Firenze: látnivalók, utazás a reneszánsz bölcsőjébe + térképpel

0
(0)

Ki ne vágyna Olaszország egyik legcsodálatosabb városába, a reneszánsz bölcsőjébe, az ezernyi történelmi és művészettörténeti látnivalóval ámulatba ejtő Firenzébe? Ez az egyik leglátogatottabb város Itáliában, ahol olyan neves művészek éltek, mint például Francesco Petrarca, Dante Alighieri, Sandro Botticelli vagy Michelangelo Buonarroti. Firenze látnivalók tekintetében az a hely, ahol elmerülhetünk a kulturális gyönyörökben.

Firenze nagyjából az „olasz csizma” közepén található, az Arno folyó két partján fekszik. Olaszország egyik legnagyobb városa, Toszkána régió központja. És hát talán mondani sem kell, maga a művészet.

Az egész város egy nagy műalkotás, épületeinek és csodás tereinek teljes felfedezéséhez talán egy élet is kevés lenne, de amit tudunk, hozzunk ki firenzei utazásunkból, és a legfontosabb nevezetességeit keressük fel, ha odautazunk.

Firenze látnivalók

Firenze látnivalói itt kezdődnek: a legszebb templomok

Firenze egyik legkiemelkedőbb látnivalója a már messziről is feltűnő dóm, a Cattedrale di Santa Maria del Fiore, magyarul a Liliomos Szűz Mária-székesegyház. Építése 1296-ban kezdődött, méretei egészen elképesztőek: területe 8300 négyzetméter, jellegzetes narancsos színű kupolájával együtt 107 méter magas.

Firenze látnivalók - Firenzei székesegyház

Firenzei székesegyház

Ez Olaszország harmadik legnagyobb katedrálisa és egyúttal Firenze jelképe is. A firenzei dóm a világörökség része, szépsége lélegzetelállító, csakúgy, mint a kilátás a kupolájából, ahová 463 szűk és magas lépcsőfokot megjárva juthatunk fel.

Firenze látnivalók - székesegyház

Firenzei székesegyház

Ha szeretnénk erre a gyönyörű városra még több helyről letekinteni, az Arno partján található dombon kialakított kilátóhelyet, a Piazzale Michelangelo-t keressük fel. Innen olyan panoráma nyílik Firenzére, ami tényleg képeslapokra kívánkozik. A tér közepén található egy bronzból készült Dávid-szobor is, ezt is nézzük meg.

Piazzale Michelangelo - Firenzei látnivalók

Piazzale Michelangelo

Nem messze a Piazzale Michelangelo-tól található a San Miniato al Monte bazilika, amit a város legrégebbi időkből származó és egyben legszebb templomának tartanak. Építése 1018-ban vette kezdetét, Michelangelo munkáinak nyomát is megtaláljuk a templomban.

Firenze látnivalói - San Miniato al Monte bazilika

San Miniato al Monte bazilika

A gótikus stílusban épült Santa Croce bazilika szépsége mellett arról nevezetes, hogy itt található számtalan híres firenzei sírhelye, itt nyugszik többek között Galliei, Michelangelo, Macchivaelli, Leonardo Bruni vagy Gioacchino Rossini is, a templom falain pedig mások mellett Giotto képeit is megtekinthetjük. A Santa Croce téren található Dante szobra, nézzük meg, ha már itt vagyunk.

Firenze látnivalói - Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Firenze egyik legrégebbi temploma a San Lorenzo-bazilika, amit még 390-ben alapítottak. 1425-ben a Medici család kérésére Brunelleschi építette újjá, de nem tudta befejezni, ez a feladat már Michelangelóra várt. A kívülről nagyon egyszerűnek tűnő templom gyönyörűen díszített belsőt rejt.

Firenze látnivalói - San Lorenzo

San Lorenzo

A világ leghíresebb alkotásai Firenzében

Művészeti lexikonok lapjairól ismerős lehet Firenze kapcsán a Ponte Vecchio, vagyis az Öreg híd, ami amellett, hogy a város legrégebbi hídja, a világ egyik legismertebb átkelője is egyben. 1345-ben épült, az oldalain található műhelyekben ma is ötvösök és aranyművesek dolgoznak. A Ponte Vecchio-tól nem messze található a Pitti-palota, eredeti nevén a Palazzo Pitti.

Firenze látnivalói - Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

A királyi palotában található Firenze legnagyobb múzeumegyüttese, ahol olyan művészek alkotásait tekinthetjük meg a képtárban, mint Raffaello, Bartolomeo, Tiziano vagy Dürer. A Pitti-palota mögött egy csodaszép reneszánsz kertben, a Boboli-kertben gyönyörködhetünk. A tavak, anfiteátrumok, lugasok, ciprusok, barlangok, antik szobrok és szökőkutak által díszített kert bejárása bőven szánjunk időt, órákat lehet itt is eltölteni.

Firenze látnivalók - Boboli kert

Boboli kert

Az Uffizi kötelező látnivaló Firenzében, ez a világ egyik legjobb szépművészeti múzeuma, I. Cosimo Medici építtette a 16. században. Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Veronese, Giorgione, Tintoretto és Caravaggio festményei mellett németalföldi, és flamand festők műveit, Rubens, Rembrandt, és Van Dyck alkotásait is megtekinthetjük az Uffizi képtárában, ahogy a Venus-szobrot is.

Firenze látnivalók - Uffizi

Az Uffizi Képtár Firenzében

Egy másik világhírű alkotáshoz, Michelangelo legendás Dávid szobrához a Szépművészeti Akadémiába kell elmennünk. Ez az a szobor, melynek szépsége évszázadok óta nyűgöz le bárkit, aki csak megpillantja.

Ha további gyönyörűségekre vágyunk, a Bargello múzeumot keressük fel, ahol a gótikus és reneszánsz szobrászat leghíresebb olasz alkotásait tekinthetjük meg. Ha pedig egy kicsit ötvöznénk a múltat a jelennel, a Leonardo Interactive Museumban a helyünk, ahol mi magunk is kipróbálhatjuk Leonardo da Vinci találmányait. Érdekes zárása lehet ez múltba tett firenzei utazásuknak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük