Fátyol vízesés – túra a Szalajka-völgy csodái között

0
(0)

A Fátyol-vízesés túra alkalmával megismerkedhetünk a Bükki Nemzeti Park egyik legszebb látványosságával. Kalandra fel, irány a Szalajka-völgy!

A turisták körében igen népszerű völgy Egertől 27 kilométerre, Miskolctól pedig 57 kilométerre, Szilvásváradon található. A Szalajka-völgy felsőbb szekciójában találjuk a Fátyol-vízesést. Az út egy része autóval is megtehető, aztán feltétlenül gyalogolnunk kell úgy 1200 métert, de természetesen mehetünk végig gyalog vagy kerékpárral, esetleg hangulatos kisvasúttal is.

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy

Család közösen készít fotót a Fátyol-vízesésnél a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. május 15-én. / Fotó: MTI/Komka Péter

A Fátyol-vízesés keletkezése

A látványos zuhatagot a Bükkben gyakori karsztforrások táplálják, ezek egyik fontos jellemzője a mészkiválás (mésztufa, vagy forrásmészkő, szakkifejezéssel travertínó). A Szalajka-patakot tápláló Szikla-forrás és a Szalajka-forrás is ilyen, így a mészkiválások hosszú idők munkája során gátakat képeznek, és létrehozták a Fátyol-vízesés 17 méter hosszúságú mésztufagátját, amely 18 teraszból (lépcsőből) áll.

A Fátyol-vízesés Szilvásváradnál

Fátyol-vízesés

Több százezer évnyi mészlerakódás alakította ki a gátrendszer mögött húzódó platót, a Gloriett-tisztást is.

A Fátyol-vízesés nevének eredete nem teljesen tisztázott, egyesek szerint a fátyolos vízpermetéről kapta, egy másik elmélet pedig azt állítja, hogy a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufa adta az ötletet.

A Szalajka-völgyben és a vízesés környékén kiépített látogatóközpont húzódik, megcsodálhatuk a Kis- és Nagy-tavat, a Felső-tavat, a vadbemutatót, a Kárpátok őre szobrot és még számos egyéb látványosságot.

A közelben akad még látnivaló, érdemes felkeresni többek között Lillafüredet is.

 

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük