A meseszép Dohány utcai zsinagóga Budapest szívében

0
(0)

Európa legnagyobb zsinagógája Budapest szívében, a VII. kerületben, az egykori zsidónegyedben áll. Bár ma is sok izraelita vallású él a kerületben, nemcsak számukra fontos a Dohány utcai zsinagóga. Ez a páratlan szépségű és tekintélyű vallási épület Budapest egyik jelentős kulturális helyszíne is, komolyzenei koncerteknek, fesztiváloknak ad helyet, és számtalan turista is megfordul a monumentális, keleties templomban.

Dohány utcai Zsinagóga

A zsinagóga építészete

A Dohány utcai zsinagóga tervezése a német építész, Ludwig Förster nevéhez fűződik, aki mór stílusú épületet álmodott meg. A kupolákkal díszített, két tornyos templom épülete mesésen díszített, kőfonatos homlokzatát mészkő, égetett kerámia és márvány borítja. Díszes bejárata felett bibliai idézet áll: „Vöászu li mikdás, vösáchánti bötochám.” Vagyis: „És készítsenek számomra szentélyt, hogy közöttük lakozzam.” A felirat feletti gyönyörű rózsaablak a belső tér egyik fényforrása, a mellette lévő ablakok formája a Tízparancsolat kőtábláit imitálja. Ezek a különleges építészeti részletek a lenyűgöző szépségű épület vallási jellegét még hangsúlyosabbá teszik.

A zsinagóga építését Wechselman Ignác vezette. Ludwig Förster elképzeléseit Feszl Frigyes építész munkájával egészítette ki. Feszl tervezte a zsinagóga belső szentélyét, melynek stílusa római templomokat idéző bazilikás formát ölt. A belső tér egyik legfontosabb vallási eleme az ősi Tóra-tekercseket őrző frigyszekrény. A Tóra (Mózes öt könyve) a modern zsinagógákban, így a Dohány utcaiban is fentről szól a hívekhez, csakúgy, mint a prédikáció a keresztény templomokban. Az egyik legősibb zsidó építészeti hagyományt azonban ez a templom is őrzi. Ha jól megfigyeljük, egy kisebb törésvonal látható a Dohány utcán: a zsinagóga bejárata eltér az utca irányától, mert a hagyományok szerint a zsidó templomok homlokzatának mindig keleti irányba, Jeruzsálem felé kell néznie.

Dohány utcai Zsinagóga

Fotó: dohany-zsinagoga.hu

A zsinagóga szomorú eseményei

A mesés szépségű Dohány utcai zsinagógához 1859-es megnyitója óta számos történelmi esemény fűződik. A szomszédos épületben született 1860-ban a zsidó állam megálmodója, Herzl Tivadar író, akinek emléktáblája ma a Zsidó Múzeumban található. A múzeumot a Hősök templomával egy időben, 1929-1931 között építették. A Hősök temploma nevét az első világháború zsidó hőseiről kapta. 1931-től egyre komorabb cselekmények történtek a zsinagógában és környékén. 1931-ben egy fegyveres merénylő két hívő életét oltotta ki a templomban, 1939-ben kézigránátot dobtak az istentisztelet után távozók közé. 1944-ben a zsinagóga körül állították fel a gettót, a zsinagógában összezsúfolt többtízezer zsidót megfosztották minden vagyonától és méltóságától. A II. világháború végén, Budapest ostromakor rengeteg találat érte a zsinagógát.

A templom kertje a mártírok temetőjévé vált a II. világháború után: többezer elhunyt vagy meggyilkolt áldozat ma is itt nyugszik. Zsidó szokás szerint soha nem helyezik a temetőt a templom közelébe. A Dohány utcai zsinagóga temetője azonban szükségből jött létre, az egyetlen zsinagóga a világon, melynek kertjében temető található. Ma a kertben egy emlékmű is helyet kapott, melyet a számtalan életet megmentő Raoul Wallenberg, Giorgio Perlasca és Per Anger tiszteletére emeltek. A sírkert mellett látható a Varga Imre által tervezett Holokauszt áldozatainak emlékfája, melynek fém leveleire az elhunytak neveit vésték.

Vallási élet a Dohány utcai zsinagógában

Hétfőtől péntekig reggel 7:30-kor és 18:00-kor tartanak héber nyelven istentiszteletet a zsinagógában. Szombaton 9:30-kor és 18:00-kor, vasárnap 8:00-kor és 17:00-kor. A hétvégi istentiszteleteken mindig megszólal az orgona is, a szertartásokon énekkar énekel. Istentisztelet idején a zsinagógába turisták nem léphetnek be, de a szertartásokon nemcsak zsidó vallásúak vehetnek részt.  Rövidnadrágban, papucsban, fedetlen vállal, térd felett érő szoknyában, férfiaknak kipa, fejfedő nélkül, férjezett asszonyoknak kendő nélkül belépni tilos. További szabály, hogy imádkozni a zsinagógában csak akkor lehet, ha legalább 10 férfi bent van.

Ha tehetjük, látogassunk el a káprázatos szépségű Dohány utcai zsinagógába. Tartsuk be a szabályokat, majd hagyjuk, hogy elvarázsoljon bennünket. Vallási hovatartozásunktól függetlenül.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük