Disznótoros Kolbászfesztivál Budapest, 2018

0
(0)

2018. október 12-14-ig ötödik alkalommal rendezik meg a budapesti kolbászfesztivált a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok, nosztalgia és mulatós zenei előadások várják a látogatókat. A 10 hektáros területen rengeteg program és látványosság várja a kolbászkedvelőket 3 napon át.

A Disznótoros Kolbászfesztivál a vidéket hozza el Budapestre egy hétvégére. 3 napon át tart majd az óriási kolbászvásár, ahol 250 féle háztáji kolbászból lehet válogatni. Az ország minden pontjáról érkeznek kolbászkészítők, sőt még a határon túlról is. Ezen kívül disznótoros termékek, házi sajtok, fűszerek, kürtőskalács, méz, lekvár, és sok más háztáji termék lesz megvásárolható a budapesti kolbászfesztiválon. Csupa boltban nem kapható kézműves finomságok, melyeket közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni.

A Vasúttörténeti Park és a Víztorony Park összevont területein 3 kolbász utca, Sajt és fűszer utca, Kézműves utca és Vásártér várja a jóféle háztájira éhes pesti népeket. Ha tele a has, akkor jöhet az ital! A Disznótoros Kolbászfesztiválon pálinkafőzdék, sörfőzdék és borászatok itatják majd kiváló minőségű italaikat. A hagyományőrző disznóvágás bemutatókon régimódi stílusban mutatjuk be ezt a szép Kárpát-medencei hagyományt. A disznóvágás bemutatókon meg lehet majd kóstolni a szervező szúrópálinkáját is!

A Disznótoros Kolbászfesztiválon kiemelt szempont a kolbász minősége! (Ez nem a szójás kolbászok fesztiválja!)  Fesztiválunkon ételminőség ellenőr végez munkát, aki az étel minőségén kívül a szabályozott árak betartását is folyamatosan ellenőrzi. Sült kolbászt és mindenféle disznótoros ételt, frissen készítenek a helyszínen hazánk legjobb kitelepülő vendéglátói. A „Disznótoros Sátor”-ban élő disznófeldolgozás bemutatót is láthatnak minden nap az érdeklődők. A frissensült húsételek árát maximalizáljuk: 600Ft/10dkg! Népszerű vacsora a „Disznótoros sültkolbász menü” 1.700Ft-ért: nagy sültkolbász, mustárral, kenyérrel és kovászos uborkával. Kiváló minőség, megfizethető áron!

Ha már „disznótoros” a budapesti kolbászfesztivál, akkor nem maradhatnak el a nálunk szokásos 100% hagyományőrző módon végzett disznóvágás és disznó feldolgozás bemutatók. A kivéreztetett disznókat egyenként 4 órás bemutatók során dolgozzák fel a mészárosok, bemutatva minden műveletet a kolbászkészítéstől a zsír kisütésig. Élőben láthatja a budapesti közönség, hogyan vágtak disznót és készítették a kolbászt a nagyapáink. Természetesen az igazi Csabai Kolbászt is meg lehet majd kóstolni a 120 éves Csabai Tájházban. Meg is lehet vásárolni számos Békés megyei kolbászkészítő füstölt kolbászát és a disznótoros termékeiket a kolbász utcákban. Töltsék fel a spájzukat télire! -népesen szólva 

A budapesti Disznótoros Kolbászfesztivál a családok ideális rendezvénye. Mint ilyen, rengeteg gyerek és felnőtt programmal várjuk a látogatókat. Fesztiválunk az ország legjobb ár-érték arányú fesztiválja!

Ingyenes a parkolás, díjmentes a WC-mosdó használat, ingyen szállítják a látogatókat az alacsonypadlós Fesztiválbuszok a fesztivál teljes nyitvatartása alatt folyamatosan, a Vasúttőrténeti Park és a Nyugati-Pályaudvar között oda-vissza.

Ingyenes gyerekprogramok sora: állatsimogatók, népi játszótér 30 játékkal, légcsúszda, ugráló vár, íjászat, jurta, arcfestés, kovácsolás és más népi mesterségek kézműves foglalkoztatói, terepasztal és vasútmodell kiállítás. A régi mezőgazdasági termelőeszközöket nem csak megnézhetik a gyerekek, hanem kukoricát morzsolhatnak és darálhatnak, tököt pucolhatnak. Ezután a terményeket az állatkarámokban lévő szelíd állatokkal megetethetik. Igazi falusi hangulat lesz a Csabai Tájház közelében!

Ingyenes felnőtt programok sora: mozdonyforgatózás, oldtimer autó és motor kiállítás, teakfa vasútikocsi látogatás idegenvezetéssel, oldtimer traktor és stabil motor interaktív kiállítás, ragadozómadár röptetés, gőzmozdony kiállítás, vasúti kocsi kiállítás, stb…

Egész nap folklór zenei és néptánc előadások lesznek láthatók a Disznótoros és az Orient színpadokon, a mozdony körfűtőházban, illetve az előtte lévő Disznótoros Sátorban. Pénteken „Disznótoros Mulatság”, szombaton „Bulizik a mozdonygarázs”, vasárnap „Nosztalgia Táncdal Est” keretében nótázhat együtt a közönség a régi klasszikusokkal, bulizhat a hagyományőrző mulatós zenekarokkal, néptánc csoportokkal együtt táncolhatnak a gyerekek a táncházi előadásokon. A fesztivál területén mozgó néptánccsoportokkal és akusztikus zenekarokkal is találkozhatnak itt-ott a parkokban sétálgató látogatók.

Kóstolás, ajándékok

Naponta az első ezer látogató ingyenes Sápi gyümölcsbor kóstolót kap ajándékba. A vásárolni szándékozók a három kolbász és a sajt utcákban díjmentesen kóstolhatnak. Az Orient csarnokbeli zenés programok szüneteiben Disznótoros Kolbászfesztivál pólókat és kolbász ajándék kosarakat osztogatunk majd a „füsti”-be látogatóknak.

Világszenzáció!

100% hagyományőrző disznóvágás és feldolgozás bemutatók mindhárom napon, a Víztorony Parkban és a Disznótoros sátorban is. A bemutatókon résztvevő hagyományőrzők mind népviseletben és hagyományőrző eszközökkel dolgozzák fel a kivéreztetett malacokat: 125 éves cséplőgépbe felül adagolják az aratók a búzakévéket, majd az alul kipotyogó szalmán, kézi tekerős perzselővel perzselik meg a malacot a böllérek. Az egyenként 4 órás disznófeldolgozás bemutatók során, a malacokat a fülüktől a farkukig feldolgozzák. Teljesen hagyományőrző módon mutatjuk be ezt a szép Kárpát-medencei népi hagyományt.

A budapesti kolbászfesztivál retro hangulatú helyszíne a Magyar Vasúttörténeti Park az ódon körfűtőházával! A látogatók a Disznótoros Kolbászfesztiválon élőben láthatnak majd működő gőzmozdonyt és a vállalkozó kedvűek mehetnek is egy kört az öreg gőzössel. Sok más vasutas program is várja a kolbászfesztivál hétvégéjén a nosztalgiázásra vágyó közönséget: hajtány, sínautó, lóvasút, kerti vasút és mozdonyforgató.

A fesztiválra korán érdemes érkezni, hiszen egész napos kikapcsolódásról van szó. Már a reggel 9 órai nyitás előtt érdemes a bejáratok elé állni, hiszen a fesztiválra érkezve rengeteg program várja a látogatókat már reggeltől kezdve. A fesztivál belépőjegy megvásárlásával 4 legyet üthetnek egy csapásra:

(1) rengeteg gasztronómiai programot láthatnak

(2) veteránjármű kiállításokat nézhetnek meg

(3) számos zenei illetve folklór színpadi programon mulathatnak

(4) láthatják a Vasúttörténeti Park összes látványosságát

A budapesti kolbászfesztivál kulturált kikapcsolódást nyújt a családoknak, bőséges gasztronómia kínálatot az ínyenceknek és felhőtlen mulatozást a nosztalgiazene kedvelőknek.

Érdemes tehát mielőbb megváltani a belépőjegyet az ismert jegyirodákban (külföldön is), illetve interneten. (Az internetes elővételi jeggyel érkezőknek a jegypénztáraknál nem kell várakozniuk, mert előresorolás lesz.) Természetesen a helyszínen is meg lehet majd vásárolni a belépőjegyeket mindhárom bejáratnál. Belépőjegyet nem csak készpénzzel lehet megvásárolni, hanem bankkártyával is. A jegypénztáraknál elfogadjuk a SZÉP Kártyákat és az Erzsébet Utalványokat is.

Az Orient csarnok vendéglőjében elfogadják a SZÉP Kártyákat és az Utalványokat étel és ital vásárlásakor.

Ajándékok, kedvezmények, akciók

– A fesztivál mindhárom napján az első 1.000 felnőtt látogató gyümölcsbor kóstolót kap ajándékba. Az ajándék borkóstolást a Vastagkolbász utca elején lévő „Sápi gyümölcsbor” pavilonjában lehet beváltani.

– A fesztivál mindhárom napján Disznótoros Kolbászfesztivál logóval ellátott poharat adunk ajándékba minden családi jegyhez. A többi látogató önköltségi áron (300Ft) vásárolhatja meg a fesztiválpoharakat a „söröspohár pont” faházakban.

– Pénteki akció nyugdíjasoknak! Pénteken minden nyugdíjas jegy mellé ajándék söröspohár jár! A söröspoharakat a nyugdíjas jegy bemutatása után lehet átvenni a söröspohár pont-ban

– A fesztivál mindhárom napján az Orient csarnok színpadán a műsorvezető nyereményjátékokat játszik a közönséggel. Naponta 50db fesztiválpóló és naponta 10db kolbász-pálinka ajándékcsomag kerül kiosztásra a látogatók között.

– A háztáji termelők termékeinek kóstolása ingyenes azoknak, akik a termékekből vásárolni szeretnének.

– A Víztorony parkban lévő Csabai Tájházmúzeum látogatása és ott egy szelet Csabai Kolbász kóstolása díjmentes.

– Díjmentes gyerekfoglalkoztatók: állatsimogatók, kukoricamorzsoló és daráló hajtás, kézműves foglalkoztatók, népi játszótér, íjászat, arcfestés, ugráló vár, légcsúszda.

– Az Orient csarnokban lévő Oldtimer Kiállítás látogatása díjmentes. A kiállítás mindhárom napon 20:00 óráig tart nyitva.

– Az Orient csarnok utolsó vágányán lévő VIP tikfa vasútikocsi látogatható, 6-8 fős csoportokban lehetséges. A vasútikocsiba ételt és italt bevinni TILOS! Fotózni szabad.

– Díjmentes mozdonyforgatózás az 1-es mozdonyforgatónál. Díjmentes gőzmozdony és vasútikocsi kiállítás. Nemzetköti Vasútmodell Kiállítás és terepasztal kiállítás.

– A fesztivál díjmentes szolgáltatásai: WC-mosdó, parkolás, Fesztiválbusz (fesztivál teljes nyitvatartási ideje alatt folyamatosan szállítja a látogatókat 3db fesztiválbusz a Nyugati-Pu. és a Vasútt. Park között oda-vissza)

– A Víztorony Parkban interaktív oldtimer traktor és stabil motor kiállítás lesz. A traktorokra felülni nem szabad.  Figyelem! A járó traktortól legalább 1m-es távolságot kell tartani. A járó stabil motor forgó alkatrészeihez nyúlni TILOS és balesetveszélyes!

– A gőzmozdony és a vasútikocsi kiállításokon csak a kijelölt helyeken (lépcső + korlát) lehet a járművekre felmászni. Csak saját felelősségre!

– A Vasúttörténeti Park interaktívjaira külön jegyet kell váltani: kerti vasút, gőzmozdonyozás, sínautó, lóvasút, hajtány (a kiállítások díjmentesek)

Fesztivál nyitvatartása:

  •  péntek 13:00-22:00
  •  szombat 09:00-22:00
  •  vasárnap 09:00-20:00

Figyelem! A fesztiválra ételt és italt nem lehet behozni. Kérjük a látogatókat, hogy ne hozzanak magukkal piknik csomagot, sem kabát alá rejtett italt. A biztonsági szolgálat ellenőrizni fogja a beléptetésnél!

Weboldal

Facebook

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük