Gősi Zoltán életmentés közben hunyt el Korfun – Sidariban emlékét azóta is őrzik

5
(1)

Több mint két évtizede már annak, hogy a győri Gősi Zoltán élete tragikus véget ért Korfun, a sziget északi partján fekvő Sidari városánál.

A 26 éves fiatalember épp nászúton volt menyasszonyával, és 2000. július 29-éig minden a legnagyobb rendben volt Görögország egyik legszebb, és talán legzöldebb szigetén. Nyaraltak fürdőztek, kirándultak, és tervezték a közös jövőt. Azon a szombati napon viszont rossz idő volt, így úgy döntöttek, strandolás helyett kisétálnak a Canal d’Amourhoz, ami magyarra fordítva azt jelenti: Szerelmesek csatornája.

Canal d’Amour - Sidari, Korfu

Canal d’Amour – itt hunyt el Gősi Zoltán

 

Gősi Zoltán utolsó döntése

A viharos idő felkorbácsolta a tenger vizét, hatalmas hullámok csapódtak a sziklákhoz. Ekkor vette észre a fiatal magyar pár, hogy a vízben egy fiú hánykolódik, a partról pedig bár többen figyelték, senki nem mert utánaugrani. Zoltán nem sokáig vívódott, a vízbe vetette magát, majd őt egy másik férfi is követte.

Gősi Zoltán emlékműve Sidariban, Korfun

A bajba jutott fiút sikerült kimenteniük, és a másik életmentő is partra jutott, de Zolit sajnos baleset érte. A mentésről készült videón látható, hogy a hős férfi egyszer még elkapja a kötelet, és úgy tűnik, megmenekeül. Aztán egy hullám a sziklának csapja testét. Abban a pillanatban vége volt mindennek.

A Gősi Zoltán haláltusáját megörökítő felvétel a Tények riportjában 0:14-től látható:

Családtagjuk halálhírére Zoltán apja és testvére a legközelebbi járattal Korfura repült, édesanyjuk otthon várta a fejleményeket. A fiú holttestét 50 óráig keresték, majd végül épp akkor bukkantak rá, amikor édesapja is a helyszínen volt. Azóta sincs olyan nap, hogy családja ne gondolna a hős fiatalemberre.

„Épp egy esküvőn voltunk, amikor megtudtuk: Zolit örökre elvesztettük. Mintha a lelkem egy darabját szakították volna ki belőlem, iszonyatos nap volt. A lányom és a férjem utazott ki a görög szigetre, hogy segítsenek a holttest felkutatásában. Orsi lányom csak annyit mondott, „anya, ne sírj, vigyáznak rá a delfinek”. Végül a férjem látta meg a holttestet, majd felhívott: hazahozom Zolit, ahogy ígértem”

– vallotta meg érzelmeit az édesanya a Blikknek.

Gősi Zoltán emlékműve Korfun, a Canal d’Amournál

Gősi Zoltán emlékműve Korfun, a Canal d’Amournál

A Canal d’Amour egyébként nem veszélytelen hely Korfun, évente 4-5 ember leli halálát a habok között. De Gősi Zoltán tragédiájáig életmentő még vesztette életét a Szerelmesek csatornájánál.

Örökké emlékezni fognak rá

A család és Zoli szerelme összeomlott, édesanyja, Vali pedig orvosa tanácsára nem gyógyszerekkel, hanem versírással igyekezett megbirkózni fájdalmával. Szerencsére úgy tűnik, sikerrel. Gősi Vali verseit itt olvashatod.

„A verseimmel, irodalmi esszéimmel azt próbálom megmutatni, hogy minden tragédia után fel lehet állni, egészen addig van élet, amíg az ember fel nem adja. Zolira örökké emlékezni fogunk, de közben kaptunk egy csodát, a kis unokánkat, ő bearanyozza az életünket”

– zárta az asszony a Blikknek adott interjút, hozzátéve: végtelenül hálás családjának, ismerőseinek és az ismeretleneknek is, hogy a mai napig megemlékeznek természetszerető, mindig életvidám fiáról.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük