A Dunakanyar kihagyhatatlan látnivalói

0
(0)

A Dunakanyar látnivalók terén igazán gazdag étlapot kínál. A környező települések és hegyvidékek egész évben várják a belföldi turisztikai értékek iránt elkötelezett kirándulókat. Hazánk egyik leglátogatottabb vidéke ez, természeti értékekkel és történelmi emlékekkel.

A Dunakanyar a Duna Budapest és Esztergom közötti szakaszát öleli fel, nevét onnan kapta, hogy a folyó folyásiránya itt változik meg nyugat-kelet irányúról észak-déli irányúvá. Olyan páratlan szépségű, történelmi emlékekben gazdag városok találhatók a Dunakanyarban, mint Esztergom, Visegrád, Szentendre vagy Vác.

Esztergom

A Dunakanyar legfelsőbb városa Esztergom, mely az egyik legkedveltebb idegenforgalmi úti cél hazánkban. Nem véletlenül, hiszen itt található Európa legnagyobb bazilikája, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház.

A 100 méter magas, monumentális épület belseje is lenyűgöző: a hatalmas terület részei az altemplom, a téli kápolna, a panorámaterem, a kincstár és a kupolakilátó, melyhez 400 lépcsőfok vezet fel. Páratlan kilátás fogad minket odafentről, érdemes fellépcsőznünk odáig.

A magyarok szívének különösen kedves esztergomi látványosság az Esztergomi vár, hiszen itt született Géza fejedelem fia, István, akit a várban található templomban koronáztak királlyá.

Esztergom, Dunakanyar látnivalók

Ez a vár volt az ország legfontosabb székhelye, politikai döntések helyszíne. A Vármúzeumban megtalálható a Szent István terem, mely az egyetlen olyan lakószoba, ami a 12. század óta teljes épségében megmaradt. Mindenképpen tekintsük meg, ahogyan a Várhegy történetét bemutató állandó kiállítást is.

Visegrád

Festői szépségű, kiemelkedő történelmi jelentőségű város a Fellegváráról ismert Visegrád. Ez a picike város (lakosainak száma 2020-ban mindössze 1874 fő) hazánk egyik leglátogatottabb települése. A visegrádi Fellegvárból a Dunakanyarra letekintve az ország egyik leggyönyörűbb panorámája tárul elénk.

Visegrád

Ha csak emiatt látogatjuk meg a Fellegvárat, már garantáltan felejthetetlen élményben lesz részünk, de nézzük meg a Fellegvár Szent Korona kiállítását és a Vártörténeti kiállítását is, mely egyenesen a város és hazánk történelmébe repít vissza bennünket. Érdemes megtekinteni az alsóvárat, a Salamon-toronynak nevezett lakótornyot, a Királyi palotát és annak gótikus díszkútját, valamint Herkules kútját is, mely mindenki számára ismerős lesz a magyar 1000 forintos bankjegy hátoldaláról.

Visegrád, a Dunakanyar fővárosa

Szentendre

Szentendre mindenkit magával ragad hangulatos tereivel, szűk utcácskáival és pezsgő kulturális életével. A törökök kiűzését követően a magyarok mellett szerbek, dalmátok, szlovákok, görögök és németek telepedtek le a városban, ez a sokszínűség a mai napig érezhető a településen. Szentendre egy igazi turistaparadicsom a kultúra szerelmesei számára: tíznél is több múzeum található a városban.

Szentendre - Dunakanyar látnivalók

Kihagyhatatlan a Szentendrei Skanzen, ahol bepillantást nyerünk a magyarok 18-20. század közötti építészetébe és életmódjába, az édesszájúak pedig ki ne hagyják a Szamos Marcipán múzeumot! A múzeumok megtekintése után kötelező egy kellemes sétát tenni a Duna korzón, a Bükkös patak partján vagy a Japánkertben.

Vác

Vác a budapesti agglomerációban található, a Duna partján, a Naszály hegy lábánál fekszik. Egyházi műemlékekben gazdag város gyönyörű környezetben, évezredes történelemmel és változatos kulturális élettel. Mit érdemes itt megnézni? Először is a Diadalívet! Merthogy Magyarországon ilyen csak egy van! A 20 méter magas Diadalívet Kőkapunak is nevezik és 1764-ben, Mária Terézia látogatására építették.

Váci diadalív, kőkapu

Fotó: vac.hu

Kötelező látnivaló a 6 szoborral díszített Gombás-patak hídja, másnéven Kőszentes híd, mely szintén egyedülálló: ez az egyetlen, ma is álló barokk híd Magyarországon. De található Vácon egy különleges templom is, a Görög templom, mely ma már múzeumként működik.  További látnivalók: a középkori Vác egyetlen megmaradt emléke, a Hegyes torony, az 1726-ban épült Kálvária, melyben Krisztus szenvedései tekinthetők meg, a Középkori vár, a Kúria, a Nagy Sándor Szoborpark, a Piarista templom és vele szemben a Szentháromság Oszlop, a Püspöki Palota, a Székesegyház, a Szent Rókus Kápolna és a Hétkápolna kegytemplom.

A Dunakanyar kiváló úti cél akár egynapos, akár hosszabb kirándulásokra, túrákra. A történelmi emlékek felkeresése után tegyünk egy sétát a környező hegyvidékeken, és szippantsunk nagyot a friss, szinte haraphatóan tiszta levegőből!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük