Egyiptom látnivalói – mit érdemes feltétlenül megnézni?

0
(0)

Egyiptom az az ország, amit valahogy mindenki látni szeretne.  Talán a történelme, talán az ókori mítoszai, talán a sivatagok végtelensége, vagy talán a piramisok építésének titkai miatt, de Egyiptom egy olyan ország, melyre mindenki kíváncsi, többmillió turistát fogad évente a Föld minden pontjáról. Szfinx, gízai piramisok, hajózás a Níluson, búvárkodás a Vörös-tengerben – bármi is csábítson minket Egyiptomba, garantáltan káprázatos látnivalók és elképesztő kalandok várnak ott ránk!

Egyiptom, hivatalos nevén az Egyiptomi Arab Köztársaság Észak-Afrikában és Dél-Nyugat Ázsiában fekszik, északról a Földközi-tenger, keletről Izrael és a Vörös-tenger, délről Szudán, nyugatról Líbia határolja. Az ország legnagyobb részét a Szahara sivatag borítja. 100 milliós lakosságának nagy része a a Nílus közelében, na és persze a fővárosban, a 20 milliós Kairóban él.

Egyiptom, műholdkép

Nílus: a Föld leghosszabb folyója, hossza valahol 6253 és 6695 km között van, de pontosan nem lehet tudni. 11 országon halad keresztül. Vízhozama alapján viszont messze nincs a Föld legbővízűbb folyói között. Az ókori Egyiptomban központi szerepet játszott a Nílus, de a mai napig óriási hatással van az ország mezőgazdasági, gazdasági életére. A Níluson találjuk a világ legnagyobb vízerőművét, a 3600 méter hosszú, 980 méter széles, 111 méter magas Asszuáni-gátat.

Egyiptom, Nílus

Nílus

Kairó: a Nílus két partján fekvő főváros Egyiptom északi részén található, gazdasági, politikai, kulturális és vallási központ. Kairóban többezer elképesztő műemléket, palotákat, mauzóleumokat, minareteket és világhírű mecseteket találunk, de a tradicionális épületek mellett modern, üzleti negyedet is. Kairó történelmi városnegyede az UNESCO Kulturális Világörökségének része a város közvetlen közelében elhelyezkedő világhírű gízai piramisokkal együtt.

Kairó, Egyiptom

Kairó

Gízai piramisok: az ókori Hufu (görög nevén Kheopsz), Hafré (Khephrén) és Menkauré (Mükerinosz) fáraók piramisai melletti kisebb piramisok, templomok és sírok alkotják a világhírű gízai piramisokat, a világ egyik legismertebb látványosságait. A három nagy piramist az Id. e. 26. században építették, hogy pontosan hogyan, arra számtalan teória született már. A legnagyobb piramis, a Hufu vagy Kheopsz piramis csaknem 150 méter magas, négyezer éven át nem létezett nála magasabb építmény az egész világon!

Egyiptom, gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai nagy szfinx: az oroszlántestű és emberfejű szobor a világ egyik legnagyobb és legrégebbi szobra, a gízai piramisokkal egyidőben épült. A piramisok mellett Egyiptom emblematikus építménye. A monumentális alak teljes hossza 72,55 méter, 4 méter széles és 5 méter magas, arcát egyes kutatók szerint Hafré fáraóról, mások szerint Hufu fáraóról mintázták. Akárhogy is van, hűségesen őrzi a piramisokat Gízában.

Egyiptom, szfinx

Szfinx

Karnaki templom: a piramisok és a szfinx mellett a leglátogatottabb épület Egyiptomban. A több mint száz hektáron fekvő karnaki templomkomplexum a világ legnagyobb templomegyüttese, három nagy, és több kisebb templomból áll. Az építése az I. e. 20. században kezdődött, a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne. Egyik leglátványosabb része a 134 hatalmas méretű oszlopot tartalmazó Oszlopterem.

Luxori templom: a Karnaktól 2,5 km-re található luxori templom Karnakhoz hasonlóan szintén a Nílus keleti partján áll és szintén a három ókori isten, Ámon, Mut és Honszú tiszteletére épült. 3000 éve vallási helyszín, az egyik leghíresebb és legszebb ókori templom. A mai Luxor városa az ókori Egyiptom fővárosának, Thébának a városa. Világörökségi helyszín.

Luxor, Egyiptom

Luxor

Királyok völgye: a Luxorral átellenben, a Nílus nyugati partján fekvő völgy a királyok és nemesek nyughelye volt. A világ egyik legismertebb lelőhelye, itt található Tutanhamon fáraó sírja is, az egyetlen fáraósír, mely teljes épségében fennmaradt. A Királyok völgye szintén világörökségi helyszín.

Egyiptom, Királyok völgye

Királyok völgye

Szahara: a Föld legnagyobb sivatagának bármelyik részét érdemes megtekinteni, a legkülönlegesebb része azonban a Fehér-sivatag. Kavics- és gombaszerű képződményei egyedülállóak: a fehér színű sziklákat 65-100 millió évvel ezelőtt a tenger és a szél formázta.

Egyiptom, karaván

Vörös-tenger: az Egyiptom partjainál fekvő tengernél ideálisabb helyet a búvárkodásra sehol a világon nem találni. Élővilága páratlan, kristálytiszta vize a világ minden tájáról ide csalják a búvárkodás szerelmeseit.

Egyiptomi nyaralásunkat érdemes úgy alakítani, hogy a fenti látnivalók közül semmit se hagyjunk ki, mert valamennyi program életreszóló élményekkel ajándékoz meg bennünket.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük