Gárdony, a Velencei-tó kedvelt üdülőhelye

5
(1)

A Velencei-tó déli partján található 10 ezer lakosú Gárdony igen szerencsés helyen fekszik. Budapesttől mindössze 50, Székesfehérvártól pedig csak 17 kilométerre van. Gárdony, a hozzá tartozó Agárddal, Dinnyéssel és Csiribpusztával a tó legnépesebb és legnépszerűbb üdülőhelye.

Megközelítés

A város gépkocsival a 7-es úton közelíthető meg, Pákozd és Zichyújfaluval pedig mellékút köti össze. A vasúti közlekedés is kiváló, Budapesttel és Székesfehérvárral közvetlen összeköttetésben áll.

Nem csak üdülni jönnek ide

Gárdony idegenforgalmi vonzereje országosan is jelentős. A vendégéjszakák számát vizsgálva az derül ki, hogy ezer főre átlagosan 7044 éjszaka jut egy évben, ami az országos átlagnak több mint a háromszorosa.

A város lakossága dinamikusan növekszik, ami annak köszönhető, hogy egyre többen választják Gárdonyt állandó lakhelyül is, kiszélesítve ezzel a főváros és a megyeszékhely agglomeráiciós övezetét.

A betelepülők többsége idős, nyugdíjas személy, akik nyugalmat találnak a csendes, hangulatos tóparti világban.

Látnivalók

Gárdonyi Géza Emlékház

Gárdonyi Géza emlékház

Gárdonyi Géza emlékház

1863 augusztus 3-án e házban látta meg a napvilágot Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írója. Életének csak első két hónapját töltötte itt, de életének legfőbb állomásai, irodalmi munkásságának értékei mind megtekinthetők a múzeummá alakított szülőházban.

2011 őszén az emlékház szomszédságában egy kicsinyített egri várat is felhúztak, hogy történelmi játék keretében idézhessük fel a magyar történelem egyik legemlékezetesebb győzelmét.

Gárdonyi rönkvár

Az Egri csillagok című regény várának a kicsinyített mása. A látogatók itt olyan élményekkel gazdagodnak, mintha visszarepülnének a 16. századba, a hősies törökellenes harcok korába.

Gárdonyi rönkvár

Gárdonyi rönkvár

 

Nyitva tartás : (április 1-től október 31-ig) hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. Egyéb időpontokban csak előzetes jelentkezés alapján látogatható (+3630 9054870)

November 1-től zárva, nyitás: április 1-jén.

Belépőjegy: 500 Ft/fő

Helyi lakosoknak: 400 Ft/fő

Előre bejelentkezett csoport esetében 10 fő felett: 400 Ft/fő

Bejelentkezett csoportok esetében a 2 kísérő pedagógus ingyen léphet be a rönkvárba, és az emlékházba is.

3 év alatt ingyenes

Jegyek a helyszínen a Galéria Kávézóban kaphatóak.

Információ és bejelentkezés +3630 4026811, +3630 9054870

e-mail: gardonyvar@gmail.com

Gárdonyi rönkvár, 2484 Gárdony-Agárd, Sigray u. 1.

H2O Akváriumház

2014. augusztus 1-jén adták át az agárdi hajóállomásnál a H2O Akváriumházat. Fantasztikusan környezethű akváriumok segítségével tekinthetünk bele a Velencei-tó vízi világának mindennapjaiba.

Akváriumház

Akváriumház

Megtalálható itt a tó halfaunájának színe-java, mellette megismerkedhetünk egyéb vízi élőlényekkel – vízi rovarokkal és azok lárváival, valamint egyéb gerinctelenekkel – is. 8 akváriumban, 7085 liter vízben csodálhatjuk meg a Velencei-tó változatos élővilágát.

Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület

Az 1966 óta fokozottan védett, 529 hektárnyi terület igen gazdag állatvilággal rendelkezik. Az 1800-as évek végéig létező Nádas-tó és a Velencei-tó között csak egy keskeny homokturzás húzódott Dinnyés közelében, ami Seregélyesig húzódott. A néhány méter magas természetes választófalon átfolyó víz tartotta életben a mocsár változatos élővilágát.

A vizes-nádas terület a Dinnyés-Kajtori csatorna két oldalán található. A csatorna a Velencei-tó vízfeleslegét vezeti le. A növényzet eredeti állapotának megóvásának jelentős szerepet játszik a legeltetés.

Dinnyési-fertő

Dinnyési-fertő

A Fertő otthont biztosít számos olyan madárfajnak, amelyek kevésbé tűrik az ember közelségét, és a Velencei-tó zsúfolt üdülőövezetei mellől ide települtek át. A gémfélék családjába tartozó nagykócsag és kanalasgém szívesen költ a háborítatlan mocsárvilágban, csakúgy, mint a ritkán látott, de hangját annál gyakrabban hallató bölömbika. Ősszel húszezer vetési lúd talál itt menedéket vonulása alatt, hatalmas récetömegekkel egyetemben. Itt költ az egyetlen Magyarországon is fészkelő lúdfaj, a nyári lúd.

A Dinnyési-fertő a madármegfigyelések ideális helyszíne, a megfigyelőtoronyból külünösen az őszi-téli vonulások alatt láthatunk fantasztikus állatseregletet.

A Dinnyési-fertő szabadon látogatható, igény esetén előzetes bejelentkezés után szakvezetés kérhető.

2014-es árak:

Teljes árú csoportos jegy: 10 000 Ft

Kedvezményes árú csoportos jegy: 5 500 Ft

Fenyvesi László
Dinnyés, Rózsa u. 14.
Tel: 22-357 767
Mob.: 30-6634630

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük