Capri – Látnivalók, és utazás a Tirrén-tenger paradicsomába

5
(2)

Ha Olaszország középső vagy déli része az úti célunk, egy Capri utazás vagy legalább egy kis kitérő bőven bele kell, hogy férjen a programunkba. Már csak azért sem, mert ez a gyönyörű hely egy nap alatt bejárható.

Capri egy csodálatosan szép kis olasz sziget, nem messze a Nápolyi-öböl déli részét határoló Sorrentói-félszigettől. A sziget területe 10,4 km2, lakossága mintegy 14 ezer főt tesz ki, és két község – Capri és Anacapri – osztozik rajta. Éghajlata nagyon kellemes mediterrán, a 10 fokos átlaghőmérsékletű január a mi áprilisunkhoz hasonlóan enyhe.

Capri utazás

Caprit az év bármelyik szakában felkereshetjük, vacogni biztosan nem fogunk. A kellemes éghajlat mellett hatalmas turistavonzerőt jelentenek a római kori emlékek, a tagolt tengerpart csodái, a tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák, valamint a híres Grotta Azzurra (Kék barlang).

A név eredete

Capri neve hallatán általában két dolog ugrik be, a kapribogyó és a belőle készült kaprimártás. A tudósok szerint legvalószínűbb, hogy a sziget neve a görög kaprosz szóból ered, melynek jelentése vaddisznó. Más feltételezések szerint viszont nevét a latin capreae szóból eredeztetik, melynek jelentése kecskék. Az ókorban egyes írók a héber kapraim (két város szigete) szóra vezették vissza a sziget nevének eredetét, amiből arra is következtettek, hogy első lakói föníciaiak lehettek.

A sziget nevét adó kapribogyó a Földközi-tenger térségében őshonos. Az ínyencséget ecetes, sós vízben tartósítják és így árulják, mert ezzel a technikával sokáig friss marad. A kapribogyó Cipruson, Algériában, Spanyol-, Görög-, Olasz- és Franciaországban a legnépszerűbb, és elsősorban halakkal, húsokkal és mártásokhoz keverve fogyasztják. Néhol a levelét is felhasználják salátákhoz, főzéshez vagy sajtokhoz.

 

Megközelítés, közlekedés

Magyarországról leggyorsabban a Ryanair és WizzAir járataival érhetjük el Nápolyt, és már csak egy szabadnapot kell „kivennünk”, hogy végigjárhassuk e nem mindennapi szigetecske nevezetességeit.

Capri utazás

Caprira hajóval juthatunk el Nápolyból, a legközelebbi nagyvárosból. Kis- és nagyobb hajók is indulnak eltérő árfekvéssel. Az indulási időpontok nem feltétlenül pontosak, így érdemes az indulási idő előtt jóval korábban érkezni. Capri szigetére Ischia, Forio, Amalfi, Positano, és Sorrento kikötőjéből is közlekednek hajók

A szigeten rendszeres buszjáratok közlekednek, néhány eurós viteldíjért. Capri Marina Grande kikötőjéből Capriig siklóval is eljuthatunk, míg a Kék Barlanghoz hajójárat is indul a Marine Grande kikötőből.

Történeti áttekintés

A szigetet már i. e. 6. században görög telepesek népesítették be, majd i. e. 326-tól Nápolyhoz tartozva az anyavárossal együtt romanizálódott. Az i. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a tulajdonában lévő, egyébként szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte az annál jóval kisebb Caprira. 67 éves korában ide vonult vissza az emberiséget meggyűlölő Tiberius császár, és nagyszabású építkezései mellett 27 és 37 között innen kormányozta birodalmát. Tiberius halála után Commodus császár 182-ben testvérének adta a szigetet. 366-ban az összes régi épülete összedőlt a nagy földrengés következtében.

Capri a középkorban Lajos császár tulajdona volt, aki később Amalfinak adományozta azt. Több évszázadon át pusztítottak itt a tengeri kalózok, az előlük menekülő szigetlakók a belső részekre költöztek át, megalapítva ezzel Capri települést. Capri a középkor nagy részében a Nápolyi Királysághoz tartozott, de ez kevés befolyással volt a sziget életére.

Az 1656-os pestisjárvány során csaknek teljesen kipusztult a sziget lakossága, majd a 17. században kezdett újra benépesülni, amikor a Bourbon-királyok kedvenc tartózkodási helye, vadászterülete lett. A napóleoni háborúk idején a sziget angol birtok lett Lowe ezredes parancsnoksága alatt. Ő volt később Szent Ilona szigetén Napóleon „börtönőre”. Mialatt az angolok „kis Gibraltár”-rá építették ki a szigetet, rengeteg műemléket elpusztítottak. Capri később visszakerült Nápoly fennhatósága alá.

Az idegenforgalom felfutását 1826-tól datálják, amikor felfedezték a sziget egyik legnevezetesebb látnivalóját, a Kék-barlangot. Sok híres személy megfordult azóta itt, és merített ihletet műveihez. Elég, ha csak Maxim Gorkijt, Lenint, a nagy olasz költőt, Ada Negrit és a svéd író-orvost, Axel Munthe nevét említjük. Némi magyar vonatkozásra is bukkanhatunk a sziget történetében: Itt élt és dolgozott Hajnal János, a milánói dóm és a római templomok világhírű festője, Capri település központjában pedig teret neveztek el az 1956-os forradalom magyar hőseiről. Ez a Piazza Martiri d’Ungheria 1956.

Capri látnivalói, nevezetességek

Kék Barlang

Capri utazás

Capri szigetének legtöbb turistát vonzó látványossága vitathatatlanul a Kék Barlang (Grotta Azurra). Neve onnan ered, hogy a napfény a víz alatt beszűrődik, és lenyűgöző kék színben világítja be a barlangot. beszűrődése közben a víz alatt Inne ered a Capri-kék szín. A 60 méter magas és 25 méter széles Kék Barlangba csak kisebb csókanokkal lehet bejutni, és bizony néha hosszú sorok kígyóznak egy-egy kis lélekvesztőre várva odakint.

A Kék Barlangot megközelíthetjük a Marine Grandétól kirándulóhajóval, vagy Anacapriból autóbusszal. A turistacsónakok este 6-ig közlekednek, ezt követően – a helyi lakosok társaságában – akár be is úszhatunk a barlangba.

Faraglioni sziklák

A Nápolyi-öbölnél három látványos sziklát vehetünk szemügyre, ezek a Faraglioni sziklák. Ezek a sziget szimbólumai. Mindháromnak külön neve is van, a főszigethez kapcsolódónak Stella, illetve Mezzo, és Scopolo. A Stella 110, a Mezzo 80, a Scopolo pedig 102 m magas. Külön érdekesség a Mezzoban található 60 méteres barlangocska, ne hagyjuk ki, ha arra járunk.

Arco Naturale

Capri egyik leghíresebb természeti képződménye az Arco Naturale nevű barlangmaradvány. A Föld külső erőinek pusztítása értelemszerűen máshogy hat a különböző keménységű kőzetekre, és ez itt csodálatos formák képződését segített elő. A barlang a paleotikumban kezdett pusztulni, amikor a sziget megemelkedett, és a tenger hullámai, valamint a szél elkezdte koptató munkáját.

Monte Solaro

Anacapriból libegővel érhetjük el az 589 m magas Monte Solaro hegy tetejét, és gyönyörködhetünk az egyedülálló panorámában. Ebből az irányból könnyű turistaút vezet a hegy csúcsára, de ha valaki a nagyobb kihívásokat kedveli, megközelítheti a helyet egy jóval nehezebb útvonalon, Capri felől is.

Punta Carena világítótorony

Anacapri délnyugati részén található a Carena-fok (Punta Carena) a világítótoronnyal. A tornyot 1862-ben kezdték építeni, és 1867 óta működik rendületlenül.

Települések

A szigeten két város található, a népesebb Capri és Anacapri. Capri városa működteti a két kikötőt, a Marina Piccola, és a Marina Grande nevezetűeket. Capri inkább a nyüzsgést szerető, szuvenírvásárló turisták kedveltebb célpontja, míg Anacapri teljesen más hangulatú.

A tengerszint felett 275 m magasan fekvű Anacapri elsősorban a csodálatos kilátásának köszönheti vonzerejét. Tiszta időben a Vezúv is látszik, és egészen csodás látványt nyújt, ahogy letekinthetünk innen a kikötőre és a tengerre. Ha Anacapriba vezet az utunk, feltétlenül tekintsük meg az itt sorakozó templomokat, kolostorokat, különös tekintettel a Villa San Michele nevezetűre, melynek kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások sorakoznak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük