Lesz idén fehér karácsonyunk? Itt a friss előrejelzés

0
(0)

Fehér karácsony 2020-ban? Ennyi esély mutatkozik most rá Magyarországon. Friss előrejelzéssel jelentkezett az Időkép a december 24-e körüli időjárást illetően. A fehér karácsonyért szorítók ettől nem lesznek túlságosan boldogok, mivel a prognózis szerint

szinte biztos, hogy nem lesz fehér 2020 karácsonya.

Az Időkép számításai szerint ugyanis túlságosan enyhe lesz az idő ahhoz, hogy tartós, és legalább 1 cm vastag hótakaró alakuljon ki Magyarországon, és még a síelők is örülhessenek.

A markáns hidegbetörések hiánya és az enyhébb levegő beáramlása nem jó hír a hó számára, mivel ha lesz is csapadék, nem lesz elég hideg a magasban ahhoz, hogy az eső havazásba váltson át. Illetve a felszín közeli légrétegben sem fog tudni fagypont köré hűlni a levegő, ami elengedhetetlen a hó megmaradása szempontjából

– olvasható a friss előrejelzésben.

Jelenleg ennyi esély mutatkozik arra országos viszonylatban, hogy havas lesz a táj:

Fehér karácsony 2020

Forrás: Időkép

Látható, hogy síkvidéken szinte mindenhol 5% körüli a fehér karácsony esélye, ennél valamelyest nagyobb (10 százalék) az Alpokalján, míg hegyvidékeinkben is csak 15-20 százalék a fehér karácsony esélye 2020-ban. Csak az Északi-középhegység magasabb és északabbi pontjain éri el a 20 százalékot a havas karácsony valószínűsége. A térkép szerint legnagyobb eséllyel a Mátrában, a Bükkben és a Zempléni-hegységben havazhat december 24-én.

(Időkép)

De milyen lesz a telünk?

Ezzel kapcsolatban is végeztek már számításokat, és összességében az jelenthető ki, hogy a 2020/2021-es téli periódus a szélsőségek jegyében fog zajlani.

Az MTA kutatói szerint egyre durvább és egyre délebbre hatoló hidegbetörések, ugyanakkor időközben szokatlanul enyhe és csendes időszakok váltogatják majd egymást 2020/2021 telén.

A különböző modellek előrejelzései némileg eltértek egymástól, de abban, hogy milyen telünk lesz 2020-ban, lényegben egyetértés mutatkozott: összességében egyre nagyobb kilengések várhatóak az Északi-sark körüli térség légnyomásában. Ez a gyakorlatra lefordítva azt jelenti, hogy

egyre durvább és egyre délebbre hatoló hidegbetörésekre számíthatunk, ugyanakkor időközben szokatlanul enyhe és csendes téli időszakok is várhatók.

Erre számíthatunk tehát a következő hetekben és hónapokban.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük