Fehér karácsony 2021-ben? Ennyi esélyt mutatnak a legfrissebb modellek

4
(4)

Fehér karácsony 2021-ben? Ez az a kérdés, amely egyre többeket foglalkoztat az ünnep közeledtével. Az utóbbi években nem kényeztetett el bennünket a karácsonyi időjárás, de hátha most szerencsénk lesz.

A karácsonyi időjárás előrejelzései még viszonylag nagy bizonytalanságfaktorral dolgoznak, de azért nézzük végig, mit prognosztizálnak a modellek.

December 18.:

Eldőlni látszik a kérdés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 24-én még akár -10 fok is lehet helyenként, de aztán egy melegfront éri el hazánkat, és eső várható. A napi maximumok akár 5 fok felé is kúszhatnak – ez december 26-ára is igaz lesz.

Az Időkép cikkében ki is jelenti: nem lesz fehér karácsony.

Azért a jelenlegi térképük alapján egyes határmenti részeken mutatkozik némi esély a havazásra:

December 17.:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint él a remény, és izgalmas napok következnek.

Ééppen karácsony környékén válik bonyolulttá, egyben izgalmassá Közép-Európa időjárása. A jövő hét közepén nyugat felől enyhe, nedves léghullámok veszik célkeresztbe a szárazföld belsejét, amelyek keveredhetnek majd az ott lévő (a hét első felében megérkező) fagyos, szárazabb légtömeggel.

A keveredés pontos helye és mértéke természetesen 7-9 nappal előtte még nem ismert – ezt pedig jól tükrözik a fáklyadiagramok is, amelyen az látszik, hogy jelentősen szórnak a hőmérsékleti görbék, illetve a csapadék kialakulási esélye növekszik…

Egy ilyen helyzetben számos forgatókönyv pályázik a megvalósulásra (a hideg, száraz verziótól a regionális/országos kifehéredésen át az enyhe, esős ciklon előoldalig), az viszont biztos, hogy a remény nem veszett el.

December 14.:

Az Időkép közzétett egy folyamatosan frissülő térképet, amelyen követni lehet, hogy miként változnak az esélyek a fehér karácsonyra az ország egyes pontjain.

Most úgy tűnik, a keleti határ mentén mutatkozik nagyobb esély a havas ünnepre, illetve az ország legnyugatibb pontjain is jobbak a kilátások.

Az ország legnagyobb részén – Budapest környékén is – azonban mindössze 20-30 százalék esély mutatkozik egyelőre arra, hogy fehér lesz a karácsonyunk.

Fehér karácsony 2021

November 15.:

Fehér karácsony 2021-ben? Íme a prognózis

Az Accu Weather decemberi előrejelzése szerint a hónap a sokévi átlagnál 1-2 fokkal melegebb lesz Budapesten. Havazásra 12-13-án, illetve 16-án van a legnagyobb esély, ám a napközbeni maximumhőmérsékletek rendre jóval 0 fok fölött alakulnak, így tartós hótakaró kialakulására nem látszik nagy esély.

Íme a decemberi előrejelzés:

Fehér karácsony 2021

Fehér karácsony 2021

Fehér karácsony 2021 előtt utoljára 2002-ben volt, ekkor volt az utolsó tartós, vastag hótakarós ünnepünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat megjegyzi, hetekkel karácsony előtt még nagy az előrejelzések bizonytalansága, de a meteorológiai adatbázisban tárolt hazai megfigyelések adatai alapján tudjuk, hogy milyen időjárás volt az elmúlt karácsonyok ideje alatt. A fehér karácsonyhoz legalább két feltételnek kell teljesülnie: legyen kellően hideg ezeken a napokon és legyen csapadék, lehetőleg hó formájában.

Átlagosan melegebbek a teleink

Ha az 1901-től napjainkig terjedő hőmérsékleti skálára pillantunk, levonható a következtetés, hogy a magyar telek egyre enyhébbek, de ez csak az egyre melegebb február miatt van így. A december havi középhőmérséklete 0 fok körüli, és egészen nagy szélsőségek is előfordulnak az év utolsó hónapjában.

1901 óta a leghidegebb december 1933-ban volt (-5,8°C fokos havi középhőmérséklettel), míg a legenyhébb (+4,4°C) a következő évben, 1934 decemberében fordult elő.

A legmelegebb decemberek pedig – meglepő módon – a múlt században fordultak elő (1915, 1916, 1934, 1960, 1985). Természetesen az elmúlt évek (különösen 2006 és 2007) decemberei között is találunk az átlagosnál jóval melegebbeket, de ezek nem voltak annyira enyhék, mint az előzőleg említettek.

Milyen lesz a tél 2021/2022-ben? Frissítve!

A meteorológiai szolgálat adatai szerint Budapesten átlagosan minden harmadik karácsony idején borítja hótakaró a várost legalább az ünnep egy napján. Ám az olyan karácsonyok, amikor a három nap mindegyike havas átlagosan ötévente következnek be.

Összességében a fehér karácsony esélye a globális felmelegedés miatt évről évre csökken, de idén még talán maradt egy kis remény, hogy hótakaró borítja majd a tájat a szeretet ünnepén.

Hogy milyen telünk lesz idén, arra is történtek már számolgatások, íme a legfrissebb eredmények.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4 / 5. Szavazatok: 4

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük