Etyek: látnivalók, piknik, programok

0
(0)

Magyarországon 22 borvidék található, ezek közül a legfiatalabb az Etyek-Budai borvidék, ami egyre népszerűbb a bor és a szőlő szerelmeseinek körében. A borvidék 4000 fős nagyközsége, Etyek a Közép-Dunántúlon, Fejér megye északi részén fekszik, a fővárosunktól mindössze 26 km-re, ezért Budapest szőlőskertjének is nevezik. A kevés csapadéknak és a rengeteg napsütésnek köszönhetően Etyek klímája ideális a jobbnál jobb szőlőfajták termesztéséhez, melyet nemcsak a borászat használ ki: a 19. század végétől a Törley-pezsgők is etyeki alapborból készültek.

Etyeki Piknik

Etyeki Piknik

Chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát, királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, zenit, cserszegi fűszeres és zöldveltelini is készül Etyeken és környékén. Ezek szinte mindegyikét meg is kóstolhatjuk a település pincészeteiben, melyek közül nehéz választani, mert mindegyik nagyon hangulatos. Sokan szeretik az Etyeki Borbarlangot, ahol a finom nedűk kóstolása mellett hagyományos magyar ételeket is fogyaszthatunk, de a Rókusfalvy Pince is nagyon keresett. A Rókusfalvy Pál nevéhez köthető pincében isteni borokat kínálnak, a Rókusfalvy Fogadóban pedig további kulináris élmények várják a látogatókat. A borfogyasztók tudják, nincs is jobb, mint borkóstolás közben egy kis sajtot falatozni. Az Etyeki Sajtházban akár a saját sajtunkat is elkészíthetjük, ami bár elég időigényes, 3-5 órán át tart, de garantáltan maradandó élmény.

Az etyeki Hollywood

Etyek a finom borok mellett egy igazi különlegességről is híres. Az Andy Vajna producer és Demján Sándor vállalkozó által létrehozott Korda Filmpark legalább annyi látogatót vonz Etyekre, mint a borok. A köznyelven csak Etyekwood-nak nevezett komplexum Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja, ahol mindent megtudhatunk a filmgyártásról. A filmparkban megnézhetjük például a középkorban játszódó A Borgiák című sorozat díszletét, de interaktív kiállításain belecsöppenhetünk a Gyűrűk urába vagy épp egy New York-i utca kaszkadőrjeleneteibe.

A Korda Filmparkban lehetőségünk van arra, hogy helyszínelőként próbáljuk ki magunkat, ahol a feladatunk a tettes kiderítése, de azt is kipróbálhatjuk, milyen szinkronszínészek lennénk. Etyekwood-ot a filmipar egyik fellegvárának tartják, ha felkeressük, mi is megértjük, miért. Fontos azonban, hogy a vezetett túrákon csak úgy tudunk részt venni, ha előre bejelentkezünk a Korda Sándor filmrendező-producerről elnevezett Korda Filmparkba. Ezt itt tehetjük meg.

Etyeki emlékek

Ha egy kicsit visszarepülnénk Etyek múltjába, a Helytörténeti Múzeum kiállítása lesz a segítségünkre, ahol a helyi sváb lakosság bútorait, népviseleteit és tárgyait lehet megnézni. A Magyar-kút sem mai darab, a 19. század első felében épült. Ivóvizét régen az emberek és állatok is használták, az asszonyok itt mosták ruháikat. Vigyázzunk, ma a vize már ihatatlan, de azért büszkén folyik, ugyanúgy, mint évezredekkel ezelőtt, és azóta is a közeli Nádas tavat táplálja percenként 6-700 literes vízhozamával.

Magyar-kút Etyek

Magyar-kút

Két régi templom is található Etyeken, melyeket érdemes megnézni. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom neobarokk stílusban épült 1814-1816 között. Csaknem 300 kg-os harangját a 2. világháborúban hadi célok miatt elvitték, a templom 1994-ben kapott új harangot, mely a békét és szeretetet hirdeti a nemzetek között. A késő barokk református templom valamivel később, 1839-ben nyerte el mai formáját. Egyik legszebb látnivalója festett rozetta-mennyezete, de nagyon kedves hangulatot ad a templomnak a fából készült karzata és a padok elején található virágdíszes festése is. A legkülönlegesebb és legrégebbi egyházi épület Etyeken azonban a Boti kápolna. A Botpusztán a dombtetőn álló kőtemplom már a 13. században is állt. A kápolna egyik sarkába rontásűző céllal egy kőbe karcolt jelet véstek, ami azt bizonyítja, a környéken is élt a sámánhit évszázadokkal ezelőtt.

Programok Etyeken

A Boti kápolna mellett található Etyeki lovarda a lovaglás kedvelőinek kínál kikapcsolódási lehetőséget az év minden időszakában. Egész évre tervez az Etyeki Piknik 12 programsorozat is, mely minden hónapban egyszer valamilyen izgalmas tematikával várja az Etyekre látogatókat.

Etyeki Piknik

Etyeki Piknik

Szintén hagyomány a település életében a Szüreti Borangoló, ami egy olyan egyedülálló bortúra, ahol az etyeki pezsgőket is meg lehet megkóstolni. De ha maradnánk a boroknál, az Etyeki Pincefesztiválon a helyünk, ahol helyi és nem helyi borok széles választékával várják a helyieket és a turistákat.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük