Dublin látnivalói – ismerjük meg a kocsmák világfővárosát

0
(0)

Dublin nemcsak a sör vagy a whisky kedvelői szeretik, azoknak is kiváló úti cél, akik rajonganak a hangulatos európai városokért. Írország fővárosa, Dublin látnivalói egyszerűen lenyűgözőek, nem véletlenül keresi fel több mint négymillió turista évente. A vikingek alapította Dublin Párizs és London után a leglátogatottabb európai főváros, ha még nem jártunk ott, ideje, hogy felvegyük a listánkra.

Dublin az Ír-sziget keleti partján fekszik a Liffey folyó két partján, mely az Ír-tengerbe folyik. A Liffey-re érdemes vetni egy pillantást, tisztasága ugyanis példaértékű, élővilága egészen gazdagnak mondható. A folyón átívelő hidak közül a leghíresebb a 18. században épült O’Conell híd, melynek érdekességét az adja, hogy szélessége nagyobb, mint a hosszúsága. És ez még csak az első 1-2 különlegesség, amit láthatunk Dublinban.

Dublin látnivalói - Liffey

A Liffey-folyó Dublinnál

Az ír főváros állandóan nyüzsög, úgy fogjuk ott érezni magunkat, mintha egy mediterrán településre tévedtünk volna. Rengeteg az ember mindenhol, legyen szó a város sétálóutcájáról, tengerparti sétányairól vagy a pub-okról, melyek Dublint a kocsmák világfővárosává tették. Muszáj is betérnünk néhány pub-ba, ha már Dublinban járunk, akár nagy ivók vagyunk, akár nem, az ír kocsmák hangulata ugyanis páratlan egész Európában. A legautentikusabb helyek egyike Írország legrégebbi kocsmája, a Brazen Head, ami 1198 óta működik. Kőből épült falai és bástyái, középkori ablakai és színes virágai egészen mesés külsőt kölcsönöznek a pub-nak.

Ha több sörözőt is kipróbálnánk, a Bank on College Green is jó választás lesz, ezt az elegáns pub-ot egy régi bankból építették át. De nem ez az egyetlen kocsma, ami valaha nemesebb funkciót látott el: a The Church valóban templom volt régen, ma azonban imapadjai helyén bárpultot találunk.

The Church Dublin

The Church Café, Late Bar & Restaurant/Facebook

Na de ne csak igyunk, művelődjünk is egy kicsit az ír fővárosban, bár igaz, következő dublini látnivalónknak is van némi köze az italhoz.

A Guinness Múzeum, más néven Guinness Storehouse a város leghíresebb múzeuma, ahol a sörfőzés történetével ismerkedhetünk meg, de kipróbálhatjuk a sörcsapolást is, a sörkóstolás pedig egyenesen kötelező. A múzeumban Arthur Guinness dolgozószobáját is megnézhetjük, az épület legfelső szintén található bárból pedig pazar kilátás nyílik Dublinra, azt se hagyjuk ki. Ha a sörön kívül a kultúrát is szomjazzuk, több múzeum közül is választhatunk Dublinban. A Nemzeti Múzeumhoz négy múzeum is tartozik, a Természettudományi, az Archeológiai, a Művészettörténeti és a Country Life Múzeum, valamennyibe ingyenes a belépés. Az 1864-ben megnyílt Ír Nemzeti Képtárban olyan kimagasló művészek műveit nézhetjük meg, mint például Tiziano vagy Picasso. A csodás alkotások megtekintése szintén ingyenes. Múzeumként működik a város egykori börtöne, a Kilmainham Börtön is, mely tucatnyi film helyszínéül is szolgált már. Itt forgatták például Az apám nevében című film egyes jeleneteit, de a U2 zenekar Celebration című videóklipjét is itt vették fel.

Dublin látnivalói - vár

Dublini vár

Dublin látnivalói közül az egyik legérdekesebb a vár, melynek eredeti falait még 1204-ben építették a normannok. A vár ma is nagyon fontos helyszín, 1937 óta itt zajlik az ír köztársasági elnök beiktatása. Amilyen kicsi, olyan szép ez a vár kívül-belül, mindenképp érdemes belépőt váltanunk ide, ha szeretnénk bepillantást nyerni Dublin történelmébe.

A város másik nagy büszkesége a 12. században épített Szent Patrik Székesegyház, mely napjainkban az ír anglikán egyház egyik legfőbb temploma.

Szent Patrik székesegyház Dublin

Szent Patrik székesegyház

A kicsit komor épület nagyon szép, érdemes legalább kívülről megnézni, már csak legendás helyszíne miatt is: ott épült, ahol Szent Patrik megkeresztelte a város lakóit.

Trinity College is kihagyhatatlan látnivaló Dublinban, ez Írország legrégebbi egyeteme. Működését azzal a céllal adta ki Erzsébet királynő 1592-ben, hogy jól képzett írországi protestánsokat neveljen ki az egyetem, akik szembeszállnak a katolikus tanokkal.

Trinity College Dublin

Trinity College

Egészen 1970-ig nem is látogathatták katolikus vallásúak. Az egyetem ma is nagyon népszerű, könyvtára pedig igazi kincseket rejt. Itt találhatóak azok az ír kódexek, melyeket a világ legszebb könyveinek tartanak.

Ha szeretnénk még egy kicsit visszautazni az időben, drámai végkifejlete lehet Dublin látnivalói megismerésének a Dublinia nevű hely, ahol a középkor sötét viking világának lehetünk szemtanúi. Ha valami könnyedebbet képzelünk el zárásképp, keressük fel Dublin belvárosának bevásárlóutcáit vagy legismertebb és legkülönlegesebb bevásárlóközpontját, a Powerscourt Centre-t, ahol a történelmi múlt és a modern világ keveredik egymással.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük