iktassunk be, ha Győrben járunk.

 

Győr látnivalói

Győr

Gyõr, 2020. november 18.
A Rába (b) és a Mosoni-Duna találkozása, középen a Kossuth híd Gyõr belvárosában 2020. november 18-án.
MTI/Krizsán Csaba

 

Ősi műemlékek

A Káptalandombon álló Győri Nagyboldogasszony-székesegyház, a bazilika a győri egyházmegye főtemploma. Alapítása Szent István nevéhez fűződik. A székesegyház több átalakításon is átesett az évszázadok során. Legkülönlegesebb része a tornya, mely az ún. copf stílusban épült meg az 1680-as években. A Püspökvár, melynek alapítása szintén Szent István királynak köszönhető, a másik legrégebbi műemlék a városban.

Püspökvár, Győr

Püspökvár, fotó: orszagalbum.hu, stuksza

A Püspökvár a mindenkori győri püspök lakhelye. Legjelentősebb eleme a négy emelet magas lakótorony, melyhez egy gótikus kápolna, valamint püspöki palota is épült. A Püspökvár további érdekessége, hogy a vár alapjaiban római kori építések nyomaira bukkantak.

Szent László herma

Szent László herma, Győr

A herma, vagyis a fej-ereklyetartó Szent László koponyájának egy részét őrzi, a hazai ötvösművészet legértékesebb alkotása, Győr városának egyik legkülönlegesebb látnivalója.

Győri Egyházmegyei Kincstár, Könyvtár és Kőtár

Győri egyházmegyei kincstár

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár elképesztő Mátyás király korából származó emlékeket őriz: gyönyörű kelyheket, textilemlékeket, valamint a Hunyadi Mátyás könyvtárából származó Corvinát is. A kőtárban középkori, újkori kövek, kőmaradványok láthatók.

Karmelita templom és kolostor, Bécsi kapu tér

Győr egyik jellegzetes épülete a különleges, ovális alaprajzú Karmelita templom és a hozzá tartozó kolostor, melynek építése a Németországból Győrbe települő karmelita rendnek köszönhető.

Bécsi kapu tér, Győr

A Karmelita templom mellett található Győr egyik legszebb tere, a Bécsi kapu tér, melynek valamennyi épülete műemlék.

Győr, Karmelita templom

A karmelita templom a győri Bécsi kapu téren 2020. április 11-én. – Győr városában húsvéthétfő éjszakáig több parkban, parkolóban sétányon megtiltották a tartózkodást, számos közterületen csak az áthaladás engedélyezett. / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Frigyláda-szobor

A Frigyláda-szobor Győr legszebb barokk kori szobra, mely egy izgalmas kaland emlékére készült. 1729-ben az akkori jezsuita kolostorba menekült egy bigámiával és szökéssel vádolt katona, akit az akkori püspök ministránsnak öltöztetve próbált kimenekíteni az úrnapi körmenet alatt.

Firgyláda-szobor, győri látnivalók

A katonatársak azonban felismerték az álministránst és rárontottak a körmenetre. Emiatt a pap kezében lévő fontos, liturgikus edény eltört. A szobrot engesztelésül állíttatta III. Károly király.

Városháza

Hazánk egyik legszebb városházája Győrben található. Az 1896 és 1898 között épült monumentális, eklektikus stílusú épület a város jelképévé vált.

Győri városháza

A városháza 59 méter magas tornyának különlegessége az 1985 óta mindennap 11 és 17 órakor megszólaló, zenélő harangjáték.

Széchenyi tér

A 17-18. században még Piac térnek, a 19. században Fő térnek nevezték az 1860 óta Széchenyi István nevét viselő Széchenyi teret. A tér mindig is a város legfontosabb helyszíne volt: népgyűléseknek, piacoknak, kivégzéseknek, kulturális rendezvényeknek adott helyet.

Győr, Széchenyi tér

A Széchenyi tér Győr belvárosában 2020. április 11-én. – Győr városában húsvéthétfő éjszakáig több parkban, parkolóban sétányon megtiltották a tartózkodást, számos közterületen csak az áthaladás engedélyezett. / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A központi téren található a város ikonikus jelképe, a Mária-oszlop, valamint a híres, hengeres sarokerkélyes kialakítású Vastuskós-ház is. Zárt sarokerkélyes házat egyébként nemcsak a Vastuskós-házon találunk, ez az építészeti vonás nagyon sok épületen megjelenik városszerte és teszi ezzel még egyedibbé ezt a gyönyörű, műemlékekben gazdag várost.

Xantus János Állatkert

Győr, állatkert

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

2011. decemberében az állatkert beköltözött a belváros szívébe. A Győr belvárosában található Füles bástyában található interaktív ökológiai bemutatóhely nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt a család apraja-nagyjának. A kazamatában Dél-Amerika élővilágába pillanthatunk be, miközben a bástya eredeti állapotát is megtekinthetjük. A kiállítás egyik leglátványosabb része egy 18 méter hosszú, 200 köbméteres paludárium, mely az Amazonas élővilágát mutatja be. A közönség a sétája során 40 méter hosszú útvonalon kísérheti végig a Föld legerősebb hangyájának, a levélvágó hangyák mindennapjait. Az őserdei kalandozás során lehetőség adódik, hogy kicsik és nagyok közelről is megismerkedjenek néhány különleges, de barátságos fajt, kézbe foghatják őket. A közel 40 faj több száz egyede igazi kikapcsolódást nyújt az érdeklődőknek.

Győr, állatkert

Gyõr, 2015. július 24.
Bengáli tigriskölykök anyjukkal a gyõri Xantus János Állatkertben 2015. július 24-én. A négy kistigris május végén született.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Állandó programok

Zsila Sándor természetfotós kiállítása: Zsila Sándor hazánk egyik legelismertebb, többszörösen díjnyertes természetfotósa. Dél-amerikai utazása során készített csodálatos természetfotóit a Füles Bástyában tekinthetjük meg.

Győr, állatkert

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Látványetetések: A látogatóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy az állatok etetéseibe belepillantsanak.

Győr, állatkert

Magyar Építők
Új otthont kaptak a zsiráfok és orrszarvúk a győri állatkertben. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Állatsimogató: Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt jelent, ha néhány olyan állatot foghatnak a kezükbe, melyekkel nem találkoznak gyakran a hétköznapokban. A Füles Bástyában királypiton, óriás levelibéka, madagaszkári bütykös csótány, csuklyáspatkány és még szakállas agáma simogatására is lehetőség van. Ez a program kiváló alkalom arra, hogy azok az emberek is, akik ezeket az állatokat eddig nem igazán kedvelték, most megbarátkozzanak velük és leküzdjék félelmeiket. Állatsimogatásra születésnapi rendezvénykor és csoportvezetéskor is lehetőség van!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4.6 / 5. Szavazatok: 9

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük