Fantasztikus jégvilág Alaszkában

Létezik egy varázslatos, ámde európai turisták által kevésbé ismert hely az Egyesült Államokban, ahol a víz olyan csodálatos formákat hozott létre, hogy szinte el sem hisszük, ha nem a saját szemünkkel látjuk.

Ez pedig nem más, mint a Mendenhall-gleccser, Juneau közelében. Itt, Délkelet-Alaszkában összesen 38 gleccser jege és hordaléka dobja össze az állam székhelyéről elnevezett Juneau-jégmezőt.  Leghíresebb közülük a közel 20 kilométer hosszú Mendenhall-jégfolyam, amely évezredek során mély völgyet vájt magának.

Ajándékötletek férfiak és nők részére >>

mendenhall-gleccser

A globális felmelegedés miatt a gleccser jelenleg visszahúzódóban van (1958 óta több mint 3 kilométert rövidült), és kutatócsoportok vizsgálják, mi lesz a folyamat vége. Jelenleg úgy tűnik,rövid távon növekedésre lehet számítani, mert a hőmérséklet-emelkedés hatására egyre több meleg és nedves levegő kerül a gleccser fölé, ami a hideggel találkozva kicsapódok, és táplálja azt. De a további felmelegedés miatt hosszabb távon a jég mindenképp csökkenni fog.

A gleccser a Mendenhall-tóba torkollik, ahol lenyűgöző látvány tárul szemünk elé. A jégfolyóból leszakadó hatalmas, kék színű tömbök szürreális panorámát láttatnak, de van, ami még ennél is érdekesebb.

A gleccser belsejében ugyanis pompás jégbarlangok képződtek. A bejutás nem egyszerű. Hosszú jégmászás után, vagy kajakkal lehetséges, de érdemes bevállalni egy kis raftingot, mert nem mindennapi dolgot láthatunk. A jég változatos, türkizkék formációkat képez, de vigyázzunk, mert igen nagyot eshetünk, ha óvatlanul felkapaszkodunk valamelyikre. Néhány éve már azt is tudjuk, hogy a különös jégalakzatok egy körülbelül 1000 éves erdőt rejtenek.

mendenhall-jegbarlang

Az olvadás miatt a jégbarlang lenyűgöző formációi állandó változásban vannak, és bár a gleccser visszahúzódóban van, a vízisportok és a horgászat szerelmesei kifejezetten örülnek az olvadéktó gyarapodásának, és a hideg, oxigéndús vízben kiváló életfeltételekre lelő pisztráng- és lazacpopulációnak.

mendenhall-gleccser-alaszka

A Juneau-jégmező és a Mendenhall-gleccser környéke egyre népszerűbb turistacélpont. Éppen emiatt kerülhetnek veszélybe ezek az egyedülálló természeti kincsek. A nagyszámú érdeklődő óhatatlanul környezeti károkhoz vezethet. Az autók kipufogógáza, a szemetelés vagy akár az invazív fajok behurcolása is kiemelt kockázatot jelent e vidék számára, nem beszélve a helyi erőforrások kihasználásáról.

A Mendenhall-gleccser és környéke egész évben látogatható, és évente mintegy 50 ezer turistát fogad.

 

A Plitvicei-tavak

Velence látnivalói

Nauru – tragikus sors után újjáépülés?

Földrajzi rekordokMinden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>