Drezda látnivalói, nevezetességei – térképpel, fotókkal

0
(0)

Ami Olaszországnak Firenze, az Németországnak Drezda. A város szépsége egyszerűen lélegzetelállító, annak ellenére, hogy a második világháborúban szinte teljesen elpusztult, miután mintegy 2700 tonna bombát dobtak le rá. Újjáépítésének köszönhetően azonban Drezda látnivalói ugyanolyan fényesen ragyognak, mint egykoron.

Drezda a volt NDK-s tartomány, Szászország második legnagyobb városa Lipcse után, lakosainak száma nagyjából 500 ezer fő. Kelet-Németországban, az Elba folyó partján fekszik, közel Csehország északi határához, klímája viszont völgyben való fekvésének köszönhetően kellemesebb, mint a többi kelet-németországi városé. Szépsége páratlan az országban, barokk gyönyörűségeinek köszönhetően egész Európa egyik legszebb városának tartják.

Drezda látnivalói

A legszebb épületek Drezdában

Kezdjük a város felfedezését a barokk építészet csúcspontjának tartott Zwingerrel. A Zwinger eredetileg azért épült Erős Ágost kérésére a 18. század elején, hogy a fejedelem a narancsfáit védett helyen tudja. Ma komplex múzeumként működik, találunk itt porcelán- és óngyűjteményt, Matematikai-Fizikai Szalont, Állattani Múzeumot és Történeti Múzeumot is, nem beszélve Raffaello, Tiziano, Correggio, Tintoretto, Rembrandt, Rubens, Van Dyck és Vermeer remekműveiről.

Zwinger - Drezda látnivalók

Zwinger

Felbecsülhetetlen értékű a Királyi palota és múzeum is, ahol a Drezdai Állami Művészeti Gyűjteményt lehet megtekinteni. A kastély 1485-től Szászország királyainak otthona volt, Erős Ágost döntött úgy, hogy a királyi kincstárakat megnyitja a nyilvánosság számára. A fényűző palota 1723 óta funkcionál múzeumként is, szépsége – talán mondani sem kell – rendkívüli. A királyi palota, eredeti nevén Residenzschloss oldalán 330 méter hosszan fut egy hatalmas, egyedi falfestmény, a Fürstenzu, ami szintén páratlan látnivaló: ez világ legnagyobb porcelán falfestménye, 25 000 porcelán csempéből áll.

Nehéz eldönteni, melyik templom elegánsabb a Királyi palotánál: a Frauenkirche vagy a Hofkirche. A Frauenkirche szinte teljesen elpusztult 1945-ben, újjáépítése egész Németország egyik legnagyobb projektje volt.

Frauenkirche - Drezda látnivalói

Frauenkirche

A templom meseszép lett, kupolájába is mindenképp menjünk fel, mert csodálatos kilátás tárul onnan elénk. A Hofkirche szintén nagyon fontos barokk alkotás a városban, a szemet gyönyörködtető templom különlegességét csak fokozza az azt díszítő 78 darab 3,5 méteres homokkő szobor.

Drezda látnivalói - Hofkirche

Hofkirche

Erős Ágost fejedelem nagyon szeretett építkezni, uralkodása alatt számos palotával is gazdagodott Drezda, ezek közül kiemelkedik a Pillnitz-palota, ami a későbbi királyi rezidenciaként szolgált. A palota hatalmas kertjében is érdemes egy sétát tenni. Ha szeretjük a barokk kerteket, a Grosser Gartent is imádni fogjuk, ahol nemcsak a művészeti stílus jegyeit fedezhetjük fel, de a drezdai állatkertet és a botanikus kertet is, sőt még egy kisvasutat is találunk itt.

A város legszebb tere legyen a következő, amit megnézünk. A Theaterplatz középpontjában János király szobrát, nyugati részén pedig a Semper Operaházat is megcsodálhatjuk, melynek falmélyedéseiből Shakespeare, Szophoklész, Moliére és Euripidész, bejárata előtt pedig Goethe és Schiller szobra tekint ránk. Az operaházon és környékén található alakok mind nagyon különlegesek, szánjunk egy kis időt a tanulmányozásukra.

Drezda látnivalói - Semperoper

Semperoper

Kényelmes cipőt húzzunk, ha Drezdába látogatunk, itt ugyanis muszáj sokat sétálni. Európa erkélyének nevezik a Brühlsche Terrasse-t, ami a város legfontosabb sétánya. A 10 méterrel az Elba fölé magasodó, 500 méteres sétányt végigjárva felfedezhetjük Drezda fontos műemlékeit.

Drezda újvárosa

Az Elba felett átívelő Augustus-híd is sétára csalogat, az óvárost és az újvárost köti össze. A legrégebbi híd Drezdában a Mária-híd, melyen villamosok és vonatok közlekednek.

Drezdai villamos - Drezda látnivalói

A drezdai villamos

Mindegy, hogy gyalogosan vagy villamossal, de menjünk át Drezda újvárosába, mert itt is ritkaságokra bukkanhatunk, olyan kedves, romantikus, bájos üzletekre például, melyeket sehol máshol nem látni. Ha csak egyet kellene ezek közül kiemelni, a „Pfundsche” (Pfunds Molkerei) tejbolt lenne az, ami a Guinness Records szerint is a világ legszebb tejboltja.

Pfunds Molkerei (Pfundsche) - Drezda látnivalói

Pfunds Molkerei (Pfundsche)

Az 1892-ben nyílt és mai napig eredeti berendezéseivel működő, meseszerű csempékkel borított üzletben különleges sajtokat lehet vásárolni, ami tökéletes arra, hogy szó szerint megízleljük a drezdai életet.

Drezda bombázása – a tragédia emlékezete

A gyönyörű német város szőnyegbombázása az indítékot tekintve a Hiroshimára és Nagaszakira ledobott atombombákra hasonlít (természetesen a puszítás mértéke nem fogható a japán nagyvárosokat ért katasztrófához). Nem volt ez más, mint a brit és az amerikai légierők által végrehajott bosszú, amely 1944 őszétől többször is lecsapott a jelentős katonai infrastruktúrával nem rendelkező Drezdára. A legsúlyosabb csapások 1945. február 13–15. között történtek négy hullámban.

Drezda bombázása

Drezda a bombázás után

A halálos áldozatok számát a német becslések mintegy 135 ezerre teszik, természetesen a szövetségesek ennél jóval kevesebbet, 25-30 ezret ismertek el. A történészek máig vitatják, hogy a Drezdát ért szönyegbombázások, különös tekintettel a gyújtóbombákra, háborús bűnként értékelhetőek-e.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük