Csíkszereda látnivalói + térképen Székelyföld szívének nevezetességei

0
(0)

Csíkszereda Székelyföld történelmi központja. Az egyik leglátogatottabb erdélyi település a magyarok körében Kolozsvár, Brassó vagy Sepsiszentgyörgy mellett. Ismertségéhez nagyban hozzájárul a településhez tartozó Csíksomlyón minden évben pünkösdkor megrendezett búcsú. A csíksomlyói búcsú 1990 óta a magyarság legfontosabb keresztény ünnepének számít, melyen több százezren vesznek részt.

Csíkszereda Romániában, a Csíki-medence közepén, Brassótól 100 km-re fekszik az Olt folyó mellett. Az egyik leghidegebb város az országban, ha télen utazunk oda, vigyünk magunkkal bőven meleg ruhát, mert olyankor akár -30 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet a városban. Csíkszereda környékén mértek már mínusz 40 fokot is.

Csíkszereda éghajlata

Hőmérséklet (havi átlagos minimumok és maximumok):

Csíkszereda éghajlata, hőmérséklet

Csapadék (havi átlagok):

Csíkszereda éghajlata, csapadék

Ha a cudar időt elkerülnénk, inkább keressünk melegebb évszakot a nagyjából 35 ezer fős város felfedezésére. Lakóinak többsége magyar, így a nyelvhasználattal nem lesz problémánk a településen.

Csíkszereda látnivalói

 

Csíkszereda egyik legfontosabb látnivalójának a Mikó-várat tartják. A neoreneszánsz stílusú vár nevét építtetőjéről, Mikó Ferencről, Bethlen Gábor fejedelem tanácsosáról kapta, a várárok maradványaival együtt műemléknek számít. A várban található a Csíki Székely Múzeum, de az utóbbi időben a vár udvara is fontos szerepet kapott: minden évben itt rendezik meg a régi korok zenéit idéző Csíkszeredai Régizene Fesztivált.

Csíkszereda látnivalók - Mikó-vár

Mikó-vár. Fotó: Wikipédia/Hektor894

Műemlék Csíkszereda legrégebbi római katolikus temploma, a Szent Kereszt-templom is, melyet számos csapás ért az elmúlt száz évben. 1916-ban tűzvész érte, 1944-ben szovjetek fosztották ki, 1979-ben felgyújtották, 1981-ben a templomkertet is el akarták venni, de a főesperes-plébános egy deszka csűrt állíttatott itt fel, ahol a szertartásokat tartották. Emiatt az időszak miatt deszkatemplomnak is hívják a templomot, melyet végül átköltöztettek. Az új templom építése 2001-ben kezdődött el Makovecz Imre tervei alapján. Ez lett a kéttornyú Millenniumi templom, mely a magyarság múltját és jövőjét ötvözi, kapuin székely motívumokat és a keresztény magyarság jelképeit is felfedezhetjük.

Gyönyörű szecessziós épület Csíkszeredában a hatalmas, 365 tantermes Márton Áron Főgimnázium, mely a nevét híres tanulójáról, Márton Áron erdélyi püspökről kapta, akinek a mellszobrát is meg lehet tekinteni az iskola előtt.

Márton Áron szobra Csíkszeredában

Eklektikus stílusban épült a Városháza és az Igazságügyi palota is, mindkettőt érdemes legalább kívülről megtekinteni szépsége miatt. Nagy kár, de továbbra sem sikerült még felújítani a csíkszeredai Vigadó épületét, pedig a homlokzatának eredeti, 1904-es díszítései lenyűgözőek. Az éneklő női arc és a hangszerek mind az épület egykori zenei szerepére utalnak, de ma már nem lehet vigadni falai között. Az épület eszmei értéke azonban felbecsülhetetlen, csak arra vár, hogy újra patinássá váljon és kulturális célokat szolgáljon.

Téli sportok Csíkszeredában

Remek hely a kikapcsolódáshoz Csíkszeredában a Vákár Lajos Műkorcsolyapálya, ami a város egyik jelképévé vált, hiszen Csíkszereda a téli sportok központjának is számít. A műjégpálya télen és nyáron is üzemel, 2000 fő befogadására alkalmas, számos világbajnokság színhelye. Érdemes itt megnézni egy jégkorong mérkőzést, olyankor a hangulat fergeteges szokott lenni. Télen a város központjában is találunk műjégpályát, ahol mi is kipróbálhatjuk a korcsolyatudásunkat, környékén adventi vásár, gasztroutca és Mikulás-vonat is kedveskedik a lakosoknak és turistáknak.

Csíkszereda legjelentősebb sportklubja a Csíkszeredai Sport Club székely jégkorongcsapat, mely nagyrészt saját nevelésű, helyi hokisaival párhuzamosan játszik az Erste Ligában és a román jégkorongbajnokságban.

A hokicsapat sikerei

Román bajnokság: 16-szoros győztes
1949, 1952, 1957, 1960, 1963, 1997, 2000, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2018, 2022

Román kupa: 11-szeres győztes
1950, 1952, 1995, 2001, 2003, 2006, 2007, 2010, 2011, 2016, 2018

Pannon Liga: 1-szeres győztes
2004

Erste/MOL Liga: 4-szeres győztes
2011, 2020, 2021, 2022

Ha nem vagyunk tél típusúak, akkor utazzunk inkább tavasszal vagy nyáron Csíkszeredába. Ha bírjuk a tömeget és az extra látnivalókat, választhatjuk akár Csíksomlyót is úti célnak. Pünkösd szombatján a világ minden tájáról ide zarándokolnak a római katolikus egyház hívei, akik úgy vélik, ha ilyenkor látogatják meg a kegyhelyet és hallgatják meg a szabadtéri szentmisét, elnyerik bűneik megbocsátását.

csíksomlyói búcsú

A csíksomlyói búcsú a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyergen 2018. május 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A csíksomlyói kegytemplom és kolostor megtekintése persze nemcsak a hívők számára ajánlott, a templom a belső szépsége miatt is megér egy látogatást. A templomhoz három kápolna is tartozik, a Salvator-kápolna, a Szenvedő Jézus kápolnája és Szent Antal kápolna. Közülük a leghíresebb a Salvator-kápolna, melyet már csak azért is illik felkeresni, mert a nándorfehérvári győztes csata emlékére épült a 15. században.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük