Ezeket a látnivalókat ne mulaszd el, ha Temesváron jársz!

5
(1)

A tágab értelemben vett Erdély (a Partiummal és a Bánsággal) földrajzi elhelyezkedésével és történelmével minden magyar tisztában van. Még ma is rengeteg magyar ajkú él ezen a szívünknek igen kedves, egykor Magyarországhoz tartozó területen Romániában.

Ha tehetjük, keressük fel minél többször, hiszen Erdély a történelmünk része, ami miatt különleges varázzsal bír, látnivalói pedig lenyűgözőek. Jó választás lehet a szomszédban a Vajdahunyadi vár, a Törcsvári „Drakula” kastély vagy a Gyilkos-tó, melyek mind felkapott turistacélpontok. Ha a tágabb értelemben vett Erdély városaira vagyunk kíváncsiak, kezdjük a sort a történelmi központjának és legfontosabb városának tartott Kolozsvárral, majd fedezzük fel Temesvár látnivalóit is!

Temesvári főtér

A 300 000 lakosú Temesvár Temes megye székhelye, Románia harmadik legnépesebb városa, a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió középpontjában fekszik a Bánság területén. Fontos földrajzi, gazdasági és kulturális központ. Igazi multikulturális környezet vár ránk, ha ide látogatunk, a románok mellett magyarok, németek, szlovákok, szerbek, ukránok és olaszok is élnek a városban.

Temesvár főtere

A 2011-es népszámláláskor a 319 279 lakos 81,4%-a román, 4,9%-a magyar, 1,5%-a szerb, 1,3%-a német, 0,7%-a cigány volt. Sokszínűsége páratlanná teszi a várost. Valamennyi látnivalóját nemhogy felkeresni, de még felsorolni is nehéz, a legfontosabbakat azonban semmiképp se hagyjuk ki.

Számtalan templom található Temesváron, ezek közül talán az Ortodox főszékesegyház a legszebb.

Temesvár, ortodox székesegyház

A Győzelem téren található katedrális 1542 négyzetméter területet foglal el, 63 méter hosszú és 32 méter széles, 11 tornya közül a legmagasabb 90 méter magas. A főszékesegyház új-moldvai stílusban épült, de római ortodox, kései reneszánsz, török és bizánci elemeket is felfedezhetnek rajta a hozzáértők. Az 5000 fő befogadására alkalmas templom igazi vallási központ Temesváron. A Győzelem tér az egyik legnépszerűbb tér Temesváron, a főszékesegyház mellett itt találjuk a magyar színháznak is otthont adó Operaházat, valamint a nem mindennapi Romulus és Remus farkasanya szobrát is, melyet Róma adományozott a városnak.

A barokk stílusú római katolikus Szent György katedrális Temesvár egyik legjellegzetesebb vallási épülete, a város másik fontos terén, az Egység téren (eredeti magyar nevén Losonczy téren) található.

Temesvár látnivalói - katedrális

Fekvése miatt is mindenképp keressük fel, hiszen a Losonczy tér a város egyik legszebb és legismertebb tere, hatalmas és nyitott, tele gyönyörű építészeti remekművekkel. Csak forduljunk körbe a téren, a szemünk nem győzi majd befogadni a látnivalókat. A Szent György katedrális előtt található egy különleges szobor is, a Szentháromság-oszlop, melyet Pestis szobornak is neveznek, és az 1738-1739 közötti kegyetlen pestisjárványnak állít emléket. Itt találjuk még a műemlék szerb ortodox székesegyházat és az eklektikus stílusú szerb ortodox püspökség palotáját is.  A Vár negyedben található zsinagóga szintén megér néhány percet, megnyitóján még I. Ferenc József császár is részt vett 1872-ben. A gyönyörű épületben hangversenyeket és kiállításokat is tartanak.

Na de nemcsak templomokat találunk az erdélyi városban. Nem véletlenül nevezik Temesvárt a virágok városának. A Béga partján 1891-ben épült Rózsaparkban ezernyi rózsabokor és számos kis ösvény mellett sétálhatunk egyet, de a 9 hektáros Botanikus kert is nagyon hangulatos: dísznövények, gyógynövények, mediterrán és trópusi növények is találhatók benne.

A Bánsági Falumúzeum Románia egyetlen skanzenje, itt a 19. századi paraszti világba pillanthatunk be. A Bánsági Múzeum Temesvár legnagyobb múzeuma, régészeti, történelmi és természettudományi kiállításokat tekinthetünk meg benne. A Szépművészeti Múzeumnak az 1754-ben épült Barokk Palota ad otthont, mely sokáig a város közigazgatási központjaként működött. A gazdagon díszített barokk épület kívül-belül meseszép. Kiemelt emlékmű és látványosság még Temesváron a Mária Terézia-bástya is, mely az egykori vár egyetlen épen maradt bástyája. Feltétlenül keressük fel, ha a városban járunk.

Temesvári egyetem

Bár a történelem meghagyta lenyomatát Temesváron, érdemes tudni, hogy a város az ország legfejlettebb és legmodernebb városa is egyben, tele színvonalas éttermekkel és kávézókkal, menő üzletekkel, pezsgő vendéglátóhelyekkel és mediterrán hangulattal, különösen nyáron. Ha tehetjük, ilyenkor keressük fel az erdélyi várost, hogy a legjobb arcát mutassa nekünk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük