Csopak, a balatoni olaszrizling hazája

0
(0)

Csopak a Balaton északi partjának egyik legnépszerűbb üdülő- és kirándulóhelye. A pihenni és aktívan kikapcsolódni vágyók egyaránt számos látnivaló és programlehetőség közül választhatnak itt.

Az 1750 fős falu a Balaton északi partján található Balatonfüred és Paloznak között. Füredről és Tihanyból is sokan ruccannak át ide, mintegy mellékprogramként. De Csopak főfogásként is remek választás az év minden hónapjában.

 

Csopak és környéke már az őskorban is lakott lehetett, legrégebbi leletek a bronzkorból maradtak fenn. Számos pince és villaépület romjait tárták fel a rómaiak korából is, a honfoglalás korában három falu jött létre a mai község területén: a jelenlegi központ helyén volt Csopak, tőle északra, a Nosztori-völgyben Nosztre, a jelenlegi vasútvonal feletti részen pedig Kövesd helyezkedett el.

Egy veszprémi káptalani oklevélben, 1277-ben fordul elő először a Csopak név, ekkor még Chopok formában. A név egyesek szerint egy Sopok nevű vitézének nevéből ered, aki Árpád fejedelemtől kapott itt földet szolgálataiért. Keringenek elméletek bolgár-török és szláv eredetűségről, egy halfajra, illetve szőlőre utalva.

A három falu a török uralma alatt szinte teljesen elnéptelenedett, és csak a 18. század elején települt be újra a Szeremségből és Szeben vármegyéből érkezett népek által.

Csopak az egyik első balatoni üdülőhely, nem sokkal maradt le Balatonfüred mögött, és már a reformkorban is kedvelt turistacélponttá vált.

A csopaki olaszrizling – a Balaton-felvidék egyik legfinomabb bora

A csopaki bor messze földön híres és elismert. A vörös, termékeny talaj és a környék egyedi mikroklímája különleges zamatot érlel a szőlőben. Az itt készített olaszrizling frissen zöldes-fehéres színű, később zöldes-sárga fényű. Diszkrét illatokkal rendelkező, harmonikus ízösszetételű, testes bor. Zamatának legfőbb összetevője a keserű mandulára emlékeztet.

Kép forrása: https://borrajongo.blog.hu/2017/02/07/jasdi_istvan_a_csopaki_olaszrizling_nagykovete

A fiatal borászok friss lendületet hoztak, és nekik köszönhetően a csopaki bor reneszánszát éli. Híres helyi pincészetek a Szent Donát, a Homola, a Söptei és a Petrányi, illetve – nem utolsósorban – a Jásdi.

A közgazdász végzettségű Jásdi István 1998-ban vásárolta meg Ranolder veszprémi püspök egykori intézőjének csopaki házát a hozzá tartozó szőlőbirtokkal, amelyet azóta 17 hektárosra növelt. Borászati tapasztalatait Franciaországban gyarapította, a híres burgundi borok földjén. Ő alapította az „Olaszrizling szerintünk” nevű téli balatoni boreseményt.

A Balaton Borkúria hat borvidék 150 féle borát kínálja egész évben. 

Ha Csopakon jársz, ezeket feltétlenül látogasd meg!

Csopak szűkebb környezete számos látnivalót kínál. Északon és nyugat felé a Balaton-felvidék és a Bakony, valamint Tihany és környéke rejt lehetőségeket, szép kontrasztot képezve a falutól keletre elterülő Balaton látványával.

Csonka torony

Csopak jelképévé vált a Szent István tiszteletére emelt templom maradványa. A Csonka torony első írásos említése 1266-ból való.

A csúcsíves, egyhajós, keletelt egyenes szentélyű templom hajója 1830-ban villámcsapástól leégett, 1860-ra pedig olyan rossz állapotba került az épület, hogy el kellett bontani. A torony maradt meg az utókor számára, és lett belőle Csopak ikonikus jelképe.

Csopaki strand, újra homokpaddal

A csopaki strand igazi nevezetessége a Balaton legnagyobb csúszdája. A 2014-ben átadott, több mint tíz méter magasról induló csúszdát kamikazecsúszdának is nevezik. Garantáltan felpörgeti az adrenalintermelésünket.

A strand közelében található a Beach Funsport Élménypark, ahol mászófal, katapult, egyensúly gerenda és sok más ügyességi és extrém sportolási lehetőség várja a kalandos kedvűeket.

A csopaki strand a nem csak nyaralási szezonban nyújt érdekes kulturális és szórakoztató programokat. Egész évben várja itt a turistákat és helybelieket a koncertek és előadások sorozata.

A strandon 2019 májusa óta újra van homokpad.

Csopaki levendulás

A 71-es főútvonal melletti, közösségi munkával létrejött leveendulás Csopak egyik legszebb nevezetessége.

Csopak levendula

A levágott virágokból, fonnyasztás után a Pannonhalmi lepárlóban olaj és levendulavíz készül. A levendulát gyógynövényként is alkalmazzák.

Csákány-hegyi kilátó

A Csopaktól északra fekvő kilátó a Csákány-hegyen épült 1972-ben, fából. Mesés kilátás nyílik innen a tóra és a környező Bakony bérceire.

Szent Miklós templomrom

Egykoron templom állt itt, hirdetve a környékbeliek keresztény vallását. Az épületet a 13. században emelték Szent Miklós püspök tiszteletére. A romot a Kossuth utca 41. szám alatt találjuk, a falu Balatonkövesd nevű részén.

Ranolder kastély

A Kishegyi u. 15. szám alatt megtalálható kastélyt Ranolder János püspök építtette 1861-ben. Az épület romantikus és neogót jegyekek hordoz magán. A püspök halála után örökösei Freistlander Jenő lovagnak adták el a kastélyt és a szőlőbirtokot, majd egy bécsi borkereskedő, Grossinger tulajdonába került. Halála után két kereskedő vásárolta meg (Hirschfeld és Zollner), akik 1916-ban Hűvös Salamonnak adták tovább a kastélyt. Hűvöstől a zsidótörvények életbe lépése után elvették a kastélyt, az 1950-es államosításokig Bartha Károlyé lett, majd 1954-től Növényvédő Állomásként működik.

Plul vízimalom

Egy 1277-es feljegyzés már két malom épületét említi Csopakon, napjainkban a Nosztroi-völgybe vezető út alatt három malomépület található, közülük kettő több mint 700 éves. 1588-ban egy írásos emlék őrzi, hogy Gellért Illés malomadót fizetett a tihanyi várnak, ez pedig nem jelenthet mást, mint azt, hogy a török időkben is működött it malom.

Csopak vízimalom

A malom nevét Molnár Kálmán vejétől, Plul Vilmos vízimolnártól eredeztetik, aki Molnár lányát feleségül véve szerezte meg az apósa által elbontott, majd 1910-ben felújított malmot. 1950-ben jött az államosítás, ez idő alatt bérlőknek adták ki. A malom utolsó bérlője Sebők József volt, aki az 1970-es években még működtette a malmot. Ma már ipari műemlék lett belőle, helytörténeti kiállítással megtoldva.

A malom nyitvatartási ideje május 18-tól október 30-ig: hétfő: szünnap, keddtől szombatig: 9.00-12.00 és 14.00-17.00 között, vasárnap: 10.00-12.00 és 14.00-17.00 között.

Angolkisasszonyok nyári üdülője

A Kossuth utca 16. szám alatt csodálhatjuk meg az impozáns épületet.

A volt angolkisasszonyok rendháza 1951-től csecsemőotthonként funkcionált, majd 1996-ban az épületet a Balatoni Nemzeti Park igazgatósága vásárolta meg, 2005 működnek itt az irodáik.

Jankovits Emlékszoba

A Mandulavirág u. 4. szám alatt található alkotóműhely az itt élt Jankovics Gusztávnak (1947-2005) állít emléket. A „Magyar Kultúra Lovagja” címmel is kitüntetett festő fő témái – Egry Józsefhez hasonlóan – a Balaton köré csoportosulnak. 

Csopak, Jankovics emlékszoba

Megkapó hitelességgel ábrázolta a természeti környezetet, a szőlőművelést, a Bakony állatait és a Séd vízimalmait, valamint pusztai életképekkel őrizte meg az utókornak a csikósok, juhászok és a falusi népek mindennapjait. 

Jankovics Gusztáv sajnos már csak halála után kapta meg a falu díszpolgári címét.

Balatoni Élménypark

Mint ahogyan a legtöbb frekventált turistacélpont, Csopak sem maradt ki a kalandparkos történetből. 

A község külterületén, a Nosztori autóspihenőnél található élményparkban  bébi-, gyermek- és felnőtt drótkötélpálya, slackline, srtanröplabda, lábtengó, speedminton, tollaslabda, ping-pong, streetball, játszóvár- és hintapark, játszótér, homokozó, tűzrakóhelyek, óriás sakk, trambulin, minilégvár, állatsimogató, … és még sok más egyéb meglepetés várja a kalandos kedvű látogatókat.

A Balatoni Élményparkban a vendégeket étterem is várja, különleges házi süteményekkel, tortákkal is csillapíthatjuk éhségünket.

Vállalnak születésnapot, esküvőt, csapatépítést, osztálykirándulást és céges rendezvényeket is.

Fotók: MTVA, csopak.hu

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük