Fonyód látnivalói, nyaralás Fonyódon

0
(0)

Fonyód neve a „fon” igéből eredeztethető, ugyanis korábban királyi fonónépek éltek itt, akik gyékény, háló és fűzvessző fonásával keresték kenyerüket.

Fonyód, a közigazgatásilag hozzá tartozó Fonyódligettel, Bélateleppel és Alsóbélateleppel együtt a Balaton déli partján, a Nagy-Berek szomszédságában található.

 

 

Fonyód látnivalói

A Balaton-part leghosszabb mólója

Fonyódon található a leghosszabb balatoni móló, amely 1897-ben épült. Scholz Gyula, a tervező az építményt a szemközti Gulács-hegy merőleges középvonalának irányította.

A mólót 1904-ben átépítették, majd hullámtörőt létesítettek, és elkészült az új, korszerű kikötő. A móló hossza 464 méter.

Bélatelepi szabad strand

A több mint 9000 négyzetméteres zöldterülettel rendelkező strand Fonyód Bélatelep városrészében, a Vitorlás utcában található meg. A sekélyvizű, részben fövenyes strand igen népszerű a kisgyermekesek körében, de minden korosztály megtalálja itt, amit igényei szabtak.

A szabad strand csónakkikötővel, öltöző kabinokkal, büfékkel, kölcsönzővel, értékmegőrzővel, lábtenisz és kosárlabda pályákkal, valamint játszótérrel is rendelkezik, szomszédságában pedig 150 gépkocsi számára tartanak fenn ingyenes parkolóhelyet.

Villa galéria

A Fonyódon élő és alkotó művészeken kívül számos, az élvonalba tartozó képzőművész munkája kap helyet a kikötőtől nem messze található, a Fürdő u. 3. sz. alatti védett épületben.

Sipos hegyi kilátó

Egyedülálló látvány tárul szemünk elé, ha a kis erdei úton felkapaszkodunk a Sipos-hegy tetejére. A Balaton partján csak innen láthatjuk a tavat teljes hosszában, Keszthelytől Keneséig.

Várhegy kilátó

A 2011-ben felújított kilátó négyszintes, faszerkezetű épületével, körpanorámás kilátással várja vendégeit. A Várhegyen felújított ösvények, utakon pihenők, uzsonnázó padok, információs táblák mentén haladhatnak a kirándulók. A kilátóhoz felvezető utak mentén kialakított tanösvény hozzájárul a balatoni élővilág megfigyeléséhez, környezeti és kulturális ismeretek bővítéséhez.

Fonyódi Múzeum

A Fonyódi Nyári Fesztivált hagyományteremtő jelleggel hívták életre. Ekkor tartják a fonyódi vár egykori védőinek tiszteletére tartott megemlékezést, amelyen korhű jelmezbe öltözött lovasok, íjászok tartanak bemutatót a feltárt és helyreállított Fácános Palánkvárnál. A városban régi hagyományuk van a Szent István-napi rendezvényeknek, minden év augusztus 20-án. Az eseményen népviseletbe öltözött táncosok, lovasok vonulnak fel, és egy rövid, ökumenikus istentisztelettel egybekötve megáldják az új kenyeret. A Balaton egyik legnagyobb téli gasztronómiai programja, a 2010 óta megszervezett Fonyódi Kolbászfesztivál az ország minden pontjáról vonzza az érdeklődőket.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük